sunnuntai 15. helmikuuta 2009

Sitruunaruudut

Ystävänpäivänä minun piti leipoa sitruunaruutuja, jota varten olin ostanut oikein sydänströsseleitä, mutta olin työpäivän jälkeen niin naatti, etten jaksanut muuta kuin syödä strösseleitä suoraan purkista. Tänään kuitenkin sain sitruunaruudut leivottua, sovitaan että tein ne tänään ystävänpäivän sijasta 2 vuoden ja 5 kuukauden seurustelun kunniaksi!
Aineet näihin löytyvät varmasti valmiiksi monien kaapista ehkä sitruunaa lukuun ottamatta, mutta niistäkin saa maksaa jotakin 60 senttiä. Ohjeen löysin eräiltä leivontasivuilta. Koska ohje on alkujaan amerikkalainen (?), desimitat ovat vähän kummalliset. Lisäsin myös leivinjauhetta pohjaan, koska se jäi mielestäni hieman lättänäksi ja märäksi.

Sitruunaruudut

    Pohja:
    3,6 dl vehnäjauhoja
    1 tl leivinjauhetta
    0,6 dl sokeria
    ripaus suolaa
    150 g margariinia

    Kuorrutus:
    0,6 dl jauhoja
    3 dl sokeria
    2 sitruunaa
    4 munaa
    tomusokeria


Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Yhdistä uunin lämmetessä leivinjauhe, 3,6 dl jauhoista, 0,6 dl sokerista ja ripaus suolaa. Kuutioi margariini ja nypi se jauhoseoksen joukkoon. Painele muruinen, mutta kiinteähkö taikina vuoan (n. 23 cm x 33 cm) pohjalle. Paista uunissa noin 20 minuuttia, kunnes taikinan reunat alkavat kellertää.
Valmista sillä aikaa päällinen. Pese sitruunat huolellisesti ja raasta niiden kuoret. Hiero kulhossa sokeri raastettuun sitruunankuoreen, jotta maku tulee esille. Lisää munat, sitruunoista puristettu mehu ja jauhot, vatkaa tasaiseksi.
Kaada täyte kuuman pohjan päälle ja paista vielä noin 25-30 minuuttia. Valmiina täyte ei hölsky ja on kauniin kullanruskea.
Kun leivos on täysin jäähtynyt, koristele se tomusokerilla.

Vinkkejä:
-Kun painelet taikinaa vuokaan, voit kastaa kätesi kylmään veteen. Näin käsittely on huomattavasti helpompaa!
-Leivokset maistuvat mainiolta jääkaappikylminä, reilusti tomusokerilla kuorrutettuina. Tomusokeri kannattaa kuitenkin sirotella leivosten päälle juuri ennen tarjoamista, ettei se ehdi sulaa.



2 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

ootko ikinä koittanu pakastaa tätä?

anskusiili kirjoitti...

Anonyymi: En ole, mutta varmasti kestävät hyvin pakastamisen. : )