sunnuntai 25. heinäkuuta 2010

Sipulipuustit

Leipomisessa minulle vierain alue on leivän leipominen, vaikken koe sitä vaikeaksi. Ennemminkin kaikki se kohottaminen ja vaivaaminen tuntuu pikkuisen epäinspiroivalta ja vaivalloiselta, mutta toisaalta: mikä on yhtä ihanaa kuin kunnolla kohonnut leipätaikina ja juuri uunista tullut tuotos? Lupaan parantua tällä saralla ja kokeilla eri leipätaikinoita. Näiden suolaisten puustien ohje löytyi Maku-lehden sivuilta, mutta olen muokannut ohjetta hitusen.

Sipulipuustit

    Taikina:
    2 1/2 dl vettä
    1 pss kuivahiivaa
    2 rkl öljyä
    1/2 pss (28 g) sipulikeittoaineksia
    2 dl sämpyläjauhoja
    3 dl vehnäjauhoja

    Väliin:
    100 g (maustettua) tuorejuustoa
    1/2 dl ruohosipulisilppua

    Päälle:
    1 muna
    unikonsiemeniä / muita siemeniä


Lämmitä vesi hieman kättä lämpöisemmäksi, sekoita joukkoon kuivahiiva, öljy, sipulikeittoainekset ja sämpyläjauhot. Anna vellimäisen taikinan levätä liinan alla noin 10 minuuttia, kunnes se hieman kuplii.
Alusta joukkoon vehnäjauhot, taikina on valmiina kimmoisaa ja irtoaa kulhosta sekä käsistä. Kohota taas noin 10 minuutin ajan.
Nosta taikina jauhotetulle alustalle ja kauli n. puolen sentin paksuiseksi suorakaiteeksi. Notkista tuorjuustoa lusikalla hieman ja levitä taikinan pinnalle. Ripottele päälle ruohosipuli ja kääri pituussuunnassa rullalle. Leikkaa rullasta 12 palaa ja asettele palat voideltuun, 12-koloiseen muffinivuokaan. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja anna puustien kohota liinan alla. Voitele munalla ja ripottele pinnalle haluamiasi siemeniä. Paista 20 minuuttia.

Vinkkejä:
-Jos käytät tuorehiivaa, 25 grammaa riittää, eikä veden tarvitse olla kuin kädenlämpöistä.

2 kommenttia :

Annukka kirjoitti...

Jos jonkinlaista leipää ja sämpylää on tullut leivottua, mutta enpä ole tajunnut että sipulikeittopussia voisi hyödyntää näin. Tosi kiva resepti, ehdottomasti kokeiltava!

Anonyymi kirjoitti...

Olen käyttänyt kuivattua sipulirouhetta antamassa makua pitsataikinoihin, joten miksei sipulikeittopussikin olisi yksi vaihtoehto! Täytyy kokeilla tulevaisuudessa.