sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Sitruunatartaletit



Luvassa on pitkästä aikaa ohjetta kaikille sitruunanrakastajille! Itse olen ehdottomasti kaikkien sitruunaleivonnaisten ystävä, mutta en ole aiemmin tehnyt klassisisia sitruunatartaletteja. Minulla ei vielä ole niitä perinteisiä, ryppyreunaisia tartalettivuokia, mutta varmasti sellaisetkin pitää hankkia. Tällä kertaa tein kahden muotoisia sitruunatartaletteja - minitartaletteja ja ryppyreunaisia, hieman syvempiä (saman muotoisia kuin masariinini). Miniversiot sopivat vaikka juhliin pikkunaposteltaviksi.
Täytteeseen sain vinkkiä tästä ohjeesta, joskin vähensin sokerin määrää.

Sitruunatartaletit (10-12 kpl pieniä)

Pohja:
100 g kylmää voita
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
loraus kylmää vettä

Täyte:
3 munaa
1 dl sokeria
2  luomusitruunan raastettu kuori ja mehu (100 ml)
170 g voita paloina

Koristeluun vadelmia ja tomusokeria

Valmista pohja pilkkomalla kylmä voi kulhoon, lisää vehnäjauhot. Käytä veistä apunasi ja pilko voi pieneksi jauhojen sekaan. Lisää sokeri ja loraus kylmää vettä (aluksi vain noin 1 rkl), painele taikina kasaan kylmillä käsillä ja kun olet saanut taikinasta kiinteän, sileän möntin, kääräise se kelmuun ja anna levähtää kylmässä n. 30 minuuttia.
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Ota levännyt taikina kylmästä ja kauli se ohueksi jauhotetulla alustalla. Leikkaa taikinasta muottia vähän suurempia ympyröitä ja asettele taikina muottien pohjalle varovaisesti. Pistele pohjalle ja reunoille reikiä haarukalla.
Paista pohjia uunissa n. 10 minuutin ajan tai kunnes pohjat ovat reunoilta hieman kullanruskeita.
Anna jäähtyä ennen kuin poistat muoteista. Pohjia voi säilyttää ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä.
Valmista täyte mittaamalla kaikki aineet metalliseen kulhoon, pese sitruunat huolellisesti ennen kuin raastat kuoren.
Kiehauta kattilassa vesi, aseta metallikulho kiehuvan veden päälle ja sekoittele täytettä. Kun voi on sulanut, täyte alkaa pikku hiljaa paksuuntumaan, sekoittele koko ajan. Noin kymmenen minuutin kuluttua täyte on paksuuntunut kokonaan, ota kulho pois vesihauteesta.
Siivilöi täyte kulhoon, peitä kelmulla ja säilytä jääkaapissa enintään pari vuorokautta.
Pursota täyte pohjien päälle mielellään pari tuntia ennen tarjoilua, jolloin pohjat hieman pehmenevät. Koristele vadelmilla ja tomusokerilla, tarjoile kylminä.

Vinkkejä:
- Voit paistaa myös yhden ison piirakan (halkaisija 20 cm), tai jos sinulla on isompia, 10-senttisiä tartalettivuokia, leivoksia tulee n. 4 kpl (Esim. Clas Ohlsonilla myydään 10-senttisiä, taidan käydä hakemassa itsellenikin)
- Täytteeseen voit halutessasi laittaa enemmän sokeria (maista!), itse haluan että täyte on sitruunaisen kirpeää ja pohja makeaa.
- Täyte on n. 60-asteista valmiina, jos haluat mittarilla varmistaa.

4 kommenttia :

annieveliina kirjoitti...

Apua kuin herkullisen näkösiä!! :D Iski kauhea makeannälkä

anskusiili kirjoitti...

annieveliina, itsekin täällä kuola valuen yritän miettiä mitä viikonlopuksi leipoisin. :D

Bettina's Food Dreams kirjoitti...

Ihanan näköisiä nämä pienet leivokset...rakastan tällaista fingerfood-jälkkäreitä :) Rupesin lukijaksi, koska sinulla on todella kauniita ja inspiroivia reseptejä :)

anskusiili kirjoitti...

Bettina's: Kiva kuulla, pitää käydä vastavisiitillä! : ) Ja totta, pikkuiset jälkkärit ovat isompitöisiä mutta jotenkin niin ihania.