Jos joskus tulen leipomaan jonkin kirjan kokonaan läpi, se tulee varmasti olemaan Muffinsikirja. Olen testannut jo muutamia ohjeita enkä ole todellakaan joutunut pettymään, ja tällä kertaa iskin kyllä kultasuoneen! En ole pitkään aikaan syönyt mitään yhtä ihanaa, näissä muffineissa yhdistyy munkin rasvainen ihana maku ja sokerikuorrutus sekä muffinin kuohkea rakenne. Taidan tehdä näitä vappuna uudestaan munkkien sijasta. Melkein tekisi mieli ostaa minimuffinipelti näitä varten...
PS. Vastaavia on leivottu esimerkiksi Fanni & Kanelissa donitsimuffinssit-nimellä.
Munkkimuffinit (30-40 minimuffinia / 12-14 normaalin kokoista muffinia)
Muffinitaikinaan:
7 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
1 3/4 tl suolaa
1 tl jauhettua muskottipähkinää
175 g voita
2 dl sokeria
2 munaa
3 dl maitoa
3/4 dl kermaa
Päälle:
250 g voisulaa
5 dl sokeria
2 rkl kanelia
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, sooda, suola ja muskotti kulhossa keskenään. Vatkaa toisessa suuremmassa kulhossa pehmeä voi sokerin kanssa kuohkeaksi, lisää huoneenlämpöiset munat yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Sekoita vielä maito ja kerma keskenään. Lisää 1/3 kuivista aineista voi-sokerivaahdon joukkoon, sitten 1/3 maito-kermaseoksesta ja jatka samalla tavalla vuorotellen. Käytä paperivuokia muffinipellin kanssa ja täytä muffinivuoan kolot täyteen. Jos seosta jää yli, paista suosiolla seuraavassa erässä etteivät leivokset leviä liian holtittomasti uunissa. Paista keskitasolla 30-35 minuuttia.
Kun muffinit ovat jäähtyneet, irrota ne varovaisesti paperivuoista ja voitele voisulalla. Pyörittele sokeri-kaneliseoksessa.
Vinkkejä:
-Tarkkaile paistoaikaa, itselläni isojen muffineiden paistamiseen meni vain 30 minuuttia, vaikka kirjan ohjeessa minimuffineita käsketään paistaa tuo 30-35 minuuttia.
9 kommenttia :
Voi näitä on ehkä pakko testata tässä vapun aikoihin:p.
Kiitos ihanasta vinkistä! Mä leivon näitä vappupiknikille. :) Kivaa kun ei tarvitse sekoilla sen uppopaistamisen kanssa..
Oi, oi niin herkullisen näköisiä! :P
Herkullisia tuli, näitä teen toistekin!
Hoo: Munkin piti vielä uudestaan leipoa vapuksi mutta piti keskittyä juhlintaan!
meanwhileinlongfield: Voi kiva kuulla jos oli ohjeesta iloa. : )
maija: No oli kyllä niin hyviä, että!
Anna: Kiva kuulla, itselläkin meni suosikkireseptien joukkoon.
Hyviä tuli vaikkei kermaa tästä taloudesta löytynytkään. Myös muskotin korvasin kardemummalla ja kanelilla. :) Kiitos ihanasta ohjeesta!
Moip! Löysin blogisi jokunen aika sitten ja tykästyin heti! Näyttää hyvältä ja ohjeet on mukavan selkeät! :)
Tutkailtuani muffinireseptejäsi heräsi kysymys, sillä olin huomaavinani, että useimmiten et vaahdota taikinan voita ja sokeria, mutta tässä resptissä niin kuitenkin teet. Mitäs merkitystä sillä on, kummalla tavalla taikinan tekee? o_O
Terkuin Ellu
Moikka Ellu!
Kiitoksia palautteesta, saa kyllä meikäläisen aina hyvälle mielelle. : )
Ja tuosta muffiniasiasta... Muffinit on tehty taikinasta, jossa mitään ei vaahdoteta, vaan kuivat aineet vain yhdistetään nopeasti märkiin aineisiin. Amerikkalaiset cupcaket taas ovat leivoksia, joissa vaahdotetaan voi ja sokeri keskenään. Usein kuitenkin cupcaket suomennetaan muffineiksi, siitä tämä hämmennys. : ) Itse tykkään enemmän kosteasta muffinitaikinasta kuin makeasta, kakkumaisesta cupcaketaikinasta.
Hei ihan mahtavaa saada selkeys tähän asiaan - kiitos! :)) Täytynee testailla molempia taikinoita ja vertailla, että voipi muodostaa oman mielipiteen.. ;)
Ellu
Lähetä kommentti