tiistai 31. joulukuuta 2013

Amerikkalaiset taatelicookiet


Lunni on palannut joululomaltaan, kun Meksikossa on käyty pyörähtämässä ja muutto saatu suunnilleen hoidettua. Pian luvassa on varmasti jotakin Meksikon inspiroimaa leivontaa, mutta ensin haluan julkaista älyttömän mehevien taatelipikkuleipien ohjeen. Ohje on Kotilieden joulunaika -kirjasta (terveisiä äidille, palautan ensi visiitillä ikuisuuslainasta...), jota selailin eilen kaihoisasti vähän tyngäksi jäänyttä joulua harmitellen.
Kuten yleensä cookie-tyyppisten keksien kanssa, mehevyys piilee sokerissa ja tässä tapauksessa myös siirapissa. Lisäksi jauhettu taateli antaa kosteutta ja hyvää makua. Nappiohje! Ainut miinus tulee siitä, että paistoaika on jäänyt alkuperäisestä ohjeesta pois.

Amerikkalaiset taatelicookiet (25-30 kpl)

200 g voita
2 1/4 dl sokeria
1 munankeltuainen
1-2 dl taateleita pieneksi pilkottuina / jauhettuina
2 rkl siirappia
1 rkl vaniljasokeria / 1 tl vaniljauutetta
5 dl vehnäjauhoja
2 tl  ruokasoodaa

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Vaahdota huoneenlämpöinen voi sokerin kanssa vaaleaksi, kuohkeksi vaahdoksi. Lisää munankeltuainen ja sekoita huolellisesti.
Jauha taatelit monitoimikoneessa tai silppua veitsellä hienoksi. Sattumia saa kuitenkin jäädä! Sekoita vaahdon joukkoon taateli, siirappi ja vaniljasokeri.
Toisessa kulhossa yhdistä jauhot ja sooda, siivilöi taikinan joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
Rullaa taikinasta halkaisijaltaan muutaman sentin paksuinen rulla. Leikkaa rullasta sentin-parin paksuisia viipaleita ja asettele ne harvakseltaan uuninpellille.
Paista 5-10 minuuttia, kunnes keksit ovat kullanruskeita mutta keskeltä hieman vaaleampia. Älä kuitenkaan ylipaista, jotta rakenne säilyy sitkoisena.

Vinkkejä:
- Alkuperäisessä ohjeessa käsketään laittaa 1 dl taatelia, mutta itse laitoin melkein tuplamäärän. Suosittelen lisäämään määrää, jotta kekseihin tulee mukavia sattumia.
- Älä liikuttele juuri uunista tulleita keksejä, koska ne menevät helposti rikki. Anna jäähtyä ensin pellillä hetken aikaa ennen kuin siirrät varovaisesti ritilälle jäähtymään täysin.

3 kommenttia :

Aino P. kirjoitti...

Tein juuri noita ja tuli kyllä ihan tosi hyviä. Ei malttais vaan odottaa niin kauaa, että jäähtyvät tarpeeksi, ovat tosi pehmeetä sorttia niin kuin sanoitkin.

Anu kirjoitti...

Lunni leipoo, taas niin herkun oloinen resepti että! Pakko leipoa pian.

Kiitäen, leipuri nimeltä: http://vankokki.blogspot.fi/

anskusiili kirjoitti...

Aino P.: Voi kiva että kokeilit! Arvaa vain oliko minun pakko heti päästä maistamaan, eihän ne kasassa pysyneet...

Anu: Mahtava kuulla, hyvät reseptit on vain pakko saada jakaa. : )