perjantai 22. huhtikuuta 2011

Rahkapullat

Nyt on kuulkaas vapaa-aika niin kortilla, että vaikka kuinka olisin halunnut koristella koko asunnon kliseisillä sulkasilla ja lasisilla munilla, jouduin tyytymään yhteen pirteän väriseen kynttilään. Olin myös kovasti visioinut, miten teen pääsiäishenkisiä, pastellivärisiä kuppikakkuja ja vaikka mitä, mutta päädyinkin vain perinteisiin rahkapulliin. Hyviähän ne olivat, ja täytyy nyt vain yrittää muistaa, että kesäkuussa minulla on vapaa-aikaa vaikka muille jakaa. Sitten saatte kuppikakkuja ja teemakakkuja.
(Ohje taitaa muuten olla Valion alun perin)

Rahkapullat (22 kpl)

    Taikina:
    25 g tuorehiivaa
    2 1/2 dl maitoa
    1 muna
    2 tl kardemummaa
    1 tl suolaa
    1 dl sokeria
    n. 8 dl vehnäjauhoja (puolikarkeita)
    100 g voita

    Voiteluun 1 muna

    Täyte:
    1-2 prk maustettua rahkaa


Ota voi ajoissa huoneenlämpöön.
Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen, sekoita joukkoon huoneenlämpöinen muna, mausteet ja sokeri. Sekoita puuhaarukalla joukkoon osa jauhoista ja alusta sitten loput käsin, lopeta jauhojen lisääminen, kun taikina tarttuu kulhosta ja tuntuu kimmoisalta. Lisää joukkoon voi ja vaivaa tasaiseksi. Anna taikinan kohota noin kaksinkertaiseksi (entintään tunnin ajan).
Jaa kohonnut taikina kahteen osaan, muotoile kumpikin rullaksi ja leikkaa molemmat rullat 11 osaan. Pyörittele pikkupulliksi ja jätä reilusti kohoamisvaraa.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Painele pulliin syvennys lasin tai muun keittiökapineen avulla, voitele pullat munalla ja täytä syvennykset paistonkestävällä rahkalla. Anna pullien kohota sillä aikaa kun uuni lämpenee. Paista keskitasolla n. 10 minuutin ajan.

Vinkkejä:
-Pikkupullien pyörittelyssä oikea tekniikka on seuraava: paina pullaa ensin voimakkaasti leivonta-alustaa vasten samalla kun pyörität, lopuksi nosta kämmen kupiksi ja pyöräytä pulla oikeaan muotoon. Näin pullista tulee saumattomia ja täydellisen pyöreitä.

2 kommenttia :

Katarina kirjoitti...

Rahkapullat sopii hyvin pääsiäiseen!

anskusiili kirjoitti...

Hovkonditorn: Melkeinpä yhtä perinteisesti kuin mämmikin! : )