sunnuntai 22. elokuuta 2010

Sieni-pekonipiirakka

Syksy tulee (hurraa!), ja niin tulevat myös suolaiset piirakat. Sain hieman harjoitella tätä leipoessani inhokkiani, piirakkapohjan kaulimista, ja tulos oli ainakin parempi kuin viime kerralla. Parasta tässä piirakassa ei kuitenkaan ole pohja, vaan ihanan pekoninen täyte. Sienen ja pekonin yhteistuoksu on mielestäni ehkä yksi maailman parhaista!

Sieni-pekonipiirakka'

    Pohja:
    3,8 dl vehnäjauhoja
    ripaus suolaa
    1 tl leivinjauhetta
    125 g voita
    4 rkl jäävettä

    Täyte:
    200 g herkkusieniä
    n. 150 g pekonia
    2 dl ruokakermaa
    1 dl juustoraastetta
    1 muna
    pippuria
    suolaa
    1/2 dl ruohosipulisilppua


Sekoita kulhossa jauhoihin leivinjauhe ja suola, nypi kylmän voin kanssa tasaiseksi muruseokseksi. Ripottele päälle jäävesi ja painele sekä sekoittele tasaiseksi taikinaksi. Muodosta taikinasta varovaisesti pallo, kääri kelmuun ja laita kylmään puoleksi tunniksi.
Valmista sillä aikaa täyte. Harjaa sienet ja puolita. Sekoita keskenään kulhossa pieneksi saksittu pekoni, ruokakerma, juustoraaste, muna, ruohosipuli ja mausteet.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Ota taikina kylmästä ja laita jauhotetulle alustalle. Kauli itsestäsi pois päin ja käännä aina välillä 90 astetta myötäpäivään. Kun taikinalevy on pari senttiä suurempi kuin piirakkavuoka, kanna se kaulimen avulla voidellun vuoan (halkaisija n. 25 cm) päälle ja painele. Ripottele herkkusienipuolikkaat pohjan päälle ja kaada ruokakermaseos päälle. Paista uunin alatasolla n. 30-40 minuuttia.

Vinkkejä:
-Laita puolisen tuntia ennen leipomista pakastimeen lasillinen vettä, saat tällöin takuulla tarpeeksi kylmää vettä piirakkataikinaa varten.

2 kommenttia :

aleksi kirjoitti...

vielä parempi vinkki :)
laita vaikka viikkoa ennen jauhot pakastimeen, ne ei jäädy niin ei ole niin tarkkaa kun veden kanssa.

anskusiili kirjoitti...

Kiitän vinkistä! Täytyy ensi kerralla kokeilla, josko tuo kauliminen/käsittely vähän helpottuisi. : )