lauantai 6. huhtikuuta 2013

Masariinit


Rakastan niitä kaupoissa myytäviä, ei-niin-herkullisen näköisiä masariinileivoksia, joita kukaan ei taida valita jos vaihtoehtona on jotain suklaista tai mehevämpää. Olen aina ollut perinteisempien leivosten ja keksien perään, vaikka kyllä jenkkityylinenkin överi uppoaa tarvittaessa.
Tajusin yksi päivä, etten ole vielä itse tehnyt masariineja kotona ja aloinkin etsiä oikean muotoisia, soikeita leivosvuokia. Ja kas, en löytänyt mistään. Kaksi Citymarkettia, Prisma, Sokos ja muutama nettikauppa tuli koluttua, mutta ei lykästänyt. Päädyin sitten aaltoreunaisiin, tukeviin Brunon leivosmuotteihin, jotka toimivat hyvin. Harmi vain, että juuri soikea muoto tuo mieleen masariinit... Kertokaa heti, jos olette löytäneet soikeita leivosmuotteja jostakin (muualta kuin tukusta, sinne ei minulla ole pääsyä)!
Ohje pohjautuu tälle netistä löytyneelle masariiniohjeelle.

Masariinit (10-12 kpl)

Pohja:
100 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
2 rkl sokeria
1/2 muna

Täyte:
150 g mantelimassaa
50 g voita
1 tl vaniljasokeria/vaniljauutetta
2 1/2 munaa
4 rkl vehnäjauhoja
2 1/2 tl leivinjauhetta

Päälle:
2 dl (mansikanmakuista) tomusokeria
1 rkl vettä

Valmista pohja nyppimällä voi muiden aineiden kanssa tasaiseksi, pyöräytä palloksi ja laita hetkeksi kylmään lepäämään.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja valmista täyte. Raasta mantelimassa ja sekoita se vatkaimella pehmeän voin kanssa tasaiseksi, lisää vaniljasokeri, muna ja lopuksi vehnäjauho-leivinjauheseos.
Ota kylmennyt taikina jääkaapista ja kauli se ohuehkoksi. Leikkaa taikinasta vuokia vähän isompia paloja, painele muottiin reunoja myöten.
Kaada täytettä vuokiin niin, että jätät hieman kohoamisvaraa.
Paista uunissa 10-15 minuutin ajan, kunnes leivosten reunat ovat kullanruskeat.
Anna leivosten jäähtyä hetki vuoissa ennen kuin kumoat ne ritilälle jäähtymään täysin.
Valmista tomusokerikuorrute, lusikoi jäähtyneiden leivosten päälle. Anna kovettua hetken ja tarjoile.

Vinkkejä:
- Täytteeseen voi lisätä vielä vaikka hilloa tuomaan makua, sellaisiakin masariineja olen maistanut.
- Tomusokerikuorrute on sopivan paksuista silloin, kun se ei ole liian juoksevaa vaan valuu hitaasti takaisin muotoonsa.



Oikeaoppisen muotoisia Pirkka-versioita

13 kommenttia :

Katarina kirjoitti...

Todella kauniita masariineja olet leiponut!

Minka kirjoitti...

Vitsi miten herkullisen näköisiä! :-) Koulussa tuli tehtyä tosi usein masariini-leivoksia, mutta sen jälkeen en olekaan tehnyt pitkiin aikoihin. Täytyypä ottaa resepti talteen :-)

Heidi/Mustikkasuu kirjoitti...

Niin ihania!:)

nami-hiiri kirjoitti...

Masariinit ovat ihanuuksia kahvipöydässä - maku on hyvä! Ei ehkä päihitä suklaata, mutta voihan niitä vuorotella kahvitellessaan :D

Emmih kirjoitti...

Juurikin tänään näin antiikkimessuilla soikeita vuokia, tosin sellaisia kupurareunaisia. Kannattaa varmaan koluta kaikki "antiikki"liikkeet ja vanhan tavaran kirpparit, niistä saattaisi löytyä.

Anonyymi kirjoitti...

Oisko sulla ideaa miten näitä voisi tehdä ilman kananamunaa? Kaveri pahasti allerginen ja olisi kiva joskus hänet yllättää leivoksella, kun yleensä ei pääse tällaisia herkuttelemaan :)

-Sanna

Jael kirjoitti...

Minä rakastan masariineja,etenkin sen mantelimassan vuoksi,en tosin ole pitkään aikaan syönyt.Kiitos ohjeesta!

Annika kirjoitti...

Stokalta olen ostanut omat vekkireunaiset soikeat leivosmuottini, jotka varmasti kävisivät hyvin masariineillekin.

terttu kirjoitti...

Masariinit ON ihania! Erityisesti ne kaupan vähän nihkeän näköiset. Varmasti kyllä nää sunkin!

anskusiili kirjoitti...

Hovkonditorn: Kiitoksia!

Mimosa: Aijaa, koitapa miten tällä ohjeella onnistuu. :)

Melody: :)

nami-hiiri: Heh, totta!

Emmi: Kiitos hyvästä vinkistä! Pitääkin katsella huuto.netiä ja antiikkikauppoja sillä silmällä.

Anonyymi: Pohjan voi hyvin tehdä ilman kananmunaa, kunhan käyttää sitten vain enemmän voita. Täytettä pitäisi aika paljon muuttaa että saisi tehtyä ilman munaa, kun niitä on tässä niin montaa. Jos vaahdottaisi sokerin, voin ja lisäisi mantelimassaa?

Jael: Sama täällä! : )

Annika: Täytyy käydä siellä katsomassa, jos löytyisi. Kiitos tiedosta. :) Vekkireunaiset käyvät mainiosti!

terttu: Juuri ne kaupan nihkeät, jotka eivät ole muille kelvanneet!

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä ohje ! Onnistuivat hyvin myös gluteenittomina ( hirssi- ja ohrajauhoista) =)

Anonyymi kirjoitti...

Korjaus edelliseen hirssi- ja tattarijauhoon siis =)

anskusiili kirjoitti...

Anonyymi: Vautsi, kiva kuulla että onnistuivat niinkin!