keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Bagelit

IMG_0093_pieni

Bagelit ovat olleet mielessäni kauan, mutta koska leivän tekeminen ei kuulu vahvuuksiini, olen suoraan sanottuna hieman kammoksunut bageleita, jotka pitää vaivaamisen, kohottamisen ja muotoilun lisäksi vielä keittää vedessä ja sen jälkeen paistaa uunissa. Huh!

Järjestin kuitenkin pienen brunssin tällä viikolla kahdelle ystävälle, ja bagelit palasivat taas mieleeni. Leila Lindholmin Vielä yksi pala -kirjassa on muutama erilainen bagel-ohje, ja päädyin kokeilemaan perusbageleita unikonsiemenillä. Muutaman koristelin kurpitsan- ja auringonkukansiemenillä ihan vaihtelun vuoksi ja lisäksi käytin hieman grahamjauhoja pelkkien tavallisten vehnäjauhojen sijasta. Hieman olisin kaivannut lisää infoa jauhoja koskien, koska tuntui jotenkin kummalliselta käyttää erikoisvehnäjauhoja leivän leivonnassa. Googlailin englanninkielisiä ohjeita, joissa käsketään käyttää high gluten -jauhoja, joita ei varmaankaan kauhean helposti Suomesta löydä. Loppujen lopuksi käytin puolikarkeita vehnäjauhoja ja grahamjauhoja - en tiedä, millainen lopputulos olisi ollut erikoisvehnäjauhoilla. 


Bageleissa oli kyllä sämpylöitä enemmän hommaa, mutta mistään mahdottomasta operaatiosta ei ollut kyse. Kohottelutkin kävivät äkkiä näillä helteillä! Bageleiden rakenne on keittämisen ansiosta mukavan sitkoisa, aivan erilainen kuin sämpylöissä. Grahamvehnäjauhoja käytettäessä sitko tietysti hieman kärsii, mutta luovun mielelläni pienestä sitkomäärästä jos saan vastineeksi täyttävämpiä ja maistuvampia bageleita.

Bagelit (12 kpl)

25 g tuorehiivaa
5 dl haaleaa vettä
1 rkl suolaa
2 rkl juoksevaa hunajaa
12–13 dl erikoisvehnäjauhoja (tai 8–9 dl puolikarkeita vehnäjauhoja + 4–5 dl grahamvehnäjauhoja)
lisäksi:
mannaryynejä (oma lisäys, estää bageleita tarttumasta leivinpaperiin)
2 dl unikonsiemeniä
munanvalkuaista (tai munaa) voiteluun

Lämmitä vesi noin kädenlämpöiseksi ja liota hiiva veteen. Lisää suola ja hunaja.
Sekoita puuhaarukalla ensin noin puolet jauhoista, lisää sitten loput hiljalleen joukkoon samalla vaivaten. Vaivaa taikinaa kunnes se on kiinteää ja kimmoisaa, koneella n. 5 minuuttia tai käsin n. 10 minuuttia.
Anna taikinan kohota liinan alla n. 50 minuuttia tai kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi.
Kumoa taikina jauhotetulle leivinalustalle ja alusta. Jaa taikina 12 samankokoiseen palaan. Pyöritä paloista palloja, kuin tekisit sämpylöitä, ja paina keskelle reikä peukalolla. Pyöritä rengasta sormen ympäri kunnes siitä tulee tasainen.
Kohota bageleita jauhotetulla leivinpaperilla leivinliinan alla n. 45 minuuttia.
Kuumenna uuni 175 asteeseen, vuoraa uuninpelti leivinpaperilla ja sirottele pinnalle tasainen kerros mannaryynejä.
Kiehauta vettä isossa kattilassa tai paistinpannussa. Keitä kaksi bagelia samaan aikaan kiehuvassa vedessä n. 1–2 minuuttia per puoli.
Nosta bagelit kuivahtamaan keittiöpyyhkeen päälle ja sen jälkeen uuninpellille mannaryynien päälle. Voitele bagelit munalla ja ripottele päälle reilusti unikonsiemeniä.
Paista uunissa n. 25 minuuttia tai kunnes bagelit ovat kullanruskeita.

Vinkkejä:
- Omista bageleistani tuli hieman rupikonnia, koska tein niihin liian pienet reiät keskelle ja yritin paikata mokaa myöhemmin venyttelemällä jo kohonneita bageleita. En suosittele!
- Jos et syö bageleita heti tuoreina, voit seuraavana päivänä lämmittää uunin 100 asteeseen ja lämmittää bagelit uunissa lämpöisiksi. Myös leivänpaahtimessa käyttäminen auttaa paljon.



"Itse tarjoan bagelit halkaistuina ja paahdettuina kermajuuston sekä ohuesti viipaloidun tomaatin ja punasipulin kanssa." Hmm, onkohan kääntäjällä käynyt tässsä pieni moka?

4 kommenttia :

Unknown kirjoitti...

Mulla on ollut sama mietintä koskien bageleita. Ei houkuttanut ajatus vedestä ja paistamisesta. Näin kuitenkin Maku-lehdessä niin helpolta kuulostavan ohjeen, että päätin kokeilla. Kokeilua en ole vieläkään tehnyt, mutta ehkä lomalla sitten :) Nämä sinun näyttävät herkullisilta!

anskusiili kirjoitti...

Jonna Riikka: Bageleiden testaaminen kannattaa tosiaan ajoittaa lomalle tai vapaapäivälle... : ) Pitääpäs itsekin tarkastaa tuo Maku-lehden ohje!

Anonyymi kirjoitti...

...mua nyt jäi häiritsemään tuo loppu, mitä siinä sitten pitäisi lukea? :D En ole siis alkuperäistä tekstiä nähnyt.

anskusiili kirjoitti...

Anonyymi: Hehe, tuohon kermajuusto-sanaan viittasin. Bagelit tarjotaan tuorejuuston kanssa, ja tuorejuusto on englanniksi cream cheese. Kääntäjä on sitten tainnut suoraan suomentaa sen kermajuustoksi. Sori, oon vähän tällainen kieli-ihminen ja tartun pieniin asioihin. :D