torstai 28. huhtikuuta 2011

Minttusuklaakarkit

Vappuksi en aio tehdä munkkeja, koska tein niitä jokusen aikaa sitten itse ja koska parin kilometrin säteellä kodistamme sijaitsee maailman paras munkkikahvila. Ajattelin kokeilla jo kauan sitten löytämääni ohjetta, joka osoittautui todella hyväksi, nämä olivat kuin After Eight -nameja, mutta mielestäni kivemmalla sisuksella. Muutamia vinkkejä annan kuitenkin ohjeen loppupuolella, itse olisin onnistunut hippusen paremmin jos olisin osanut pariin juttuun varautua.
Ohje on täältä.

Minttusuklaakarkit (n. 20 kpl)

    1/2 tölkki makeutettua kondensoitua maitoa
    n. 6 dl tomusokeria
    1 rkl piparminttuaromia
    200 g tummaa suklaata
    3 rkl sulatettua voita/rypsiöljyä


Sekoita keskenään 1/2 tölkillinen kondensoitua maitoa, pari desiä tomusokeria ja piparminttuaromi. Ala lisätä tomusokeria vähän kerrallaan, käytä sähköistä vatkainta niin kauan kuin koneen tehot kestävät. Lopeta tomusokerin lisääminen, kun taikina on rakenteeltaan vähän kuin lasten muovailuvahaa. Valmiista taikinasta on helppo pyöritellä kämmenten välissä palleroita.
Pyörittele taikinasta noin ruokalusikallisen kokoisia palloja, asettele ne vaikka leivinpaperilla vuoratulle leikkuulaudalle ja paina hieman kasaan. Sormenjälkien kuuluisi hetkessä tasoittua ja palleroisista pitäisi tulla sileitä. Laita pallerot kylmään noin 30-60 minuutin ajaksi. Sulata sillä aikaa suklaa mikrossa tai vesihauteessa, sekoita joukkoon öljy ohentaaksesi suklaasulaa. Anna suklaan hieman jäähtyä.
Ota kunnolla kohmettuneet pallerot jääkaapista ja dippaa ne kokonaan suklaaseen haarukan avulla. Anna ylimääräisen suklaan valua pois ennen kuin asetat karkin kuivumaan leivinpaperille. Anna karkkien kohmettua joko jääkaapissa tai huoneenlämmössä, säilytä mieluummin viileässä.

Vinkkejä:
-Itselläni oli alussa hieman ongelmia dippaamisen kanssa, koska karkkini eivät olleet tarpeeksi jäähtyneitä ja suklaa oli liian kuumaa.
-Toinen huomion arvoinen seikka on karkkipalleroiden koko. Itse tein ehkä hieman liian suuria, jolloin dippaaminen vaikeutui entisestään. Tee vähän 2-euroisen kolikkoa suurempia palleroita äläkä litistä niitä liian litteiksi, näin nameja on helpompi hallita dipattaessa.
-Käytä mielellään hyvin tummaa suklaata, sillä makea sisus ei kaipaa seurakseen yhtään lisää makeutta.

7 kommenttia :

Tuuli kirjoitti...

olisiko vinkkejä mihin tuon toisen puolikkaan kondensoidusta maidosta voisi käyttää?

näyttävät herkullisilta! :)

kitinen kirjoitti...

Nää kuulostaa ja näyttää ihanilta! ♥ Mulla on joku karkintekokausi käynnissä nyt ja olen harmitellut reseptien puutetta, kun en viitsis mitään joulusuklaitakaan näin kesällä tehdä. Mä olen tehnyt kondensoidusta maidosta vaan erilaisia fudgetyyppisiä karkkeja, mutta nää kuulostaa jopa vielä paremmilta! :)

anskusiili kirjoitti...

Tuuli: Voisit tehdä vaikka tuplasatsin näitä karkkeja (ei niitä tullut mitenkään liikaa) tai sitten voisit lämmittää kondensoitua maitoa mikrossa ja tehdä siitä kinuskikastiketta vaikka jäätelölle. : )

Kitinen: Nämä oli tosi hyviä! Kondensoidusta maidosta kyllä saa vaikka mitä hyvää.

Anonyymi kirjoitti...

Tarkistaakseni, käytetäänkö tässä keitettyä vai keittämätöntä kondensoitua maitoa? :)

anskusiili kirjoitti...

Anonyymi: Keittämätöntä, onneksi. : )

Anonyymi kirjoitti...

Suositellaan säilytettävän viileässä, mutta mitenkähän sitten säilyisi huoneenlämmössä? Jos joululahjaksi antaa ja joutuu pari päivää aikaisemmin paketoimaan niin ei voi viileässä säilyttää :/

anskusiili kirjoitti...

Anonyymi: Kyllä nämä muotonsa säilyttävät huoneenlämmössä, kunhan mahdollisen viileään saa ettei suklaa menetä muotoaan. : )