perjantai 28. helmikuuta 2014

Tiramisu-cupcakes


Pienenä lempijälkiruokani oli tiramisu, joka ei varmaan ole kahvin ja alkoholin vuoksi jokaisen lapsen suosikki. Tykkäsin pienenä muutenkin aika erikoisista jutuista, esimerkiksi melkein raa'asta sisäfilepihvistä ja kaikesta, missä on paljon valkosipulia. Siskoni taas oli ruokatottumuksiltaan vähän tavallisempi lapsi ja oli tyytyväinen, jos sai nauravia nakkeja ja ranskalaisia (nykyään on hänkin aivan kaikkiruokainen). 

Rakkaus tiramisua kohtaan on edelleen tallella, ja vaikka perinteistä savoiardi-kekseistä tehtyä tiramisua parempaa ei ole, halusin kehitellä tiramisun mauista kuppikakun. Vaalea, hieman vaniljainen kuppikakku kostutetaan reilusti espressolla ja päälle pursotetaan mascarpone-tuorejuustoa. Kokonaisuuden kruunaa päälle ripoteltu kaakaojauhe tai raastettu tumma suklaa. Vaikka poikaystäväni ei ole kummemmin makean ystävä, kuppikakut saivat häneltä arvosanaksi kuulemma 5/5!


Tiramisu-cupcakes (12 kpl)

Taikina:
200 g (n. 3 dl) vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
125 g voita
150 g (n. 1 3/4 dl) sokeria
1 tl vaniljasokeria/vaniljauutetta
120 ml maitoa
2 munaa

Kostutukseen:
1 dl espressoa tai vahvaa kahvia
1-2 tl sokeria

Kuorrutus:
500 g mascarponea
1-2 rkl tomusokeria
tilkka maitoa
kaakaojauhetta
raastettua tummaa suklaata

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.
Yhdistä kulhossa jauhot ja leivinjauhe. Riko munien rakenne rikki toiseen kulhoon ja lisää maito.
Erillisessä kulhossa vatkaa huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi sokerin kanssa, lisää vaniljasokeri tai vaniljauute.
Vatkaa joukkoon kolmannes jauhoseoksesta, se jälkeen kolmannes nesteestä. Toista sama kunnes kaikki aineet ovat yhdistyneet sileäksi taikinaksi.
Käytä paperisia muffinivuokia 12-koloisessa vuoassa, täytä kolot 2/3 täyteen.
Paista uunissa 15-20 minuuttia tai kunnes pinta on kohonnut, saanut hieman väriä ja tuntuu kiinteältä.
Anna jäähtyä.

Valmista kostutus keittämällä vahvaa kahvia, makeuta sokerilla. Leikkaa jäähtyneistä kuppikakuista keskeltä noin pari senttiä syvä ja sentti leveä pala pois, ota pala talteen. Lusikoi makusi mukaan 1-2 tl kahvikostuketta koloihin, laita pala takaisin paikalleen.

Vatkaa kuorrutusta varten mascarpone ja sokeri sileäksi. Lisää tilkka maitoa, jotta kuorrute notkistuisi hieman. Pursota tai levitä leivosten päälle, viimeistele reilulla annoksella kaakaojauhetta ja tummaa suklaata.

Vinkkejä:
- Käytä huoneenlämpöisiä aineksia taikinaa tehdessä!
- Jos haluat yhtä reilun kuorrutuksen kuin kuvissa, tee kuorrutus ohjeiden mukaan. Jos taas vähempi määrä riittää, sanoisin että kuorrutuksen määrät voi puolittaa.
- Voit lisätä kostukkeeseen myös tilkan alkoholia, kuten Marsalaa tai Kahlúaa.

8 kommenttia :

Annina V kirjoitti...

Vau! Näitä täytyy kokeilla! :)

Jonna H. kirjoitti...

Oi, miten herkullisen näköisiä!

Rommirusina kirjoitti...

On kyllä tosi sieviä ja varmasti maukkaita!

Soppasirkus kirjoitti...

Suloisen näköisiä!

anskusiili kirjoitti...

Anniina V: Kannattaa!
Jonna H.: Kovin herkullisia olivat... : )
Rommirusina: Kahvin ystävälle takuulla maistuvat!
Soppasirkus: Kiitoksia, kiva kuulla!

Anonyymi kirjoitti...

Tosi herkullisen kuuloisia! Mutta mikä tuo tumma keskusta on? Jotain kaakaotaikinaa? Vai luinko vain huonosti ohjetta vai pettääkö näkö? :)

Anonyymi kirjoitti...

Eikun oho, Se taitaakin olla tuo espressokostutus, anteeksi!

anskusiili kirjoitti...

Hehe, aivan oikein, eli espressokuorrutusta on tuo tumman ruskea! Olisin itsekin luullut että se leviäisi jotenkin taiseisemmin, mutta jännän selvärajaisesti kostutti. : )