keskiviikko 29. elokuuta 2012

Kantarellisämpylät

Joka syksy on aina nautittava kantarelleista, ja tällä kertaa ideat meinasivat olla vähissä. Olen aina tehnyt kantarelleista joko piirakkaa, pastaa (pekonin kanssa erityisen hyvää) tai kermaista keittoa, mutta halusin jotakin uutta. Hesarin sivuilta löytyi yksinkerainen ohje, joka kulkee nimellä sienimuffinit. Itse kutsuisin näitä sämpylöiksi, vaikka paistaminen tapahtuukin muffinipellissä. Kantarellien maku erottuu ihanasti, ja sämpylät maistuvat varsinkin tuorejuuston kanssa hyvin aamupalalla.

Kantarellisämpylät (12 kpl)

3 dl kantarelleja hienonnettuna
1 sipuli hienonnettuna
öljyä (käytin voita)
suolaa
mustapippuria
1 tl basilikaa
2 dl maitoa tai vettä
25 g hiivaa
2 rkl öljyä
2 dl sinihomejuustoa murennettuna
4 1/2 dl täysjyvävehnäjauhoja
 (pinnalle auringonkukansiemeniä)

Kuullota kantarelleja ja sipulia pannulla öljyssä, anna nesteen haihtua pois. Mausta.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, liota hiiva joukkoon. Lisää hieman jäähtynyt sieniseos, öljy ja sinihomejuusto. Lisää ensin osa jauhoista puuhaarukalla sekoittaen, sen jälkeen loput käsin alustaen. Lisää jauhoja tarvittaessa ja vaivaa kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.
Anna kohota liinan alla 30 minuutin ajan.
Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois, pyöräytä rullalle ja leikkaa 12 osaan. Pyöritä palleroiksi ja laita öljyttyihin muffinipellin koloihin kohoamaan noin 15 minuutiksi.
Lämmitä 225 asteeseen, paista sämpylöitä uunissa 15-20 minuutin ajan. Tarjoile lämpiminä.

Vinkkejä:
-Älä huuhtele kantarelleja etteivät ne vetisty. Putsaa hiekka ja lika kevyesti pullasudilla harjaamalla.



4 kommenttia :

inga kirjoitti...

Ihanan näköisiä! Ajattelin itsekin tehdä jotain sienipiirakkaa, mutta nämä todellakin olisivat jotain vaihtelua :)

Heidi kirjoitti...

Oijoi kantarellit on ihania ja sopii vaikka mihin, nämäkin on varmasti superhyviä : ) Jos mulla ei olisi keliakia niin varmasti kokeilisin tätä reseptiä! Gluteenittomista sämpylöistä tulee usein kovia ja murenevia enkä viitsi uhrata vähiä kantarellivarastojani niihin :D!

Tuuli kirjoitti...

Muuten aivan herkullisen näköisiä ja kuuloisia, mutten voi sietää sinihomejuustoa - milläköhän sen voisi korvata? Maustetulla tuorejuustolla ehkä? :)

anskusiili kirjoitti...

inga: Nimenomaan, sienipiirakka tulee tehtyä melkein joka kerta!

Heidi: Voi vitsi, samaa olen kuullut gluteenittomista sämpylöistä... Pitäisi joskus koittaa itsekin tehdä. : )

Tuuli: Sekin käy, samoin myös ihan tavallinen juustoraaste. : )