perjantai 16. syyskuuta 2011

Sitruunamarenkipiirakka

Viikonlopun syntymäpäiväaterialle piti tehdä jälkiruoaksi jotakin, joka ei mielellään olisi suklaista, liian makeaa tai liian hienoa, ja leivontakirjoja selaillessani tajusin, etten ole koskaan tehnyt perinteistä sitruunamarenkipiirakkaa. Olen joissakin kotikokkiohjelmissa nähnyt, miten kyseinen piirakka epäonnistuu täydellisesti ja lopputulos on keltainen mössökasa, jonka päällä kelluu valkoisia marengintapaisia klönttejä. Tämän valmistaminen oli kuitenkin yksinkertaista, eikä kriittisiä vaiheita ole kuin pari. Ohje on (pohjaa lukuun ottamatta) Ruokasuosikit-leivontakirjasta.

Sitruunamarenkipiirakka

    Pohja:
    100 g (suolatonta) voita
    2 1/2 dl vehnäjauhoja
    1/2 tl leivinjauhetta
    2 rkl sokeria
    2 rkl vettä

    Sitruunatäyte:
    3 rkl maissitärkkelystä
    1 dl sokeria
    3 sitruunan raastettu kuori
    3 sitruunan mehu
    3 dl vettä
    3 munankeltuaista
    55 g (suolatonta) voita

    Marenki:
    3 munanvalkuaista
    2 dl sokeria


Valmista pohja nyppimällä aineet keskenään. Muodosta taikinasta pallo ja kauli siitä jauhotetulla alustalla halkaisijaltaan n. 27-senttinen levy. Nosta taikina kaulimen avulla voideltuun, 24-senttiseen piirakkavuokaan. Laita jääkaappiin hetkeksi.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Valmista sitruunatäyte mittaamalla kattilaan maissitärkkelys, sokeri ja sitruunankuoriraaste. Lisää joukkoon tippa kylmää vettä ja sekoita tasaiseksi. Pidä levyä keskilämmöllä ja sekoita koko ajan, lisää vettä ja sitruunamehua vähän kerrallaan. Kiehauta kiisseli, valmiina kiisseli on notkeaa ja kirkasta. Anna hieman jäähtyä. Sekoita keltuaiset joukkoon yksi kerrallaan samalla vatkaten, samoin kuutiotu voi.
Peitä piirakkapohja voipaperilla ja kaada päälle kuivattuja herneitä, paista uunissa ensin 15 minuutin ajan. Ota sitten herneet ja voipaperi pois ja paista vielä n. 5 minuutin ajan. Ota pois uunista ja vähennä lämpöä 150 asteeseen.
Valmista marenki vaahdottamalla valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sitten sokeri vähän kerrallaan kunnes marenki on valkoista ja kiiltävää. Kaada hieman jäähtynyt sitruunatäyte pohjan päälle ja purota tai levitä lusikalla päällimmäiseksi marenki. Paista uunissa n. 20-30 minuutin ajan, kunnes marenki on saanut väriä ja piirakan täyte on asettunut. Nauti jäähdytettynä.

Vinkkejä:
-Käytä luomusitruunaa aina, kun reseptissä on sitruunankuorta.
-Älä lisää keltuaisia sitruunakiisseliin ennen kuin kiisseli on saanut hieman jäähtyä.
-Käytä kiisselin sekoittamiseen kunnon metallivispilää paakkujen estämiseksi.
-Älä huoli, vaikka marengin levittäminen piirakan päälle tuntuu vaikealta, marenki kyllä paisuu uunissa ja peittää mahdolliset pienet raot.



2 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

mä en ymmärrä, kun tehtiin kaverin kans tämä joskus. mut se kiisseli lässähti tai valu vain pois sieltä piirakasta. ohje otettiin kuitenki yhdestä kirjasta. mikä meni väärin? :( se oli kyllä muuten taivaallisen hyvää!! :)

anskusiili kirjoitti...

Anonyymi: Voi harmi! : ( Minuakin tätä tehdessä pelotti tuo, mutta tosi hyvin kiisseli piti muotonsa. Jos teidänkin ohjeessa kiisseliin tuli munia, niin ehkä piirakkaa olisi pitänyt pitää uunissa kauemmin? Tai sitten kiisseliä ei kiehautettu kunnolla eikä maissitärkkelys alkanut toimia.