keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Rahkapiirakka pullapohjaan


Yritin ensin kehitellä mielessäni jotain tosi extremeä leivontajuttua (extreme ja leivonta eivät tosin sovi edes samaan lauseeseen) pääsiäistä varten, mutta koska minun teki mieli rahkapiirakkaa, sitä minä myös tein. Joskus huomaan, että teen kaikki leipomispäätökseni blogia ajatellen - aina pitää olla jotakin uutta ja ennennäkemätöntä. Mutta tämä on kuitenkin vain blogi, jota teen omasta vapaasta tahdostani, eikä tämän pitäisi tuottaa minulle stressiä, ennemminkin lieventää sitä. Aamen. Respti on Valion, vinkit-osiossa kerron miten voit tehdä piirakan piirakkavuokaan uuninpellin sijasta.

Rahkapiirakka pullapohjaan (uuninpellillinen)
    Pullataikina:
    2 1/2 dl maitoa
    25 g hiivaa
    1 muna
    1 dl sokeria
    1 tl suolaa
    1/2 rkl kardemummaa
    n. 8 dl vehnäjauhoja
    75-100 g voita
    Voiteluun munaa

    Rahkatäyte:
    2 prk (250 g kpl) maitorahkaa
    2 dl kuohukermaa
    2 munaa
    1 1/2 dl sokeria
    2 tl vanilliinisokeria
    1/2 dl sitruunamehua
    1 dl rusinoita (itse jätin pois ja laitoin aprikoosinpuolikkaita täytteen päälle)
Valmista pullataikina sekoittamalla hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muna, sokeri, suola ja kardemumma ja muutama desi jauhoista, sekoita puuhaarukalla. Lisää loput jauhot ja alusta kiinteäksi, vaivaa loppuvaiheessa pehmeä voi mukaan. Jätä taikina liinan alle kohoamaan kaksinkertaiseksi.
Ota taikinasta 3/4 jauhotetulle leivinalustalle ja kauli taikina ohueksi, uuninpellin kokoiseksi suorakulmioksi. Laita leivinpaperilla vuoratulle pellille kohoamaan peitettynä.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Sekoita täytteen aineet keskenään. Kauli loput taikinasta ohueksi levyksi ja voitele pinta munalla. Leikkaa leivinpyörällä ohuita nauhoja. Purista sormilla reunoja kohonneeseen pullapohjaan ja kaada täyte päälle. Asettele päälle taikinanauhat ristikkäin ja voitele vielä pullataikinan reunat munalla. Paista uunissa n. 15-20 minuuttia.

Vinkkejä:
-Itse käytin 25-senttistä irtopohjavuokaa ja puolitin täytteen määrät. Paistoaikaa jouduin lisäämään n. 35 minuuttiin, että täyte hyytyy kokonaan. Täytteen pitää antaa myös kokonaan jäähtyä ennen kuin piirakkaa leikataan.
-Itse jätin sitruunamehun kokonaan pois ja käytin sitruunalla maustettua rahkaa. Täyte ei ollut yhtään liian tönkköä, vaikka puoli desiä jäikin pois!

5 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Sait hyvin kiteytettyä sen, mitä itse en ole osannut pukea sanoiksi! Itsekin olen monesti huomannut tekeväni leipomispäätöksiäni blogiani ajatellen, ja se on todella stressaavaa. Sitten muistan, että blogi on kuitenkin vain blogi, eivätkä lukijat katoa minnekään, vaikka tarjolla ei joka kerta olisikaan mitään uutta ja ihmeellistä.

anskusiili kirjoitti...

Esme: Jep, koitetaan pitää tuo mielessä!

jassu kirjoitti...

oli hyvä ohje! kokeilin kotona gluteenittomana ja kyllä porukat tykkäs :)

Anonyymi kirjoitti...

Laitoin rahkan, kerman ja 0,3dl sitruunamehua. Lisäsin omalla luvalla n.1dl vadelmia ja karpaloita soseena. Vaniljasokeri oli loppu, mutta hyvää tuli!

anskusiili kirjoitti...

jassu: Voi kiva kuulla!

Anonyymi: Mukava kun tulit kertomaan, varmasti tuli kivan näköinen ja värinen piirakka. : )