perjantai 30. syyskuuta 2011

Sienitäytteiset letut ja Eläinten viikko

Animalia viettää tällä viikolla Eläinten viikkoa, ja kampanjan tavoitteena on kasvattaa ihmisten tietoisuutta siitä, että omilla kulutusvalinnoilla voi vaikuttaa tuotantoeläinten oloihin. Tarkoituksena ei ole yrittää käännyttää kaikkia täysvegaaneiksi vaan muistuttaa, ettei lihaa tarvitse syödä välttämättä joka aterialla ja että luomutuotteiden saatavuus on koko ajan paranemassa päin.

Asia on itselleni kieltämättä tärkeä, koska olen aina ollut eläinrakas. Jokainen vähänkin valveutunut ihminen tietää, ettei tuotantoeläinten hyvinvointi ole parhaassa mahdollisessa jamassa - edes Suomessa (kuten moni varmaan haluaa itselleen uskotella). En ala tässä saarnaamaan alentavaan sävyyn tai luettelemaan yksityiskohtia, niihin voi jokainen netissä halutessaan tutustua. Materiaalia löytyy valitettavasti hyvin paljon.

Itsekään en julistaudu kasvissyöjäksi, en vain halua olla kaikessa itselleni niin ehdoton. En myöskään näe ongelmaa siinä, että silloin tällöin ostaa vaikka juhla-aamiaiselle pekonia tai juhannuksena paketin makkaraa, mutta mielestäni lihan ei kuuluisi olla kenenkään pääasiallista ravintoa. Valitettavasti kuitenkin esimerkiksi suhtautuminen koulujen kasvisruokapäivään kuvastaa hyvin nykyistä asennetta, jonka mukaan kasvisruoka on lähinnä hippien touhotusta. Jos eläinten hyvinvointi ei kiinnosta, entä oma hyvinvointisi? Syöpäliiton mukaan ihminen ei saisi kuluttaa yli 300 g punaista lihaa viikossa. Kuinkahan monella tuo määrä ylittyy parissa päivässä?

Toivottavasti mahdollisimman moni lihansyöjäkin intoutuu kampajan myötä kokeilemaan jotakin kasvisruokareseptiä tai ottamaan sen euron kalliimman luomujauhelihapaketin tavallisen sijaan. Myös maito ja munat on kovin helppo vaihtaa luomuversioon, kun pikkukaupoistakin saa molempia. Animalia on avannut Vapauta valinnoilla -verkkosivun tukemaan kampanjaa. Sivuilla on asiaa mm. kasvisruoasta ja eettisestä kuluttamisesta.

Loppuun vielä syksyyn sopiva kasvisruokarespti.


Sienitäytteiset letut
    Täyte:
    1 l suppilovahveroita (tai muita metsäsieniä)
    voita paistamiseen
    100 g maustettua tuorejuustoa
    1 punasipuli
    ruohosipulia
    suolaa
    mustapippuria
    sitruunasta puristettua mehua

    Lettutaikina:
    5 dl maitoa
    2 1/2 dl vehnäjauhoja
    1 tl suolaa
    2 munaa
    voita paistamiseen
Tee ensin lettutaikina sekoittamalla aineet yhteen, jätä turpoamaan.
Putsaa sienet ja pilko pienemmiksi, paista pannulla voissa.
Pilko sipuli ja ruohosipuli, sekoita tuorejuuston kanssa ja lisää mausteet. Sekoita hieman jäähtyneet sienet sekaan.
Paista letut pannulla ja nauti lämpöisinä täytteen kanssa.

Vinkkejä:
-Jos et tykkää raa'an punasipulin mausta, voit paistaa sen pannulla sienten kanssa.

2 kommenttia :

Noora kirjoitti...

Jööses miten herkullisen näkösiä <3__<3

anskusiili kirjoitti...

Olivat kyllä yllättävänkin hyviä! : )