sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Linzer-keksit


Metsästin perjantaina Tampereen keskustasta linzer-keksimuotteja koska harmikseni huomasin, että Tuomiokirkonkadun Ullan unelma -liikettä ei enää ole olemassa. Etsintä ei tuottanut tulosta, mutta koska olin päättänyt tehdä linzer-keksejä, päätin soveltaa kotona löytyvillä muoteilla. Tulos oli tyydyttävä ja varsinaisen säätämisen takana, mutta keksit olivat hyviä. Olen tunnetusti perinteisten keksien ystävä, ja tykkäsin näissä mantelin mausta ja pehmeästä rakenteesta. Aion luultavasti laittaa joko ebaysta tai Ullan unelma -verkkokaupasta keksimuotin tulemaan, sillä haluan joulupöytään ehdottomasti söpöjä linzereitä.
Keksien ohje on Joy of Baking -sivustolta, ohjetta on hieman muutettu tarpeisiini sopivaksi.

Linzer-keksit (n. 30 kpl)

150 g mantelijauhetta
5 dl vehnäjauhoja
1/2 tl kanelia
1/2 tl suolaa
225 g suolatonta voita
1 1/2 dl sokeria
(1 tl vaniljauutetta)
2 munankeltuaista
n. 1 dl vadelmahilloa
tomusokeria

Siivilöi keskenään mantelijauhe ja vehnäjauhot. Lisää kaneli ja suola.
Vaahdota voi sokerin kanssa kuohkeaksi vaahdoksi, lisää vaniljauute ja munankeltuaiset. Yhdistä jauhojen kanssa. Taikinan rakenne tulee olla kiinteähkö, sellainen että taikinaa voi nipistää.
Puristele taikina palloksi, kääri tuorekelmuun ja litistä. Anna olla kylmässä vähintään puoli tuntia.
Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.
Kauli taikina kevyesti jauhotetulla alustalla ohueksi, muutaman millin paksuiseksi levyksi. Ota halkaisijaltaan n. 5-senttisellä keksimuotilla taikinasta paloja, asettele leivinpaperille. Puoleen kekseistä leikataan sopivan kokoisella muotilla (esimerkiksi pullon korkki, tyllan pää...) keskelle reikä.
Paista keksejä n. 10 minuuttia uunissa, tai kunnes keksien reunat ovat kullanruskeat. Anna jäähtyä.
Koristele rei'itetyt keksinpuolikkaat tomusokerilla, levitä pohjimmaisille keksinpuolikkaille tasainen kerros vadelmahilloa. Paina keksinpuolikkaat yhteen. Säilytä ilmatiiviisti.

Vinkkejä:
- Pidä taikina kylmänä, jotta keksit säilyttäisivät muotonsa paistamisen ajan. Voit laittaa keksinpuolikkaat jääkaappiin hetkeksi ennen paistamista.

8 kommenttia :

Campasimpukka kirjoitti...

Voi miten suloisia pikkuleipiä! Taikinan ohje on ainakin sukua espanjalaisille polvoroneille, joita kokeilin kesällä.

Heini kirjoitti...

Nättejä keksejä. Muistan äidin leiponeen tämän tyylisiä kun olin pieni. Pakko laittaa ohje talteen! :)

Käy osallistumassa arvontaan blogissamme http://suklaaneidit.blogspot.fi/2012/11/comeback-arvonta.html

Nanna :) kirjoitti...

Ullan unelma ehkä lopetti, mutta Hämeenpuistosta löytyy Kakkuateljee. :)

nette kirjoitti...

Oi miten ihanan näköisiä - taas kerran! :)
PS. Omassa blogissani on jouluarvonta!

Anonyymi kirjoitti...

Mun pitäisi keksiä jotain viemistä pikkujouluihin. Itse ajattelin täytettyjä keksejä tai muuta vastaavaa helposti syötävää ja kuljetettavaa. Blogia selatessa ongelmaksi tulee runsaudenpula, enkä osaa päättää! :D Joten kysynkin arvon bloggaajalta, onko sulla mitään suositeltavaa? Mitään jouluun liittyvää ei siis tarvitse olla, ja mitä enemmän näpertelyä ja tekemistä, sen parempi. :)

Kiitokset jo etukäteen.

anskusiili kirjoitti...

Campasimpukka: Aijaa, ihan uusi nimi minulle. : )

Heini: Perinteinen keksiohje on kyllä kyseessä! Pitääpä käydä katsomassa.

Nanna: Juu, kiitoksia vinkistä! Minulle joku muukin vinkkasi tuota puotia, pitää käydä joulun alla katsomassa.

Nette: Käynpä katsomassa. : )

Anonyymi: Keksejä kannatan kyllä kuljettamisen helppouden vuoksi! Myös muffinit (kuorruttamattomat) kulkevat helposti mukana.

Jos haluat jotakin oikein näperrettävää, voisit koittaa vaikka Mariannerouhekeksejä (http://lunnileipoo.blogspot.fi/2011/12/mariannerouhekeksit.html) tai joitakin jouluisia macaron-leivoksia. : )

Kit kirjoitti...

Moikka! Ihana blogi sulla, löysin paljon uutta testattavaa! :) Mitä ovat nuo leivokset bannerin kuvassa? En onnistunut löytämään niiden ohjetta.

anskusiili kirjoitti...

Kit: Voi hauska kuulla! : ) Kuvassa on sellainen herkku kuin nanaimo-palat, ohje löytyy täältä: http://lunnileipoo.blogspot.fi/2010/02/nanaimo-palat.html