Olen aina ollut suuri piimän ystävä, joten lähdin mielelläni mukaan Valion kampanjaan, jossa kehittelin piimälle käyttöä leivonnassa. Toisin kuin suomalaiset yleensä, en ole kova juomaan maitoa ruokajuomana – maitoa ei tule juotua muuten kuin yliopiston ruokalassa. Tykkään sen sijaan juoda ruoan kanssa lasillisen raikasta piimää, ja piimän loput saa helposti käytettyä leivonnassa.
Piimää tulee käytettyä melko usein esimerkiksi kuivakakuissa, englantilaisissa skonsseissa tai amerikkalaistyylisissä, pulleissa pannukakuissa. Blogissani ei olekaan vielä perinteisten amerikkalaisten piimäpannukakkujen ohjetta, joten aukko on täytettävä. Jos menet amerikkalaiseen aamiaispaikkaan ja tilaat buttermilk pancakes -nimisen annoksen, saat luultavasti korkean pinon kuohkeita pannukakkuja, joiden päällä on voikuutio ja reilusti vaahterasiirappia. Halusin kuitenkin tehdä vähän kesäisempiä pannukakkuja, joten lisäsin joukkoon muussattua banaania (jota voi lisätä melkein kaikkiin leivonnaisiin!) ja nautiskelin pannukakut marjojen ja hunajan kera. Piimä tekee pannukakuista todella pulleita ja meheviä, joten en suosittele korvaamaan piimää maidolla!
2 1/2 dl piimää
1 muna
1/2 muussattu banaani
1 rkl sulatettua voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
(1 rkl sokeria)
Paistamiseen: voita
Lisäksi: marjoja ja hunajaa
Ota piimä ja muna ajoissa huoneenlämpöön.
Vatkaa ne sekaisin, lisää joukkoon muussattu banaani. Sulata voi ja lisää joukkoon.
Toisessa kulhossa siivilöi jauhot, leivinjauhe ja ruokasooda. Mikäli haluat makeampia pannukakkuja, lisää sokeria.
Yhdistä kuivat aineet märkiin, sekoita nopeasti mutta älä ylivatkaa.
Kuumenna pannulla voinokare. Ota kauhalla vajaa 1/2 dl taikinasta ja kaada pannulle, litistä tarvittaessa hieman. Letun voi kääntää, kun pinnalle on tullut muutamia pieniä kuplia. Paista enää hetki toiselta puolelta.
Tarjoile letut marjojen (esim. mustaviinimarjojen) kanssa, lorauta päälle hieman hunajaa.
Vinkkejä:
- Kun paistaa isompaa lettusatsia, kannattaa pitää uunia 100 asteessa. Uuniin voi laittaa lautasen, jolla valmiit letut pysyvät lämpimänä paiston ajan. Itse käytän tätä niksiä, ja letut pysyvät jopa hieman rapeina uunissa odoteltuaan.
9 kommenttia :
Moi, kiva ohje :) oletko kokeillut piimää vohveleissa? Mitähän niistä tulisi....
Mielenkiintoisen oloinen ohje! :) Tuosta biscuit-termistä on kuitenkin pakko oikaista, että Englannissa biscuit = keksi kun taas Yhdysvalloissa biscuit = skonssia muistuttava pullea aamiaisherkku :)
Jonna Riikka: Moikka, en ole itse kokeillut piimää vohveleissa mutta olen nähnyt käytettävän. Vohveleista tulee taatusti oikein muhevia piimällä. : )
Papu: Voi kiitos sinulle tarkkanäköisyydestä, kyllä englanninopiskelijan olisi pitänyt itse hokata...
Nämä ovat kokeilussa ihan kohta eli tänään!
Muuten, kiitos sinun, olen ruvennut syömään raejuustoa puuron kanssa. Aamupala ei ole vahvimpia puoliani, mutta puuroa + raejuustoa kun syö, niin tulee voimakas olo!
Ihanan pulleita plättyjä!
Iina Kraak: Tulikos hyviä? Ja tosi kiva kuulla, että olen saanut jonkun syömään raejuustoa ja puuroa yhdessä, ihan paras yhdistelmä! Monesti sitä vain kummastellaan...
Annika: Pulleat lätyt on parhaita! : )
Maku oli yllättävän neutraali. Odotin, että se piimä maistuisi jotenkin. Oikein pullukoita ja kauniita pannukakkusia kyllä tuli. Jos vakiovarusteisiin jääkaapissa kuuluisi piimä niin tekisin näitä varmasti useinkin!
Valitettavasti vaan ne jäivät vähän lisukkeen varjoon, kun paistoin sen ylijäämäbanaanin voissa ja karamellisoin.
No nyt on testattu ja hyväksi havaittu tämäkin ohje. Nam!
Iina Kraak: Karamellisoitunut banaani kuulostaa ihanalta, lääh. Ja piimä tosiaan ei niinkään maistu vaan antaa kuohkeutta taikinaan! : )
Papu: Jee!
Lähetä kommentti