lauantai 9. marraskuuta 2013

Kolmen maun juustokakku


Isänpäiväksi halusin tehdä vähän tavallista näyttävämmän kakun, johon sain inspiraation ulkomaalaisia leivontasivustoja selaillessa. Monesti näkee neapolitan -nimellä kutsuttuja erilaisia leivonnaisia, joissa on suklaata, vaniljaa ja mansikkaa kolmessa kerroksessa, ja nimi tulee alun perin kolmea edellä mainittua makua sisältävästä jäätelömausta. Hyydytetyt juustokakut eivät erityisesti kuulu amerikkalaiseen tai brittiläiseen leivontakulttuuriin, mutta halusin siirtää idean kolmesta eri väristä hyydytettyyn juustokakkuun, ja mansikan maun korvasin kirpeämmällä vadelmalla. Lisäksi halusin käyttää vaniljan sijasta valkosuklaata, koska suklaata käyttäessä ei tarvitse laittaa niin paljoa liivatetta. Mitä enemmän liivatetta, sitä kauniimmat reunat kakkuun saa, mutta itse kammoan hyllyviä ja jäykkiä hyydykekakkuja.

Kakussa on monta välivaihetta ja paljon työtä, mutta mistään vaikeasta operaatiosta ei ole kyse. Kakku kannattaa ehdottomasti tehdä juhlaa edeltävänä päivänä!

Kolmen maun juustokakku

Pohja:
180 g Domino-keksejä
40 g voita

4 dl kuohukermaa
400 g tuorejuustoa

Suklaatäytteeseen:
100 g tummaa suklaata
1 rkl sokeria
1 1/2 liivatelehti
1 rkl vettä

Vadelmatäytteeseen:
120 g vadelmia (pakaste/tuoreita)
1-2 rkl sokeria
3 liivatelehteä

Valkosuklaatäytteeseen:
100 g valkosuklaata
1 1/2 liivatelehti
1 rkl vettä

Valmistele 20-senttinen irtopohjavuoka laittamalla pohjalle leivinpaperia ja reunoille mielellään reunakalvoa. Reunakalvo ei ole pakollinen, mutta kakun reunoista tulee paljon siistimmät sitä käyttäessä.
Valmista pohja murskaamalla Dominot joko monitoimikoneessa tai käsin (esim. pakastepussin ja kaulimen avulla). Sulata voi ja sekoita keksimurskaan, painele tasaisesti kakkuvuoan pohjalle. Laita kylmään odottamaan.
Vaahdota kuohukerma kuohkeaksi vaahdoksi, kääntele joukkoon lusikalla pehmennetty tuorejuusto. Jaa massa kolmeen osaan.
Valmista suklaatäyte, laita 1 1/2 liivatelehteä kylmään veteen likoamaan. Sulata suklaa joko vesihauteessa tai varovaisesti mikrossa. Kuumenna tilkka vettä kiehuvaksi, purista ylimääräinen vesi liivatteesta pois ja sekoita liivatelehdet kuumaan veteen. Sekoita hieman jäähtynyt suklaasula kolmasosaan kerma-tuorejuustoseosta. Kaada lopuksi liivatevesi joukkoon ohuena nauhana samalla sekoittaen. Kaada pohjan päälle ja anna hyytyä n. 30 minuuttia kylmässä.
Laita 3 liivatelehteä kylmään veteen. Vadelmatäytettä varten soseuta vadelmat ja makeuta sokerilla. Kiehauta osa vadelmasoseesta kattilassa ja lisää sinne liivatelehdet (joista ylimääräinen vesi puristettu pois), sekoita. Lisää ensin pelkkä vadelmasose jäljellä olevaan kerma-tuorejuustomassaa, sitten liivatetta sisältävä osa vadelmasoseesta samalla sekoittaen. Kaada suklaakerroksen päälle ja anna hyytyä vähintään 30 min.
Viimeisenä tehdään valkosuklaatäyte samalla tavalla kuin suklaatäytekin: ensin liivatelehdet (1 1/2 kpl) likoamaan kylmään veteen, suklaa sulatetaan ja tilkka vettä lämmitetään kiehuvaksi. Puristettu liivate sekoitetaan kuumaan veteen, valkosuklaa kolmasosaan kerma-tuorejuustoseosta, ja lopuksi liivatevesi ohuena nauhana seokseen. Varmista sormella, että vadelmakerros on tarpeeksi hyytynyt, kaada sitten valkosuklaatäyte päälle ja anna hyytyä mielellään yön yli.
Kun tarjoilet kakun, ota se irtopohjavuoasta ja repäise varovaisesti reunakalvo pois.

