keskiviikko 10. kesäkuuta 2009

Oliivileipä

Lainasin vähän Hannan kesäkurpitsaleivän pohjaa, mutta jätin kehotuksesta kesäkurpitsaviipaleet pois. Mieli teki jotakin vahvaa ja suolaista, joten päädyin lisäämään taikinaan oliiviviipaleita.

Oliivileipä

  Taikina:
  5 dl vettä
  2-3 tl suolaa
  1 1/2 dl soijajauhoja
  1 pss kuivahiivaa
  n. 1 l vehnäjauhoja
  1/2 dl oliiviöljyä
  1/2 - 1 prk oliiveja

  Pinnalle:
  oliiviöljyä
  siemeniä (pinjan-, kurpitsan-)
  osa oliiveista


Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi, lisää suola. Sekoita soijajauhoihin kuivahiiva ja alusta melkein kaikkien vehnäjauhojen kanssa veteen. Vaivaa niin kauan, että taikina on kimmoisaa. Lisää loput vehnäjauhot, öljy ja viipaleiksi pilkotut oliivit (voit säästää osan oliiveista pinnalle) taikinaan, vaivaa tasaiseksi.
Peitä kulho liinalla ja kohota kaksinkertaiseksi. Lämpimässä vesihauteessa lavuaarissa tähän menee aikaa n. 20 minuuttia.
Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois ja muotoile halauamasi muotoiseksi leivinpaperille. Peitä taas ja kohota 20 minuutin ajan. Laita uuni kohoamisen loppuvaiheilla lämpenemään 200 asteeseen.
Sivele taikinan päälle oliiviöljyä ja painele sormin oliiviviipaleet ja siemenet. Paina uunin alatasolla 20-30 minuuttia.


Vinkkejä:
-Voit korvata osan vehnäjauhoista vaikka sämpyläjauhoilla, jolloin saat taikinaan hieman sattumia ja paremman maun.
-Jos käytät tuorehiivaa, lämmitä vesi suunnilleen kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva suolan kanssa veteen. Alusta tämän jälkeen vehnä- ja soijajauhot ohjeen mukaisesti.
-Leipä maistuu mainiolle, kun dippailet sitä kulhoon, johon olet lurauttanut oliiviöljyä ja hieman balsamicoa.

Ei kommentteja :