tiistai 10. helmikuuta 2009

Pupu tupunan porkkanasämpylät

Leipomiseni on vähän saanut väistyä ruoanlaiton tieltä, kun olen muuttanut omaan kotiini asumaan. Teen itse kaiken ruoan, eikä aikaa jää aina herkkujen tekemiselle. Lupaan kuitenkin lähiaikoina herkutella niin, että tekin saatte oman osuutenne tämän blogin kautta.
Mikään ei ole ihanempaa, kuin söydä vielä kuumaa sämpylää ja juoda kunnon lasillinen maitoa! Ohje on alkujaan jälleen Maku-lehdestä, mutta itse puolitin hurjalta tuntuvan reseptin (jauhoja n. 20 dl?). Sämpylöitä tuli siltikin riittävästi varsinkin tällaisen yhden hengen minitalouteen. Näistä kuuluisi alkuperäisohjeen mukaan muotoilla pupun muotoisia, mutta itselleni kelpaavat pyöryläiset oikein hyvin.

Pupu tupunan porkkanasämpylät (n. 12 kpl)

  25 g tuoretta hiivaa
  2 1/2 dl maitoa/vettä
  1 rkl siirappia
  2 dl raastettua porkkanaa
  1 tl suolaa
  7-9 dl sämpyläjauhoja
  1/4 dl öljyä/25 g margariinia

  Päälle:
  maitoa/vettä
  auringonkukansiemeniä (kuorittuja)


Ota aineet (erityisesti porkkanat, hiiva, öljy ja maito) hyvissä ajoin huoneenlämpöön, jotta kaikki ainekset olisivat yhtä lämpöisiä.
Lämmitä maito/vesi kulhossa kädenlämpöiseksi ja liota hiiva nesteeseen. Sekoita joukkoon raastettu porkkana, siirappi, suola ja n. 3 dl jauhoista. Sekoita voimakkaasti.
Alusta joukkoon loputkin jauhot ja vaivaa hetken. Kaada joukkoon myös öljy ja vaivaa edelleen, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa käsistä sekä kulhon reunoista.
Laita liinalla peitettynä lämpöiseen (esimerkiksi vedellä täytettyyn lavuaariin) kohoamaan. Taikinan tulee kohota noin kaksinkertaiseksi, tässä menee noin puoli tuntia.
Vaivaa kohonnutta taikinaa ja jaa se kahdeksi pötköksi. Leikkaa molemmat pötköt kuudeksi palaksi ja pyörittele palloiksi.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja anna sämpylöiden kohota liinan alla samaan aikaan.
Voitele kohonneet sämpylät vedellä tai maidolla, ripottele päälle siemenet.
Paista keskitasolla noin 15 minuuttia.

Vinkkejä:
-Voit korvata aurigonkukansiemenet vaikka unikonsiemenillä, kurpitsansiemenillä.
-Kannattaa jättää sämpylät lämpenevän uunin päälle kohoamaan, näin saat tarpeeksi lämpöä kohoamista varten!
-Sämpylät ovat varmasti kypsiä silloin, kun pohjaan kopauttaessa kuuluu ontto ääni.1 kommentti :

Kuje kirjoitti...

Superhyviä sämpylöitä!