maanantai 27. helmikuuta 2012

Laventelikeksit

Opiskelukiireistä johtuneen hiljaiselon jälkeen tuli leivottua laventelikeksejä, tai pidemmin laventeli-hunaja-sitruunakeksejä (englanniksi pidemmät nimet toimivat jotenkin paremmin kuin suomeksi). Olen pariin kertaan katsellut isommista kaupoista, josko maustehyllyistä löytyisi laventelia, mutta vasta Punnitse&Säästä:ssä lykästi! Menen muuten aina ihan sekaisin kyseisessä puodissa ja meinaan ostaa teehyllyt tyhjiksi. Saas nähdä, keksinkö laventelille lisää leivontakäyttöä vai laitanko kangaspussiin raikastamaan liinavaatekaappia.

Ohjeen löysin täältä, sieltä voivat halukkaat myös katsoa kuppimitat.

Lavantelikeksit (n. 40 kpl)

    226 g voita
    0,8 dl sokeria
    1 tl laventelia
    0,8 dl juoksevaa hunajaa
    1/2 tl suolaa
    2 tl sitruunan raastettua kuorta
    2 tl sitruunan mehua
    (1 tl vaniljauutetta)
    6 dl vehnäjauhoja


Anna voin pehmetä huoneenlämmössä. Hiero laventeli sokerin kanssa, käytä vaikka morttelia. Vatkaa sokeri, hunaja ja suola voin kanssa vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sitruunan kuori, sitruunan mehu ja vaniljauute, sekoita. Lisää lopuksi jauhot ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, älä ylisekoita. Ota taikina kulhosta ja aseta tuorekelmulle. Litistä levyksi ja kääri tuorekelmu taikinan ympärille, laita kylmään noin puoleksi tunniksi asettumaan.
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Kauli taikina n. 1/2 cm paksuiseksi levyksi, käytä jauhoja apuna. Leikkaa pienellä lasilla tai keksimuotilla pyöreitä paloja, paista uunissa n. 10 minuutin ajan. Anna jäähtyä ja nauti vaikka teen kanssa!

Vinkkejä:
-Alkuperäisessä ohjeessa neuvottiin, että jos ei löydä laventelia mistään, voi käyttää myös tuoretta rosmariinia samaan tapaan. Varmaan toimii!
-Älä paista shortbread-tyyppisiä keksejä liian kypsiksi, keksit ovat valmiita kun niide reunat ovat hieman kultaiset.

9 kommenttia :

Mervi kirjoitti...

Saman tapaisia keksejä tehtiin jossain ohjelmassa ja mietin, millainen tuo laventeli mahtaa olla maultaan. RAKASTAN laventelin ulkonäköä ja tuoksukin on ihan hyvä, mutta jotenkin sen mieltäminen syötäväksi on vielä kesken. Millainen tuo maku sinusta oli?

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos blogistasi!:)
En tiedä olenko muistanut ikinä kiittää...kauan olen ollut lukijasi.

Luru kirjoitti...

Mä niin haluaisin asua sun naapurissa! Voisin tulla aina koemaistaan näitä sun tekeleitä :P Hehhehah :D

anskusiili kirjoitti...

Mervi: Itsekin käytin laventelia ensi kertaa leivonnassa, ja maku osoittautui aika samaksi kuin hajukin. Jos niin voi sanoa! Eli vähän sellainen maanläheinen, kukkainen maku. Ei liian voimakas tässä reseptissä!

Anonyymi: Voi mukavaa, jos joku muukin tästä saa iloa kuin itse blogin pitäjä. : )

Luru: Anna vaan aina vinkkiä, kun on jotain mieluisaa, niin tuon kyllä töihin. ; )

Suvi kirjoitti...

oi, onpa taas upean näköisiä.
p.s. vanhassa bellavanillan blogissa on muutama laventeliresepti, jos mietit käyttöä lopuille :)
http://bellavanilla.blogspot.com/2008/09/provencen-laventelia.html

Anonyymi kirjoitti...

Nämä laventelibiscotit on myös hyviä:
http://svenska.yle.fi/matochfritid/specialartikel.php?id=2677

anskusiili kirjoitti...

Suvi: Kiitoksia vinkistä, taidan ainakin kokeilla laventelia teen muodossa. : )

Anonyymit: Aivan varmasti ovat, pistän vinkin korvan taakse!

Eija Suuronen kirjoitti...

Hei satuin eksymään sivullesi, jostain syystä ja ajattelin vinkata laventelihunajan käytöstä kasvoille. On muuten ihana kasvonaamio. Kannattaa kokeilla.
Eijaemo

anskusiili kirjoitti...

Eija Suuronen: Aijaa, en olekaan aikaisemmin kuullut! Kiitos vinkistä. : )