En tykkää nakeista, ja minusta perunasalaatti kuuluu juhannukseen, joten päätin tehdä uuden vuoden kunniaksi munkkeja! Myönnetään, ehkä ne assosioidaan paremmin vappuun, mutta aivan mainiosti ne tähänkin aikaan vuodesta maistuivat.
Munkit
- 3 dl maitoa
1/2 dl sokeria
ripaus suolaa
1 muna
1 pss kuivahiivaa
8,5 dl vehnäjauhoja
ripaus kardemummaa
75 g voita
sokeria ja kanelia
7-9 dl rypsiöljyä paistamiseen
Ota muna ja voi huoneenlämpöön ajoissa.
Kuumenna maito kättä lämpöisemmäksi, sekoita siihen sokeri, suola ja muna. Sekoita hiiva ja kardemumma jauhoihin ja alusta taikinaan ensiksi puuhaarukalla, lopuksi käsin. Vaivaa pehmeäksi. Lisää lopuksi pehmeä voi.
Pyörittele taikinasta pieniä palloja ja anna niiden kohota liinan alla noin puolen tunnin ajan.
Kuumenna öljy kattilassa n. 180-asteiseksi, öljy on tarpeeksi kuumaa kun sinne heitetty munkki nousee heti pinnalle, alkaa heti porista ja kypsyy parissa minuutissa. Paista munkit kullanruskeiksi, käännä paistamisen aikana kerran. Nosta reikäkauhalla talouspaperille valumaan.
Pyörittele munkit jäähtyneinä sokeri-kaneliseoksessa.
Vinkkejä:
-Uppopaistaminen on todella yksinkertaista, kunhan muistaa pari perusasiaa. Öljy ei saa kuumeta liikaa, ja jos se alkaa vähänkin savuta, kattila pitää ottaa liedeltä ja kansi pitää laittaa päälle. Käytettyä öljyä ei saa heittää lavuaariin, itse kaadan sen tyhjään rypsiöljypulloon.
-Munkit voi myös täyttää tyllalla vaikkapa omenasoseella tai vaniljakreemillä.
3 kommenttia :
Tuo muffinssikirja on toosi hyvä, oon varmaan koittanut puolia niistä resepteistä. Ja ne perustaikinat on erinomaisia myös!
Näyttää hyvältä! Itselläni on kauheat traumat epäonnistuneista munkinleivontayrityksistä, mutta ehkä nyt uskaltaisin taas.
Anni: Itsekin aion kokeilla ainakin puolia ohjeista! : ) Oon selaillut sitä monena iltana ihan kuola valuen.
Cupcake: Voi eikä, näiden pitäisi takuulla onnistua, kunhan ei vain paista liian kauaa tai liian kuumassa öljyssä. : )
Lähetä kommentti