perjantai 27. kesäkuuta 2014

Twin Peaksin kirsikkapiiras

IMG_9786_pieni

Puhutaanko vähän Twin Peaksista? Kyseinen ohjelma tuli ensimmäistä kertaa Suomessa 90-luvun alussa, kun minä olin vasta parivuotias, ja sattumoisin pikkusiskoni nimi olisi luultavasti nyt Laura, ellei äitini olisi keväällä 1991 sattunut katsomaan juuri Twin Peaksia. Olin kauan ihmetellyt ohjeman kulttimainetta ja päädyin katsomaan Twin Peaksia oikein kunnolla vasta pari vuotta sitten. Jäimme aivan täysin koukkuun ja katsoimme joinakin iltoina monta jaksoa putkeen - jos vain uskalsimme. Mielestäni Twin Peaksin tietyt kohtaukset ovat elokuva- ja telkkarihistorian pelottavimpia, esimerkiksi sohvan yli kömpivä Bob tai unikohtaukset Mustasta Killasta... Lisäksi harvassa ohjelmassa on yhtä mahtavia hahmoja kuin Twin Peaksissa, ja itse olen kyllä 100-prosenttinen Dale Cooper -fani.

ShellyBobby

(Kuva täältä)

Viimeiset pari jaksoa jäivät meiltä kuitenkin kokonaan katsomatta, ehkä petyimme vähän toiseen tuotantokauteen niin upean ykköstuotantokauden jälkeen. Nyt tänä kesänä päätin katsoa jäljelle jääneet noin viisi jaksoa, ja onneksi katsoin. Nyt ympyrä on sulkeutunut. Lisäksi näissä viimeisissä jaksoissa syötiin oikein moneen otteeseen Norman kahvilan kirsikkapiirakkaa, ja sopivasti Leila Lindholmin Vielä yksi pala -kirjassa on Twin Peaksin kirsikkapiiras -niminen ohje. Ohje ei kauheasti poikkea muista kokeilemistani kirsikkapiirakkaohjeista, paitsi että tein nyt ensimmäistä kertaa piiraan, jossa on suljettu kansi.

Pieheaven

(Kuva täältä)

Twin Peaksin kirsikkapiiras (12 palaa)

Pohja:
150 g voita
4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl tomusokeria
1/2 rkl vettä
1 muna

Täyte:
1 1/2 litraa tuoreita kirsikoita
1 dl sokeria
1 vaniljatanko
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
2 rkl perunajauhoja

Voiteluun:
1 muna
1 rkl maitoa
1 rkl raakaruokosokeria

Valmista ensin pohja. Nypi kylmä voi vehnäjauhojen ja tomusokerin kanssa murumaiseksi. Lisää kylmä vesi ja muna, sekoita veitsellä sekaisin. Muotoile lopuksi taikinasta käsin pallo, älä vaivaa liikaa. Kääri taikina tuorekelmuun, painele levyksi ja anna levätä kylmässä n. 30 minuuttia.
Valmista sillä aikaa täyte. Puolita kirsikat ja poista niistä kivet. Mittaa kattilaan putsatut kirsikat, sokeri, vaniljatangon siemenet, vaniljatanko ja pestyn sitruunan raastettu kuori. Kiehauta.
Sekoita keskenään sitruunan mehu ja perunajauhot, kaada seos nauhana kiehuvaan kirsikkaseokseen. Sekoita samalla pohjia myöten, kunnes seos sakenee. Ota pois levyltä ja anna jäähtyä. Ota sen jälkeen vaniljatanko pois.
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Jaa taikina kahteen osaan niin, että toinen osa on hieman suurempi. Kauli ensin suurempi osa jauhotetulla alustalla n. 30-senttiseksi, 5 milliä paksuksi levyksi. Nosta n. 24-senttisen (irtopohjaisen) piirakkavuoan päälle varovaisesti niin, että osa taikinasta menee reunojen yli.
Kaada kirsikkatäyte pohjan päälle. Voitele piiraan reunat kananmunalla.
Kauli sen jälkeen pienempi taikinapala ohueksi levyksi, jonka halkaisija on hieman vuoan halkaisijaa suurempi. Nosta kansi varovaisesti piiraan päälle ja nypi liitoskohta sormilla kiinni, poista ylijäävä taikina. Voit leikata ylijäävästä taikinasta lehden muotoisia paloja ja koristella kannen niillä.
Lopuksi voitele kansi kananmunalla ja sirottele päälle raakaruokosokeria. Leikkaa vielä pieniä viiltoja kanteen ja kypsennä uunin alaosassa n. 35 minuutin ajan.
Anna piiraan jäähtyä ennen kuin poistat reunat vuoasta. Leikkaa jäähtynyt piiras paloiksi ja tarjoile esimerkiksi vaniljajäätelön kera.

