perjantai 22. toukokuuta 2009

Vadelma-marenkipiirakka

Yhdistelin muutamia ohjeita ja päädyin tällaiseen lopputulokseen! Alun perin piti kylläkin tehdä piirakka mustikoista kuiten Maku-lehden reseptissäkin, mutta mustikat olivat kaupasta loppu, ja jouduin turvautumaan vadelmiin.

Vadelma-marenkipiirakka

    Pohja:
    100 g margariinia
    1 kananmuna
    2 1/2 dl vehnäjauhoja
    3/4 dl kaurahiutaleita
    1/2 dl sokeria
    1 tl leivinjauhetta
    margariinia voiteluun

    Täyte:
    230 g vadelmamarmeladia
    4 dl vadelmia

    Marenkipäällinen:
    2 valkuaista
    3/4 dl sokeria


Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sulata margariini ja laita jäähtymään. Sekoita kuhlossa pohjan kuivat aineet keskenään ja lisää jäähtynyt margariini ja muna. Painele pohja voideltuun piirakkavuokaan ja paista uunissa n. 5-10 minuutin ajan.
Murskaa vadelmat (lämmitä pakastevadelmia tarpeeksi pehmeiksi) ja lisää joukkoon marmeladi.
Kaada täyte uunissa käyneen pohjan päälle ja laita uuniin vielä n. 20 minuutiksi.
Ota uunista ja anna jäähtyä. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Valmista marenki vaahdottamalla valkuaiset puhtaassa kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähän kerrallaan joukkoon ja vatkaa kiiltäväksi marengiksi.
Levitä marenki hieman jäähtyneen piirakan päälle kauniisti kuvioiden ja paista 225-asteisessa uunissa vielä n. 5 minuuttia tai kunnes päällinen on vaaleanruskea.
Tarjoa jäähtyneenä vaahtoutuvan vaniljakastikkeen kanssa!

Vinkkejä:
-Painele pohja vuokaan kylmään veteen kastelluilla käsillä. Pohjan taikina on kieltämättä löysää ja tarttuvaa, mutta kypsänä mahdottoman hyvää.
-Ennen kuin laitat pohjan uuniin paistumaan, voit vuorata taikinan foliolla ja kaataa päälle painoksi kuivattuja herneitä. Näin piirakkapohjan vuoka säilyttää muotonsa ja täyte mahtuu mukaan!
-Voit vaihtaa marmeladin maun toiseen, esimerkiksi juuri mustikkamarmeladi sopisi vadelmienkin kanssa.

1 kommentti :

petty kirjoitti...

nam miten toi voi näyttää noin hyvältä mää haluan tota heti! :D