maanantai 21. maaliskuuta 2011

Omenaiset sämpylät

Selailin vapaapäivän kunniaksi ihastuttavaa Söta saker -blogia, jonka parissa voisi kyllä viettää enemmänkin aikaa. Päädyin kaamean herkutteluviikonlopun jälkeen tekemään vain sämpylöitä, jotka olivat kyllä todella hyviä. Itse käytin aika miedon makuisia omenoita (Golden delicious muistaakseni), joten suosittelisin vaikka hieman kirpsakampia omenoita, jotta maku erottuisi enemmän taikinasta.

Omenaiset sämpylät

    25 g hiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)
    3 dl vettä/maitoa
    1 omena
    1 tl suolaa
    1 rkl öljyä
    2 dl grahamjauhoja
    4-5 dl vehnäjauhoja
    seesaminsiemeniä


Liota hiiva kädenlämpöiseen (kuivahiivan kanssa hieman lämpöisempään) veteen tai maitoon. Lisää joukkoon raastettu omena, suola ja öljy. Sekoita puuhaarukalla joukkoon grahamjauhot ja n. puolet vehnäjauhoista. Alusta loput vehnäjauhot taikinaan käsin, lopeta jauhojen lisääminen kun taikina on kimmoisaa ja irtoaa käsistä sekä kulhon reunoista. Vaivaa hetken ajan. Ripottele kulhon pohjalle ja taikinan reunoille hieman jauhoja, laita nousemaan liinan alle vedottomaan paikkaan, esimerkiksi mikroon. Anna kohota n. 45 minuutin ajan.
Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja tee taikinasta sämpylöitä. Anna sämpylöiden kohota vielä liinan alla puolisen tuntia, sivele sämplyät ennen paistamista vedellä ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 250-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia.

Vinkkejä:
-Sämpylöiden tekeminen onnistuu helpoiten, kun jaat taikinan kahteen samankokoiseen osaan. Osista tehdään tasapaksut pötköt ja pötköistä leikataan samankokoisia osia, jotka pyöritellään sämpylöiksi.


Itse tein sämpylöistä hieman litteämpiä, jotta niitä on helppo täyttää eväsleiviksi.

1 kommentti :

Marjis kirjoitti...

Ihanan näköisiä. Itsekin tein sämpylöitä eilen.. En ole koskaan tehnyt pelkkiä omenasämpylöitä. Pitäisi kai tehdä vaikka näin kevään tullen taas alan karttamaan omenaa.. Blogista löytyy kyllä ohje porkkana-omenasämpylöihin ;)