IMG_9790_pieni

IMG_9772_pieni

Vinkkejä:
- Kannattaa asettaa leivinpaperi vuoan alle uunissa, koska kirsikkamehua saattaa pursuta reunojen yli paiston aikana. 

9 kommenttia :

Kirsi / Tekila kirjoitti...

Lapsuudesta jäi äänimuistona Twin Peaksin tunnari ja vasta teininä tajusin mistä se äänimuisto olikaan ja katsoin Twin Peaksit tyynyn takaata, sen verran pelottava se oli! Empä kyllä muistanut tätä kirsikkapiirakka tarinaa ollenkaan.

Janna kirjoitti...

Mäkin katsoin Twin Peaksit vasta nyt vuosi sitten ensimmäistä kertaa, rakastuin tulisesti Dale Cooperiin ja koko sarjaan. Ihan erityisesti rakastan sarjan musiikkeja! Eka kausi oli kieltämättä parempi kuin toinen ja kyllähän se aika tavalla lähti lapasesta koko homma tokalla kaudella.

Kirsikkapiirasta on ihan pakko testata heti viikonloppuna. Kiitos ohjeesta! :)

Krisse kirjoitti...

Taidankin tehdä tätä, kun pihan hapankirsikat kypsyvät! Toivottavasti sokerimäärä riittää taltuttamaan kirpeyden :)

anskusiili kirjoitti...

Kirsi: Se tunnari jää kyllä mieleen tosi helposti! Nykyään ei minun mielestäni osata tehdä samalla tavalla pelottavia ohjelmia kuin joskus muinoin, Twin Peaks on niiin pelottava...

Janna: Muitakin myöhäisheränneitä! Musiikit ovat kieltämättä tosi hyvät, niihin ei melkein edes kiinnitä huomiota koska ne sulautuvat jotenkin niin hyvin kerrontaan. : ) Toivottavasti tuli hyvät piirakat, meillä ainakin nautiskeltiin kovasti!

Krisse: Kiva kuulla! Täyte ei ollut makeillakaan kirsikoilla mikään kovin makea, joten hapankirsikoiden kanssa voisit laittaa jopa 2 dl sokeria täytteeseen.

Merituuli kirjoitti...

Kun Dale on teille kova juttu, suosittelen Scott Frostin kirjaamaa kirjaa "Twin Peaks - Dale Cooperin omaelämänkerta". Samaten suosittelen David Lynchin haastattelujen perusteella koostettua kirjaa Lynch on Lynch. T: Twin Peaks fani 4evö

anskusiili kirjoitti...

Kiitos vinkistä Merituuli! Katsoin äsken kirjaston saatavuustietoja, ja Frostin kirja löytyy pääkirjastosta. Pitäisiköhän lähteä uhmamaan sadetta...

Belle kirjoitti...

The cherry pie looks wonderful.

anskusiili kirjoitti...

Belle: Nice to hear! I have to say that pies aren't exactly my forte.

Anonyymi kirjoitti...

Oi, miten mehevän näköistä! :)