Ohjeen löysin täältä, sieltä voivat halukkaat myös katsoa kuppimitat.
Lavantelikeksit (n. 40 kpl)
- 226 g voita
0,8 dl sokeria
1 tl laventelia
0,8 dl juoksevaa hunajaa
1/2 tl suolaa
2 tl sitruunan raastettua kuorta
2 tl sitruunan mehua
(1 tl vaniljauutetta)
6 dl vehnäjauhoja
Anna voin pehmetä huoneenlämmössä. Hiero laventeli sokerin kanssa, käytä vaikka morttelia. Vatkaa sokeri, hunaja ja suola voin kanssa vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sitruunan kuori, sitruunan mehu ja vaniljauute, sekoita. Lisää lopuksi jauhot ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, älä ylisekoita. Ota taikina kulhosta ja aseta tuorekelmulle. Litistä levyksi ja kääri tuorekelmu taikinan ympärille, laita kylmään noin puoleksi tunniksi asettumaan.
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Kauli taikina n. 1/2 cm paksuiseksi levyksi, käytä jauhoja apuna. Leikkaa pienellä lasilla tai keksimuotilla pyöreitä paloja, paista uunissa n. 10 minuutin ajan. Anna jäähtyä ja nauti vaikka teen kanssa!
Vinkkejä:
-Alkuperäisessä ohjeessa neuvottiin, että jos ei löydä laventelia mistään, voi käyttää myös tuoretta rosmariinia samaan tapaan. Varmaan toimii!
-Älä paista shortbread-tyyppisiä keksejä liian kypsiksi, keksit ovat valmiita kun niide reunat ovat hieman kultaiset.
9 kommenttia :
Saman tapaisia keksejä tehtiin jossain ohjelmassa ja mietin, millainen tuo laventeli mahtaa olla maultaan. RAKASTAN laventelin ulkonäköä ja tuoksukin on ihan hyvä, mutta jotenkin sen mieltäminen syötäväksi on vielä kesken. Millainen tuo maku sinusta oli?
Kiitos blogistasi!:)
En tiedä olenko muistanut ikinä kiittää...kauan olen ollut lukijasi.
Mä niin haluaisin asua sun naapurissa! Voisin tulla aina koemaistaan näitä sun tekeleitä :P Hehhehah :D
Mervi: Itsekin käytin laventelia ensi kertaa leivonnassa, ja maku osoittautui aika samaksi kuin hajukin. Jos niin voi sanoa! Eli vähän sellainen maanläheinen, kukkainen maku. Ei liian voimakas tässä reseptissä!
Anonyymi: Voi mukavaa, jos joku muukin tästä saa iloa kuin itse blogin pitäjä. : )
Luru: Anna vaan aina vinkkiä, kun on jotain mieluisaa, niin tuon kyllä töihin. ; )
oi, onpa taas upean näköisiä.
p.s. vanhassa bellavanillan blogissa on muutama laventeliresepti, jos mietit käyttöä lopuille :)
http://bellavanilla.blogspot.com/2008/09/provencen-laventelia.html
Nämä laventelibiscotit on myös hyviä:
http://svenska.yle.fi/matochfritid/specialartikel.php?id=2677
Suvi: Kiitoksia vinkistä, taidan ainakin kokeilla laventelia teen muodossa. : )
Anonyymit: Aivan varmasti ovat, pistän vinkin korvan taakse!
Hei satuin eksymään sivullesi, jostain syystä ja ajattelin vinkata laventelihunajan käytöstä kasvoille. On muuten ihana kasvonaamio. Kannattaa kokeilla.
Eijaemo
Eija Suuronen: Aijaa, en olekaan aikaisemmin kuullut! Kiitos vinkistä. : )
Lähetä kommentti