perjantai 6. elokuuta 2010

Persikkapiirakka

Olin päättänyt kerrankin kaulia murotaikinan onnistuneesti piirakkavuokaan, kunnianhimoisena suunnittelin piirakan päälle myös koripunosta. Olin katsellut netistä ohjevideoita, joissa taikina pyöräytetään niin helpon näköisesti, mutta oma taikinani oli jääkaapissa oleilun jälkeen kivikovaa, sitten halkeilevaa ja lopuksi pelkkää murua. Käytin ilmeisesti liian vähän vettä, vai mikäköhän oli ongelmana? Vinkkejä otetaan vastaan. Tämä piirakka sai siis tällä kertaa makoisan pohjansa - mistäs muualtakaan kuin kaupan pakastealtaasta.

Persikkapiirakka

    Pohja:
    350 g (n. 5,4 dl) vehnäjauhoja
    hyppysellinen suolaa
    1 tl leivinjauhetta
    150 g suolatonta voita
    4 munankeltuaista
    2 rkl (jää)kylmää vettä
    80 g (vajaa 1 dl) sokeria

    Täyte:
    n. 8 kypsää persikkaa
    2 rkl maissitärkkelystä
    2 rkl sokeria


Valmista ensin pohja siivilöimällä vehnäjauhot, suola ja leivinjauhe kasaksi työtasolle. Paina jauhoihin kuoppa ja lisää kuoppaan kylmä voi, jääkylmä vesi ja sokeri. Sekoita ainekset keskellä sormin karkeaksi seokseksi, joka alkaa muistuttaa munakokkelia. Nypi reunoilla olevat jauhot seoksen joukkoon, kunnes taikinasta tulee sileää. Painele varovaisesti palloksi ja kääri kelmuun. Anna levätä kylmässä puolisen tuntia ennen leipomista.
Voit valmistaa tässä välissä täytteen. Puolita persikat ja poista kivi, keitä kiehuvassa vedessä alle minuutin ajan. Nosta kattilasta reikäkauhalla jäävedellä täytettyyn astiaan. Tämän käsittelyn jälkeen kuoret lähtevät helposti irti. Viipaloi persikat sopivan kokoisiksi suupaloiksi ja sekoita joukkoon maissitärkkelys ja sokeri.
Jauhota kevyesti leivonta-alusta ja jaa taikina kahteen hieman eri kokoiseen osaan. Ala kaulia isompaa osaa. Parhaiten kauliminen onnistuu, kun työnnät kaulimella pari kertaa pois päin ja itseesi päin. Käännä tämän jälkeen taikinaa 90 astetta kellon suuntaisesti, toista sama kauliminen. Jatka kunnes taikina on halkaisijaltaan n. 5 senttiä suurempi kuin vuoka (n. 20-senttinen). Kanna taikina varovaisesti vuokaan, painele varovaisesti reunoillekin. Älä kuitenkaan venytä taikinaa, sillä se muodostaa vajoamia uunissa.
Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen. Kauli pienempikin osa taikinasta samalla lailla, leikkaa se parin sentin paksuisiksi suikaleiksi.
Kaada täyte vuokaan ja tee taikinasuikaleista koripunos piirakan päälle. Täällä on havainnollistava ohje.
Sivele piirakan pinta maidolla/vedellä, paista uunissa 30-35 minuuttia.

Vinkkejä:
-Oma taikinani epäonnistui luultavasti liian vähällä vesimäärällä, taisin itse asiassa unohtaa sen kokonaan. Veden tulee olla jääkylmää, samoin kuin voinkin. Tämä helpottaa käsittelyä huomattavasti.
-Valitse kaupasta kypsimmät persikat, sillä niiden kuori lähtee paljon helpommin kuin raaemmista.
-Voit toki käyttää myös purkkipersikoita. Tällöin ostaisin pari tölkillistä, huuhtelisin ja kuivaisin palat.

2 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

heippa, miten onnistuisi makaronilaatikko ilman munamaitoa?

anskusiili kirjoitti...

Heii, jos ei tarvitse olla vegaaninen, käytä vaikka juustoraastetta runsain ottein. Se pitää makaronit edes jotenkin kasassa. : ) Suosittelen silti jotakin nestettäkin lisäämään, maitoa tai vettä.