Vinkkejä:
- Jos käytät ulkomaalaisia pakastevadelmia, niitä tulee keittää ennen käyttöä. Itse ostin Bonne-merkkistä valmista 100 % vadelmasosetta, jota myydään monissa kaupoissa hillo-osastolla.
- Jotta kakusta tulee kaunis ja kerroksista suunnilleen saman paksuiset, voi vaikka halutessaan punnita kerma-tuorejuustoseoksen ja jakaa sen tarkasti kolmeen osaan.
- Reunakalvoa voi ostaa leivontakaupoista (ja netistä), ja suosittelen sen käyttämistä erityisesti hyydykekakuissa. Kalvot ovat pitkiä suikaleita joista voi teipin avulla muotoilla tarvittavan kokoisia kalvoja irtopohjavuokien reunoille.



P.S. Tässä on nyt ollut paljon kaikkea äänestyshulinaa, joten minulta on jäänyt Indiedays Inspirationin blogiäänestys vähän huomiotta. Huomasin kuitenkin, että olen tällä hetkellä ruokablogien top 10:ssä, joten kiitos tuhannesti kaikille jotka ovat ääniä antaneet! Täällä voi vielä äänestää tänään sekä sunnuntaina, ja lifestyle-kategoriassa itse annoin ääneni hyvälle ystävälleni ja superinspiroivalle Annalle. ♥

16 kommenttia :

Bettina's Food Dreams kirjoitti...

Ihana kakku ja mahtava makuyhdistelmä! Tulee varmaan olemaan tyytyväinen isä :)

Katri kirjoitti...

Mmmm näyttää hyvältä! :) Miten olet saanut postauksen päivämäärän ja otsikon keskelle? Olen etsinyt netistä todella kauan ohjeita siihen, mutta mikään niistä ei toimi minulla. :(

Heidi/Mustikkasuu kirjoitti...

Kerrassaan mieletön! Ihastuin.:)

anskusiili kirjoitti...

Bettiina's Food Dreams: Voi kiitos, isä oli kyllä tyytyväinen!

Katri: Sinun pitää muokata ulkoasua Muokkaa HTML-koodia -napin kautta, sieltä pitäisi löytyä päivämäärää koskeva tyylimääritys, johon pitää lisätä rivi:
text-align: center;
Toivottavasti auttaa. : )

Heidi: Kiva kuulla. : )

Katri kirjoitti...

Miten löydän tuon päivämäärää koskevan kohdan?

Kanelitytön kakkuparatiisi kirjoitti...

Tosi upean värinen kakku! :)

anskusiili kirjoitti...

Katri: Muokkaa widget-napin alla on mielestäni Blog1-kohta, siellä on date-rivejä. Jos meillä on ihan erilaiset sivupohjat niin ei välttämättä toimi samoin. :(

Tintsu: Kiitos paljon!

Anonyymi kirjoitti...

Upean näköinen ohje! Olisin kysynyt, onko vadelmasose siivilöity vai onko siemenet mukana? :)

anskusiili kirjoitti...

Anonyymi: Kiitos ja hyvä kysymys! : ) Itse käytin valmista 100 % vadelmasosetta (Bonne), jossa ei ole kiviä. Ehkä siis siivilöisin kivet pois itse tehdystä soseesta, mutta eivät ne kakussa varmasti haittakaan.

Median vahtikoira kirjoitti...

Tätä on pakko kokeilla! Hieno blogi ja selkeitä ohjeita.

anskusiili kirjoitti...

Median vahtikoira: Voi kiva kuulla!

Anonyymi kirjoitti...

Upean näköinen kakku. Onko nuo reunukset kertakäyttöisiä vai voiko niitä käyttää uudelleen? Itse olen öljynnyt ja tomusokeroinut vuoan reunat juustokakuille. T. Eija

anskusiili kirjoitti...

Eija: Voi kiitos! Nuo voi käyttää uudestaan jos vain viitsii pestä. : ) Hyvä vinkki tuokin!

Anonyymi kirjoitti...

Jäi eilen vielä kysymättä, että mikä herkku sinulla on tuossa blogin otsikko kuvassa? :-) T. Eija

anskusiili kirjoitti...

Eija: Kyseessä on herkku nimeltä Nanaimo-palat (ohje täällä:http://lunnileipoo.blogspot.fi/2010/02/nanaimo-palat.html)

Päivi / Inkiväärihillo kirjoitti...

Minäkin olen miettinyt mikä leivonnainen sulla on otsikkokuvassa :) millä korvaisin tuorejuuston tässä kolmen maun kakussa?