keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Luumupitko


Lupasin jouluksi leipoa perinteisen luumupitkon, mutta äiti vastasi muuten tänä vuonna joulupöydän jälkiruokapuolesta.
Olin töissä aatonaattoon saakka, ja pullanleivonta jäi viimeiselle illalle - kuvakin on siksi huonossa valossa otettu. Jouluksi en ollut tehnyt liikaa herkkuja, tämän pullan vain ja joitakin keksejä ja makeisia lahjaksi. Stressitön joulu on nyt vietetty ja lihaksia käytetty vain kun kurottauduttiin ottamaan lisää herkkuja.
Tämän pullan voi tehdä vaikka välipäivinäkin, jos luumumarmeladia on jäänyt kaappiin pyörimään. Ohje on Valion toscapitko-ohjeesta sovellettu.

Luumupitko (2 kpl)

2 1/2 dl maitoa
25 g hiivaa
1/2 rkl kardemummaa
1 muna
1 dl sokeria
1/2 tl suolaa
n. 8 dl vehnäjauhoja
n. 75-100 g voita
1 prk luumumarmeladia
munaa voiteluun
raesokeria

Ota aineet aikaisin huoneenlämpöön.
Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon, sekoita joukkoon kardemumma, sokeri, suola ja muna.
Lisää osa jauhoista puuhaarukan avulla taikinaan, alusta sitten loput käsin (tai koneella) taikinaan. Lisää pehmeä voi taikinaan alustuksen loppupuolella. Vaivaa kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoilta. Pitkotaikina saa olla pikkupullataikinaa kovempaa.
Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.
Jaa taikina kahteen osaan ja kauli 25x30-senttisiksi suorakaiteiksi. Levitä luumumarmeladi levyn keskelle pituussuunnassa niin, että marmeladi peittää 2/3 taikianasta. Jätä taikinan pitkät reunat paljaiksi, leikkaa ne kolmen sentin levyisiksi suikaleiksi ja taittele suikaleet ristikkäin luumutäytteen päälle.
Anna pitkojen kohota liinan alla. Voitele kohonneina ja ripottele päälle raesokeri.
Paista 200-asteisessa uunissa n. 17 minuutin ajan.

Vinkkejä:
- Täytteeseen voi laittaa myös esimerkiksi vaniljatuorejuustoa


Joulun parhaimmat palat, eli riisipuuro täysmaitoon, rosolli, perunalaattikko, kinkku sinapilla ja graavikaloja.


Toffeeta ja shakkiruutukeksejä paketeissaan

3 kommenttia :

Murska kirjoitti...

Mitä ihmettä, olen monta kertaa poikennut blogissasi mutta miksen ole ikinä ennen huomannut että tämähän on aivan upea ja ihana ja ennen kaikkea herkullinen blogi! Nyt tarkemman syynin jälkeen menee kyllä kärkipaikoille seuraamieni blogien joukossa. :D Ja tosi herkun näköistä pitkoa!

anskusiili kirjoitti...

Murska, no onpa kiva kuulla! : ) Jää toki seurailemaan ja laita jatkossakin kommenttia että mitä tykkäät.

Sari kirjoitti...

Täytyy kokeilla,sen verran aina jää luumuhilloa yli :)