perjantai 1. helmikuuta 2013

Brownie-cupcakes



Olen pitkään netissä ihastellut ruusukuorrutteisia leivoksia, joihin tarvitsee omanlaisensa tyllan. Huuto.netissä oli yhtenä päivänä myynnissä käyttämätön Wiltonin 2D-tylla, joka on tarkoitettu juurikin ruusukuorrutukseen, ja huusin sen heti haltuuni. 2D on todella monikäyttöinen tylla - sillä saa tehtyä myös perinteisen cupcake-kuorrutuksen ja vaikka röyhelökuorrutuksen (kuva). Tuollainen röyhelökuorrutus on todella nätti, mutta itse en ikinä henkilökohtaisesti saisi alas tuota määrää kuorrutusta... Ruusukuorrutuksessa on kauniin ulkonäön lisäksi myös se hyvä puoli, ettei kuorrutusta tule niin kauheasti.
Brownie-cupcakesien taikinan ohje on täältä, mutta käytin omaa kuorrutustani. Itse leivoksetkin olivat niin hyviä, että ne pärjäävät varmasti ilman kuorrutustakin, mutta olihan minun nyt pakko päästä testaamaan tuota 2D:tä.

Brownie-cupcakes (12 kpl)

Taikina:
3 dl vehnäjauhoja
1/4 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
2,4 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 dl kaakaojauhetta
170 g voita
2 munaa
2 rkl maitoa

Kuorrutus:
225 g huoneenlämpöistävoita
4-5 dl tomusokeria
2-4 rkl maitoa
(nestemäistä elintarvikeväriä)

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sulata voi ja anna jäähtyä.
Sekoita taikinan vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola keskenään.
Suuremmassa kulhossa yhdistä sokerit ja kaakaojauhe, vatkaa sulanut voi joukkoon. Sekoita mukaan myös munat yksi kerrallaan, sen jälkeen maito.
Yhdistä kuivat aineet märkiin.
Jaa taikina 12-koloiseen muffinivuokaan, käytä koloissa paperivuokia. Laita täytettä noin puoli desiä per vuoka, niin että 2/3 vuoasta täyttyy.
Paista uunissa 16-20 minuutin ajan, voit testata kypsyyttä puutikulla. Jos tikkuun tarttuun osittain kuivaa ja osittain märkää taikinaa, ota leivokset uunista.
Anna jäähtyä ensin n. 15 minuuttia muffinivuoassa, ota leivokset sitten vuoasta ja anna jäähtyä ritilällä kokonaan.
Valmista kuorrutus vatkaamalla ensin huoneenlämpöinen, pehmeä voi vaaleaksi ja kuohkeaksi. Lisää sitten sokeri hiljalleen, lopuksi maito ja elintarvikeväri. Pursota tai levitä leivosten päälle.

Vinkkejä:
- Kuorrutuksen tekeminen menee aina vähän mututuntumalla. Kannattaa seurata kuorrutuksen rakennetta ja lisätä maitoa tai tomusokeria sen mukaan. Pursottamiseen toimii parhaiten pehmeä, täysin sileä ja hieman löysä kuorrute, joka levittyy helposti. Omasta kuorrutteesta tuli ehkä hieman liian kovaa, jolloin kuorrutus ei asetu niin nätisti.
- Ruusun kuorruttaminen onnistuu 2D-terällä niin, että aloitat keskeltä ja kierrät vastapäivään 2-3 kierrosta. Loppua kohden vähennä painetta ja lopeta ruusu mahdollisimman nätisti.

10 kommenttia :

Sarppu kirjoitti...

Ostin myös juuri sopivan tyllan ja aion testata ystävänpäiväleivoksiin :). Mukavaa viikonloppua.

maija kirjoitti...

Ihan mielettömän kauniita :)

Maija - Köökistä kajahtaa kirjoitti...

Iihhana ruusukuorrutus! Uh! :)

Maria kirjoitti...

Todella kauniita ovat. minäkin olen kokeillut pari kertaa tuota ruusupurostusta, mutta jostain ihmeen syystä loppu menee aina jotenkin pieleen. Vaikka onkin aivan yksinkertainen pursotus.

Ja ihan samaa mieltä, kauniita ovat nuo röyhelöpursotuksen mutta tuommoinen määrä voikreemiä on vähän liikaa.

AnnaMursu kirjoitti...

Herkkujen pitäis olla aina ton näkösiä niin en raskis syödä niitä :D Ihan täydellisiä!

Sofia kirjoitti...

Nämä ovat kyllä aivan käsittämätömän kauniita!

Anonyymi kirjoitti...

Jestas miten kauniita leivoksia. Blogistasi olen bongannut ihania herkkuja ja aika montaa ohjetta on tullut hyödynnettyäkin. Viimeksi tein ohjeellasi päärynäpaistosta, joka oli todella suussasulavaa.

Mukavaa kevään odotusta Sinulle!

terveisin Heidi, entinen naapurintäti Olkusta :)

Satunnainen vierailija kirjoitti...

Nämä oli uskomattoman hyviä, kiitos ohjeesta. Ja lisäksi helppoja ja nopeita tehdä. Riittäähän tuohon vatkaukseen ihan käsivatkain? Ainakin niin tein ja hyvin onnistui.

anskusiili kirjoitti...

Sarppu: Nämä ovat kyllä enemmän kuin sopivia ystävänpäivää varten! : )

maija: Kiitoksia!

Maija: Hihi!

Maria: Huomasin itse saman, mutta varmasti auttaa lopetusta jos kuorrute on löysähköä, jolloin pursotus ei lopu töksähtäen. : )

Anna: Niinpä, meillä kyllä ei ollut ongelmaa raaskimisen kanssa...

Sofia: Kiva kuulla, helposti saa söpöä aikaiseksi kun on kiva tylla. : )

Heidi: Voi, onpa kiva kuulla! Jännä että olet tänne eksynyt, ja toivottavasti eksyt jatkossakin. Hyvää alkukevättä sinullekin! : )

Satunnainen vierailija: Huomasin itse saman! Järkeilin että alkuperäisessä ohjeessakin tarkoitetaan vain käsin tehtävää nopeaa vatkausta, kun kyseessä on brownie-leivonnaiset. Eli oikein päättelit!

Unknown kirjoitti...

Ihania! Täällä on tuo tylla ostoslistalla :))