lauantai 7. syyskuuta 2013

Kaura-rusinacookiet


Entiseltä työpaikaltani olen jäänyt kaipaamaan amerikkalaistyylisiä cookieita, erityisesti kaura-rusinacookieita. Ne menivät viidestä cookiemausta kaikista huonoiten kaupaksi, mutta minä pidin eniten juuri niistä - ne ovat kauraisia, tuoksuvat ihanan mausteisilta ja ovat rusinoiden takia mehukkaita. Tunsin aina suurta iloa, kun joku asiakkaista kerran puolessa vuodessa osti kaura-rusinacookien, luultavasti erehtyessään luulemaan rusinoita suklaahipuiksi...

Kaura-rusinacookieita on leivottu Amerikassa varmaan jo kymmeniä vuosia, ja nämä ovat juuri sellaisia ihanan perinteisiä leivonnaisia, joita mummot tekevät lapsenlapsilleen. Suomalaisista kaurakekseistä nämä eroavat siten, että rakenne on pehmeän sitkoinen eikä rapea, paitsi reunoilta. Olen kantapään kautta joutunut oppimaan, että sitkoisan rakenteen saa ensinnäkin käyttämällä fariinisokeria (paljon), toisekseen jättämällä keksit hieman alipaistuneen näköisiksi (ne jähmettyvät kyllä jäähtyessään) ja kolmanneksi annostelemalla taikinaa korkeina kekoina leivinpaperille.

Kaura-rusinacookiet (n. 20 kpl)
110 g voita
2 dl fariinisokeria
1 muna
1 3/4 dl vehnäjauhoja
1/2 tl soodaa
1 tl kanelia
1/4 tl muskottipähkinää
3 1/2 dl kaurahiutaleita
1-2 dl rusinoita

Ota muna ja voi ajoissa huoneenlämpöön.
Vaahdota pehmeä voi ja fariinisokeri kuohkeaksi vaahdoksi, noin muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon muna.
Yhdistä toisessa kulhossa kuivat aineet rusinoita lukuun ottamatta, yhdistä voi-sokerivaahtoon. Kääntele lopuksi rusinat joukkoon. Rusinoiden lopullinen määrä riippuu ihan omasta maustasi, itse laittaisin lähemmäs kaksi kuin yhden desin, mutta olenkin rusinahullu.
Anna taikinan viiletä jääkaapissa noin puoli tuntia.
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Ota taikinasta reilun ruokalusikallisen kokoisia könttejä ja asettele leivinpaperille parin sentin päähän toisistaan (max. 8 kpl / pelti).  Älä litistä.
Paista keskitasolla n. 10-12 minuuttia, kunnes keksit ovat saaneet reunoilta väriä ja rapsakkuutta mutta ovat keskeltä vielä pehmoisen näköisiä.
Anna jäähtyä ritilällä, tarjoile kylmän maitolasillisen kanssa. ♥

Vinkkejä:
- Oikean paistoajan löytäminen on haastavaa, mutta itse huomasin kekseissä seuraavanlaisen ilmiön: kun ne olivat vielä vähän raakoja, niiden pinnalle alkoi muodostua pieniä kuplia. Kuplat kuitenkin häivisivät kun keksit olivat tarpeeksi paistuneet. Jos tykkäät rapsakammista kekseistä, kannattaa paistaa ainakin 12 minuuttia ja vielä pari minuuttia yli, tosin uuneissa on aina eroja. Kokeilemalla löytää oikean ajan.
- Joissakin perinteisissäkin ohjeissa rusinoiden lisäksi taikinaan lisätään rouhittuja saksanpähkinöitä, mutta itse halusin näistä juuri sellaisia kuin entisellä työpaikallakin.


6 kommenttia :

Pipsa kirjoitti...

Hei, mistä noita ihania pillejä saa? Niitä vilisee kaikissa (jenkki)ruokablogeissa, mutta kukaan ei suostu paljastamaan sitä salaisuutta, mistä niitä saa!!

Aikas täydellisen näköisiä cookieta ja niiin kauniita kuvia, kuten aina. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

Anonyymi kirjoitti...

Ai ihanaa, juuri tällaista rusinakeksien ohjetta olen pitkään himoinnut! :)

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä ohje, kiitos!

anskusiili kirjoitti...

Pipsa: Noita paperipillejä tosiaan näkyy ihan kaikkialla, hih! Omani ostin nettikaupasta, joka ei enää näytä olevan pystyssä. Mutta katsoin, että paperipillit-hakusanalla löytää paljon kotimaisia nettikauppoja, jotka myyvät kaiken värisiä pillejä. Ja voi kiitän, ihania viikonloppuja sinnekin. : )

Anonyymi: Sama täällä, toivottavasti menee käyttöön!

Anonyymi: Kaikin mokomin!

Anonyymi kirjoitti...

Suklaanpalvojana vaihdoin rusinat tummaan suklaan paloihin ja ahh! Tämä resepti tuli jäädäkseen :) !

anskusiili kirjoitti...

Anonyymi (suklaanpalvoja): Hihi, hyvä idea! Luulen että nämä maistuisivat täällä kotona toiselle osapuolelle paremmin suklaisina. ;)