perjantai 10. lokakuuta 2008

Mandariininen marenkikakku (kevyt)

Löysin maailman ihanimman kakkukirjan (Sirpa Talka-Tee hyvä kakku) kirjastosta, ja olen nyt pari päivää tutkiskellut kirjaa ja saanut mainioita vinkkejä. Tänään vapaapäivän kunniaksi päätin leipoa tämän kakun, josta yritin erään anonyymin vinkistä tehdä mahdollisimman kevyen.

Mandariininen marenkikakku

    Pohja:
    2 1/4 dl vehnäjauhoja
    1 tl leivinjauhetta
    3/4 dl sokeria
    2 tl vaniljasokeria
    1 kananmuna
    50 g huoneenlämpöistä margariinia

    Täyte:
    1 tlk mandariineja sokeriliemessä (312 g)
    500 g kevytrahkaa
    3 dl rasvatonta maitoa
    1 1/2 dl sokeria
    1 tl vaniljasokeria
    1 ps kevyttä vaniljakastikejauhevalmistetta
    1 sitruunan raastettu kuori
    1/2 sitruunan mehu

    Marenki:
    3 munanvalkuaista
    1 dl sokeria


Ota margariini ainakin tuntia ennen leipomista huoneenlämpöön.
Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää joukkoon sokeri, vaniljasokeri, kananmuna ja margariini ja sekoita nopeasti taikinaksi. Taputtele taikina voideltuun, irtopohjaiseen vuokaan (myös reunoille).
Pane mandariinit siivilään valumaan ja laita uuni lämpenemään 160 asteeseen.
Pese sitruuna huolellisesti ja raasta sen kuori, purista puolikkaan sitruunan mehu kulhoon. Sekoita keskenään täytteen aineet mandariineja lukuun ottamatta.
Jaa mandariinit kakkupohjalle ja kaada päälle täyte. Paista alatasolla uunissa noin tunnin verran.
Erottele valkuaiset keltuaisista huolellisesti ja vispaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri joukkoon noin teelusikka kerrallaan samalla vispaten.
Jaa marenki kakun päälle ja kuvioi kauniisti. Paista vielä uunin yläosassa kymmenisen minuttia tai kunnes marenki on vaaleanruskeaa.
Jäähdytä kakku huoneenlämpöiseksi ja laita jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää, jolloin kakku on valmis syötäväksi!

Vinkkejä:
-Kirjassa kerrottiin, että jos ei malta odottaa kakun hyytymistä seuraavaan päivään, voi laittaa täytteeseen munan tai pari.
-Jos haluaa kakusta vieläkin kevyemmän, voi pohjan margariinin korvata öljyllä. Tällöin öljyä tarvitaan tarkasti sanottuna 0.375 dl.
-Käytä marenkia tehdessäsi täysin kuiviä välineitä, sillä vesi estää vaahdon muodostumisen.




Tällaista vaniljakastikejauhevalmistetta (pitkä sana!) minä käytin.




Näin keltuaiset ja valkuaiset erotellaan. Vältä erityisesti keltuaisen rakenteen rikkoutumista, sillä valkuaisten sekaan ei saa mennä pisaraakaan keltuaista.


Näin valkoista valmis marenki on.

2 kommenttia :

MouMou kirjoitti...

Aah, näyttää ihanalta!<3

Anonyymi kirjoitti...

Eräs anonyymi kiittää! Näyttääpä hurjan ihanalta. Alan oikeasti olla sitä mieltä että kokkitaitojen verestys alkaisi olla paikallaan kun noin herkullisen näköisiä luomuksia pystyy loihtimaan (: