keskiviikko 14. tammikuuta 2009

Kurpitsansiemenleipä

Sain äidiltä leipävuoan, ja aloinkin heti etsiskellä sopivaa leipäohjetta. Kokeilin ensimmäistä kertaa Hellapoliisin ohjetta, joka vaikutti oikein makoisalta. Samalla tutustuin soijajauhoon, joka sopii vegaaneille munaa tai maitoa korvaamaan. Soijajauhoja kannattaa etsiä kaupassa jauhohyllyn sijaan luontaistuoteosastolta.

Kurpitsansiemenleipä

    3 dl vettä
    30 g hiivaa
    1 tl valkosipulisuolaa
    1 dl soijajauhoja
    1/2 dl ruokaöljyä
    n. 7 dl vehnäjauhoja
    1 dl kurpitsansiemeniä (kuorettomia, esim. Risetti

    Pinnalle:
    vettä
    kurpitsansiemeniä


Lämmitä vesi noin kädenlämpöiseksi (ehkä hieman kuumemmaksikin, jos hiiva on kylmää) ja liota hiiva veteen. Sekoita joukkoon valkosipulisuola, ruokaöljy ja soijajauhot. Alusta joukkoon vehnäjauhot, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Vaivaa joukkoon myös kurpitsansiemenet.
Anna taikinan kohota liinan alla lämpöisessä kaksinkertaiseksi (minulla tähän meni 30-40 minuuttia).
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat. Pyöritä se vuoan (tilavuudeltaan n. 1 l) kokoiseksi pötköksi ja aseta vuokaan kohoamaan vielä hetkeksi. Sivele päälle vettä ja ripottele kurpitsansiemeniä.
Paista uunissa n. 20 minuuttia.

Vinkkejä:
-Hyvän lämpöisen kohoamispaikan saat näin: täytä lavuaari kuumalla vedellä ja laita liinalla peitetty taikinakulho lavuaarin pohjalle.
-Soijajauhon voit halutessasi korvata ihan tavallisilla vehnäjauhoilla
-Tarjoile esimerkiksi hummuksen tai tsatsikin kera



3 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Ihanan näköinen leipä (ja hienon näköinen blogi sulla muutenkin)! Kurpitsansiemenet on tosi hyviä leivän joukossa.

Jael kirjoitti...

Kaunis ja herkullisen näköinen leipä!

anskusiili kirjoitti...

Kannattaa kyllä kokeilla, tämä on ihan kauhean pehmoista leipää.