sunnuntai 30. marraskuuta 2008

Piparkakut


Tällä luotto-ohjeella me teemme joka vuosi piparimme, ja olimme tänä vuonna hieman ajoissa. Ohje on saatu mummilta joskus taannoin, ja maku todellakin eroaa kaupan valmistaikinoista. Taikina tulee tehdä leipomista edeltävänä päivänä!

Paraisten piparkakut (n. 110 kpl)

    250 g voita (margariinia)
    200 g sokeria (runsas 2 dl)
    1 muna
    1 dl tummaa siirappia
    1 tl kanelia
    1 tl inkivääriä
    1 tl neilikkaa
    1 tl raastettua appelsiininkuorta (kardemummaa)
    2 tl soodaa
    500 g puolikarkeita vehnäjauhoja (n. 7,8 dl)


Kiehauta siirappi ja mausteet kattilassa.
Vatkaa rasva ja puolet sokerista kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahdota keskenään myös muna ja puolet sokerista. Lisää munavaahto rasvavaahtoon ja lisää joukkoon myös jäähtynyt maustesiirappi. Sekoita sooda vehnäjauhoihin ja lisää taikinaan. Kääntele ja sekoittele tasaiseksi.
Peitä taikina ja pidä jääkaapissa/ulkona seuraavaan päivään.
Seuraavana päivänä:
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Ota taikinaa reilu kourallinen kerrallaan ja vaivaa (jauhoisissa) käsissä. Litistä taikina ja jauhota alusta reilusti. Kauli ohueksi levyksi ja painele muotilla kuvioita. Nosta ne ohuella veitsellä varovasti leivinpaperille. Ota talteen reunoilta jäänyt taikina. Toista niin kauan, kunnes taikina loppuu.
Paista pellillinen kerrallaan noin viiden minuutin ajan, mutta muista tarkkailla pipareita koko ajan, ne palavat nopeasti! Kypsät piparit ovat lämpiminä hieman pehmeitä, mutta kovettuvat kyllä jäähtyessään.
Jäähdytä piparit paiston jälkeen tasaisella alustalla, älä kuitenkaan uuninpellin päällä, koska tällöin kypsyminen saattaa jatkua.
Säilytä jäähtyneitä pipareita jouluun asti (mikäli pystyt!) tiiviskantisessa rasiassa.

Vinkkejä:
-Mielestäni piparit maistuvat oikeanlaisilta voihin leivottuina, ja jouluhan on vain kerran vuodessa! Ei niistä kuitenkaan pahoja tule margariinillakaan.
-Piparin kauliminen ja raakojen pipareiden siirteleminen on varmasti hermostuttavinta leipomisessa. Kylmää taikinaa on helpointa käsitellä, ja jauhoja tulee käyttää reilusti ainakin tässä ohjeessa.
-Piparit voi koristella jäähtyneinä sokerikuorrutteilla, Avec-pastilleilla, värillisellä tomusokerilla jne.






5 kommenttia :

Jael kirjoitti...

Anskuliini,kävin läpi blogiasi ja olen aivan inspiroitunut, sulla on tosi hyvännäköinen blogi,upeita kuvia ja reseptejä!

Anonyymi kirjoitti...

Oi voi, miten nätin värisiä pipareita! Omistani tuli sellaisia, että syöminen vaatii ajatusleikin: pienet karsinogeenit silloin tällöin ovat vain hyväksi...

Muutoinkin kovin soma blogi :).

anskusiili kirjoitti...

sohvi:
Kiitän kovasti! : ))
Minullakin meni pari pellillistä sekunnilleen oikean ajan löytämiseen, mutta onneksi taikinaa oli paljon. Piparit palavat niin älyttömän nopeasti!

tuuva-täti kirjoitti...

tällä ohjeella tehdyt piparit ovat kertakaikkiaan parhaita, niissä on joku karamellisoitunut maku, jota muissa ei ole. Kuuluu meilläkin suurimpiin suosikeihin jouluna. Tosin miinuksena tässä taikinassa on se, että se on vaikeasti kaulittavaa ja käsiteltävää, taikina repeilee. Muut taikinat on siinä parempia. Mutta mitäpä sitä ei kärsisi maun eteen... =)

anskusiili kirjoitti...

tuuva: Meillä on joinakin vuosina taikina ollut juurikin tuollaista: repeilevää ja vaikeasti kaulittavaa, mutta esimerkiksi tänä vuonna taikina oli ihan täydellistä käsiteltävää. Emme ole vielä selvittäneet, mikä tekee taikinasta tuollaista kenkkuilevaa. : D