perjantai 7. tammikuuta 2011

Creme brulee

Kaikki tietävät sen maailman herkullisimman elokuvakohtauksen, jossa Amelie rikkoo Creme Bruleen pinnan teelusikalla... Itse sain pitkän odotuksen jälkeen kokeiltua kyseisen jälkiruoan valmistamista itse, kun sain joululahjaksi juuri sopivat astiat. Creme brulee ei onnistu liian syvissä astioissa, paras tulos tulee laakeissa kulhoissa. Tohotinta pinnan karamellisointia varten minulla ei vielä ole, ehkä ensi jouluna. Tämä ohje on Sara La Fountainin blogista.

Creme brulee (3-4 annosta)

  2 1/2 dl kermaa
  1/2 dl maitoa
  1 vaniljatanko
  3 keltuaista
  1/2-3/4 dl sokeria

  pinnalle ruokokidesokeria


Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Mittaa kerma ja maito pieneen kattilaan. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja kaavi siemenet sisältä. Sekoita siemenet ja vaniljatanko kattilaan, anna seoksen kiehahtaa. Ota levyltä ja poimi vaniljatanko kattilasta. Vaahdota keltuaiset ja sokeri vaahdoksi käsin, lisää vaahto hieman jäähtyneeseen kermaan. Jaa annosvuokiin ja paista vesihauteessa 50 minuutin ajan.
Jäähdytä vanukkaat ja ennen tarjoilua koristele ruokokidesokerilla. Paahda pinta tohottimella ruskeaksi tai laita vanukkaat uunin grillivastuksen alle, kunnes sokeri on sulanut. Tarjoile vaikka tuoreiden marjojen kanssa.

Vinkkejä:
-Annoksista kannattaa kuoria lusikalla vaahto pois ennen uuniin laittamista, näin pinnasta tulee tasainen ja nätimpi.
-Toimivan vesihauteen saat kaatamalla kuumaa vettä (pestyyn) syvään uunivuokaan. Vedenpinnan olisi hyvä olla noin puoleen väliin annosvuokia.

3 kommenttia :

Eeva kirjoitti...

Olitpas onnistunut nätisti saamaan kuoren ihan uunissa! Itse en ole ikinä edes viitsinyt kokeilla crème brûléen tekoa, koska olen ollut ihan varma, ettei se kuori kuitenkaan onnistu ilman polttimoa. Ja niin, pieni kerrostalokeittiöni ei tosiaankaan tarvitse enää lisää vekottimia... :D (vaikka houkuttelisi kyllä!)

anskusiili kirjoitti...

Alussa näytti, ettei sokerille tapahtu grillivastusten alla mitään, mutta kyllä se siitä alkoi ruskistua ihan hyvin. : ) Tämä maistui niin ihanalta itse tehtynäkin, että ajattelin grillivastusten toimivuudesta huolimatta sijoittaa tohottimeen. Meilläkin kyllä kaapit ovat liian täynnä...

Taina kirjoitti...

Oiiii mä oonki ikäni miettiny että mitä iiihanaa se Amelie syö, voi kun joskus saisi maistaa. Eipä sillä että osaisin tätä tehdä kun ei kippojakaan ole, mutta tiedänpä nyt nimen sille herkulle! Kiitos :D