tiistai 22. toukokuuta 2012

Siken Lisa-äidin kaalilaatikko

Voin varmaankin tältä istumalta nimetä kaalilaatikon lempiruoakseni. Kuten Sikke Sumarikin on kaalilaatikosta sanonut, se on lohturuokaa tai mukavuusruokaa, jonka syömisestä tulee hyvä ja turvallinen olo. Siken Lisa-äidin ohje on oikein toimiva, laatikosta tuli maistuvampaa kuin koskaan aiemmin!

Siken Lisa-äidin kaalilaatikko

1-2 kaalinpäätä koosta riippuen
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
500 g jauhelihaa
 nokare voita ja loraus öljyä paistamiseen
suolaa
meiramia/timjamia
pippuria
loraus soijaa
2 dl keitettyä riisiä
5 dl lihalientä
2 dl kermaa
1-3 rkl siirappia
päälle korppujauhoja ja pari nokaretta voita

Keitä riisi valmiiksi, käytä esimerkiksi puuroriisiä. Laita sivuun odottamaan.
Silppua sipuli ja valkosipuli, kuutioi porkkana. Kuullota voissa ja öljyssä suuren kattilan pohjalla. Pilko kaali pieneksi ja lisää kattilaan vähän kerrallaan. Lisää toinen erä kaalia vasta kun aikaisempi erä on hieman ruskistunut. Mausta suolalla ja soijalla.
Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.
Ruskista jauhelihakin öljyssä ja voissa paistinpannulla, mausta pippurilla, meiramilla/timjamilla, suolalla ja soijalla. Tarkista sekä jauhelihan että kaalipaistoksen maku. Makua pitää tässä vaiheessa olla tarpeeksi, koska maut miedontuvat uunissa.
Lisää kaalipaistokseen lihaliemi, kerma ja siirappi. Yhdistä kaalipaistos, riisi ja jauheliha suuressa uunivuoassa. Tarkista vielä maku. Ripottele päälle korppujauhoja ja voinokareita, paista uunissa vajaan tunnin ajan. Anna laatikon vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Tarjoile näkkileivän ja puolukkasurvoksen kera.

Vinkkejä:
-Itse käytin yhtä suurta (yli 1 kg) kaalinpäätä, ja ohje toimi hyvin tuolla kaalimäärällä.
-Ohjeessa on ehdottomasti jujuna se, että kaalia lisätään kattilaan vähän kerrallaan, jotta kaaliin tulee ihana makea, paistunut maku.
-Kaalilaatikon tekemistä helpottaa suunnattomasti, jos omistaa suuren, jopa 5 litran kattilan. Itselläni on kolmilitrainen, ja tuntuu että kaaleja on välillä vaikea saada paistumaan.


Pitäisiköhän jatkossakin suosia näitä superisoja kuvia?

6 kommenttia :

Mervi kirjoitti...

Hitsi mikä nälkä tulee! Kaalilaatikko on ihanaa ja resepti näyttää erinomaiselta! Harmi kun hajuhaittojen takia ei tule itselle usein laitettua, taloudessa ei muuten uppoa....

Isot kuvat toimii ainakin iPadissa erinomaisen hyvin, joten mielellään, pysy siinä kuvakoossa!

Anna kirjoitti...

Kyllä, isoja kuvia! nää on niin hienoja, et olis kiva nähdä isona :)

Alko tekeen mieli kaalilaatikkoo. Pitää pyytää iskää tekeen sitä joku viikonloppu :)

Tuuli kirjoitti...

Ehdottomasti isoja kuvia! Itsekin aiemmin arkailin erittäin suurta kuvakokoa blogissani, mutta kaikki lukijat halusivat isompia kuvia. Muiden blogeja lukiessani huomasin, miten paljon parempi kuvia on suuressa koossa katsella.

Taina kirjoitti...

Vau, kaalilaatikkoresepti! Tämän testaan varmasti!

anskusiili kirjoitti...

Mervi: Voi harmi, meilläkin tuo toinen ei syö kaalilaatikkoa, mutta saa luvan kestää minun kokkailujani! Ja kiva kuulla, omaankin silmään isot kuvat näyttävät hyvältä vaihtelun vuoksi.

Anna: Okei, pidetään sitten tuo kuvakoko. : ) Tai sitten laitat Crisun tekemään, kun sehän on etevä keittiössä!

Tuuli: Sama juttu itsellä, mutta kyllä tuo iso kuvakoko ainakin vaihtelun vuoksi näyttää hyvältä.

Taina: Kannattaa, oli huippuohje!

Anonyymi kirjoitti...

Tää on parasta kaalilaatikkoa ikinä!