Kirsikkapiirakka
- Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
110 g voita
vajaa 1 dl sokeria
1 muna
Täyte:
vajaa 1 dl sokeria
40 g voita
1 muna
45 g mantelijauhetta
1 rkl vehnäjauhoja
1 l kirsikoita (kivet poistettu)
Valmista pohja. Sekoita keskenään suola ja jauhot. Pehmennä huoneenlämpöistä voita vatkaamalla sitä hetken aikaa. Lisää sokeri, vatkaa kuohkeaksi. Lisää lopuksi joukkoon muna nopeasti. Lisää jauhoseos yhdellä kertaa ja sekoita, kunnes taikinasta muodostuu juuri ja juuri kiinteä pallo. Kääri kelmuun ja anna levähtää jääkaapissa n. 30 min.
Kauli kiinteä taikinapallo jauhotetulla alustalla halkaisijaltaan n.30-senttiseksi levyksi, kanna kaulimen avulla voidellun piirakkavuoan päälle. Painele taikina varovaisesti vuokaan. Painele reikiä pohjaan ja anna taas levähtää hetken aikaa jääkaapissa. Kuumenna sillä aikaa uuni 200 asteeseen.
Paista pohjaa uunin keskitasolla n. 25 minuutin ajan tai kunnes pohja on kullanruskea. Ota uunista ja anna hieman jäähtyä. Laske uunin lämpötilaa 175 asteeseen.
Valmista täyte vatkaamalla voi ja sokeri kuohkeaksi, lisää joukkoon muna. Lisää vielä jauhot ja mantelijauhe ja vatkaa, kunnes seos on pehmeää ja tahnamaista.
Levitä täyte hieman jäähtyneen pohjan päälle, lisää päälle kirsikat. Paista uunissa n. 25 minuutin ajan.
Vinkkejä:
-Kirsikoiden kivet lähtevät helposti pois, jos tekniikka on oikea. Käytä pientä, terävää veistä ja viillä ytimestä pohjaan. Raota kirsikkaa ja poista kivi veitsen avulla.
-Vältä piirakkapohjan venyttämistä ja voimallista painamista. Tällöin pohja ei lässähdä ja muutu kovaksi.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti