keskiviikko 1. syyskuuta 2010

Omena-ranskankermapiirakka

Blogissa on nähty jo parikin omenapiirakkareseptiä, yksi syksyä kohden, ja tänä vuonna on taas vähän erilaisen reseptin vuoro. Tämä on minun suosikkiversioni amerikkalaisen apple pien jälkeen, ihanan täyteläinen ja kuitenkin aika perinteinen. Ohjeen löysin googlettamalla täältä, joitakin muutoksia kyllä tein.

Omena-ranskankermapiirakka

    Pohja:
    3 dl vehnäjauhoja
    1/2 tl suolaa
    75 g kylmää voita/margariinia
    3-4 rkl kylmää vettä

    Täyte:
    2,4 dl ranskankermaa
    2 munaa
    2,4 dl sokeria
    2 rkl jauhoja
    1/4 tl suolaa
    1 tl kanelia
    n. 7 dl omenoita (itselläni oli n. 6 kpl)

    Toppinki:
    0,8 dl jauhoja
    0,8 dl sokeria
    0,8 dl kaurahiutaleita
    1/4 tl suolaa
    55 g voita/margariinia


Valmista pohja nyppimällä jauhot ja suola kylmän voin kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja kääntele/painele lastalla kiinteäksi taikinaksi. Laita kylmään kelmussa noin tunniksi.
Valmista odotellessasi täyte. Sekoita kulhossa ranskankerma, munat, sokeri, jauhot, kaneli ja suola. Kuori omenat ja poista keskiosa. Pilko pienehköiksi kuutioiksi. Sekoita ranskankermatäytteen joukkoon.
Jauhota leivonta-alusta ja kauli taikinaa, käännä aina välillä 90 astetta kellonmyötäisesti. Kun taikina on pari senttiä piirakkavuokaa (vuoan halkaisija n. 23 cm) suurempi, nosta se voideltuun vuokaan kaulinta apuna käyttäen. Painele reunoille ja pohjalle, älä kuitenkaan venytä tai runno.
Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen. Sulata päällisen margariini ja sekoita kaikki aineet keskenään. Kaada täyte pohjan päälle ja ripottele päällimmäiseksi muruseos. Paista uunissa 20-30 minuuttia. Leikkaa vasta jäähtyneenä.

Vinkkejä:
-Käytä mieluummin kiinteitä ja kirpeitä omenoita kuin jauhoisia (esim. valkeakuulas ei ole paras mahdollinen)
-Älä tee ainakaan 23-senttistä vuokaa pienempään, itse tein piirakan turhan pieneen vuokaan ja täyte ei hyytynyt ihan toivotulla tavalla.



6 kommenttia :

lauren carney kirjoitti...

sighs!
i enjoy swooning over your lovely pictures!
they are all kinds of fancy!
thanks for sharing them with the world!
<3

Tuuli kirjoitti...

Uunissa on parhaillaan respetisi mukainen piirakka paistumassa! Sluprs. Jännittää, tuleeko sieltä maukasta omppupiirasta vai ihan sika-ältsin-hyvää piirakkaa. :)

Reseptissä nimittäin yhdistyvät lempileivonnaisainekseni, eli omppu ja ranskankerma. (Tosin omppua en voi syödä raakana, koska olen allerginen, mutta ranskankermaa sitävastoin vedän välillä suoraan purkista...)

Mutta vähän taisin mennä harhaan reseptin kanssa, koska päällimmäiseen muruseokseen mittasin vahingossa 20 grammaa liikaa voita. Hmh. Eipä näytä muruisalta vaan ennemminkin voi-sokeri-kauralesekuorelta.

Toiseksi en meinannut millään saada pohjataikinaa kiinteytymään vaan lopulta laitoin siihen tuplaten, eli 6 ruokalusikallista vettä. Ehkä ruokalusikkani oli ihan ihmeellisen kokoinen tai sitten olin mitannut jauhotkin vinksinvonksin?

Kiitos jokatapauksessa ihan mahtireseptistä! :)

anskusiili kirjoitti...

Tuuli: Kiva kuulla, toivottavasti tykkäsit yhtä paljon kuin minäkin!

Kuule, taikinan vesimäärän kanssa käy itsellenikin välillä noin. Joskus pari ruokalusikkaa riittää, joskus pitää laittaa paljon enemmän. Luulisin, että tällä on tekemistä lämpötilojen kanssa. Kylmempiä aineita on helpompi käsitellä kuin lämpimiä. : )

Tuuli kirjoitti...

Kiitos vinkistä! Täytyy muistaa ensi kerralla. :)

Ja tuli hurjan hyvää piirakkaa. On enää rippeet jäljellä. ;)

Unknown kirjoitti...

Hei, tein piirakan ohjeellasi, jonka löysin Pastanjauhantaa -blogista. Siitä tuli todella mainio, pääsi suosikkilistalleni!

Terkuin Riikka
www.kotilablogi.blogspot.fi

anskusiili kirjoitti...

Heippa Riikka!

Mahtavaa, itsekin tykkään tästä piirakasta enemmän kuin perinteisestä omenapiirakasta, joka saattaa olla jopa hieman kuiva. Hyvä, kun muistutit tämän ohjeen olemassaolosta, on tämän syksyn omenapiirakka vielä leipomatta. ;)