maanantai 11. toukokuuta 2009

Sitruunatiramisukakku

Äiti halusi italialaiselle äitienpäiväpäivälliselle tiramisukakun Ruokaamailman toukokuun numerosta, ja tein työtä käskettyä. En ole hetkeen mukavuudenhaluisena tehnyt näin monimutkaista kakkua (kippoja ja kuppeja vaahtoineen joka puolella keittiötä...), mutta lopputulos oli ihana. Tällä nyt ei ole oikeastaan mitään tekemistä tiramisun kanssa, sillä tästä puuttuvat Savoiardi-keksit, kahvi ja amaretto, mutta ulkomuodoltaan kakku muistutti tiramisua.

Sitruunatiramisukakku

    Pohja:
    2 kananmunaa
    1 dl sokeria
    1 dl vehnäjauhoja
    0,5 tl leivinjauhetta
    korppujauhoja ja margariinia vuokaan

    Täyte:
    5 munaa
    2 dl sokeria
    1 sitruuna
    200 g tuorejuustoa
    5 liivatelehteä
    2 rkl vettä
    1 tl vaniljasokeria

    Kostutus:
    2 rkl sitruunamehua (täytteen sitruunasta)
    2 rkl vettä
    1 rkl sokeria

    Päälle:
    kaakaojauhetta


Tee pohja mielellään edellisenä päivänä valmiiksi. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen ja vaahdota munat ja sokeri kiinteäksi vaahdoksi. Lisää vehnäjauhot ja leivinjauhe ja sekoittele varovaisesti. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan ja paista uunin alatasolla n. 30 minuuttia.
Jäähdytä ja laita jääkaappiin odottamaan.
Erottele täytteen valkuaiset ja keltuaiset toisistaan. Laita isoon kattilaan vettä kiehumaan ja kun vesi kiehuu, aseta pienempi kattila/teräskulho ison kattilan päälle ja vaahdota siinä keltuaiset ja sokeri. Vaahdon tulee olla vaaleaa ja kiinteää, älä jätä vaahtoa kypsymään vesihauteeseen. Anna jäähtyä hieman.
Vaahdota keltuaiset erillisessä kulhossa kovaksi vaahdoksi.
Kiehauta 2 rkl vettä kattilassa ja lisää liivatelehdet yksitellen kiehuvaan veteen ja sekoita. Ota liedeltä.
Sekoita eri kulhossa tuorejuusto, sitruunan raastettu kuori, n. puolet sitruunan mehusta ja vaniljasokeri. Lisää tuorejuustoseos keltuaisvaahtoon ja lisää liivateseos joukoon ohuena naruna samalla sekoittaen. Kääntele valkuaisvaahto joukkoon varovaisesti.
Sekoita kostutuksen aineet keskenään ja lusikoi neste sokerikakkupohjalle. Kaada päälle myös täyte ja peitä vuoka. Anna hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli.
Koristele kakku kaakaojauheella ennen tarjoilua.

Vinkkejä:
-Ole varovainen keltuaisten ja valkuaisten erottelussa. Keltuaisiin saa mennä valkuaista, mutta ei toisin päin. Riko munat sen kulhon yläpuolella, jonne haluat valkuaiset.
-Jos aiot tarjoilla kakkua esimerkiksi sunnuntaina, valmista pohja jo perjantaina ja täyte lauantaina.
-Ota kakku noin puolta tuntia ennen tarjoilua huoneenlämpöön.



Ei kommentteja :