maanantai 19. heinäkuuta 2010

Mustikkaleipä

Teinpä kerrankin mustikasta jotakin erilaista, nimittäin törmäsin Joy of Baking -sivuilla (tarvitsen selvästi jo muuta selattavaa netistä) oivan reseptin. Tämä on yhtä paljon leipää kuin banaanileipäkin, eli ei oikeastaan muuten kuin muodoltaan. Taikina on kuin kuivakakussa, mutta tästä ei kyllä kuivaa saa tekemälläkään.

Mustikkaleipä

    3 dl vehnäjauhoja
    1 tl leivinjauhetta
    1/4 tl suolaa
    85 g (suolatonta) voita
    vajaa 2 dl sokeria
    2 munaa
    1 rkl sitruunan raastettua kuorta
    120 ml maitoa
    2-2 1/2 dl mustikoita


Ota voi ajoissa huoneenlämpöön. Sekoita keskenään vehnäjaihot, leivinjauhe ja suola.
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vatkaa huoneenlämpöisen voin kanssa sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan samalla sekoittaen. Sekoita joukkoon sitruunan kuori. Lisää ensin 1/3 jauhoseoksesta, sitten puolet maidosta, sitten 1/3 jauhoseoksesta, seuraavaksi loput maidosta ja viimeisenä loput jauhoseoksesta. Sekoita aina välissä vain niin paljon kuin tarvitsee, älä jatka sekoittamista enää kun seos on tasaista. Kääntele mustikat joukkoon.
Voitele leipävuoka ja kaada taikina vuokaan. Paista keskitasolla n. 50-60 minuutin ajan.

Vinkkejä:
-Joskus muna juoksettuu voivaahtoon sekoitettaessa, ja itselläni tähän auttaa se, että vatkaan munien rakenteen ensin rikki erillisessä kulhossa ja lisään taikinaan vähän kerrallaan, samalla sekoittaen.
-Ota myös munat huoneenlämpöön ajoissa, myös maito. Taikinasta tulee parasta, kun ainekset eivät ole aivan erilämpöisiä.
-Alkuperäisessä ohjeessa "leipään" tulee myös sitruunakuorrutus, joka tehdään näin:
kattilassa kiehautetaan vajaa desi sokeria ja 2 rkl sitruunan mehua. Juuri paistettuun mustikkaleipään pistellään hammastikulla reikiä pinnalle, päälle sivellään sitruunasokeri.

Ei kommentteja :