torstai 8. heinäkuuta 2010

Kirsikkapiirakka

Kun minä käyn torilla, en osta mansikoita vaan ehdottomasti kirsikoita. Parhaimmillaan kirsikat ovat loppukesästä, kun ne ovat melkein mustia ja isoja. Yleensä en raaski leipoa mitään kirsikoista, koska ne ovat niin ihania tuoreena ja koska kivien poistaminen on vähän tylsistyttävää, mutta tämä ohje oli kokeiltava. (Se on otettu Joy Of Baking -sivulta, mistäs muualtakaan). En ole ennen törmännyt ranskalaiseen frangipaneen, jota on tässä piirakassa täytteenä, mutta taatusti teen uudestaankin.

Kirsikkapiirakka

    Pohja:
    3 dl vehnäjauhoja
    ripaus suolaa
    110 g voita
    vajaa 1 dl sokeria
    1 muna

    Täyte:
    vajaa 1 dl sokeria
    40 g voita
    1 muna
    45 g mantelijauhetta
    1 rkl vehnäjauhoja
    1 l kirsikoita (kivet poistettu)


Valmista pohja. Sekoita keskenään suola ja jauhot. Pehmennä huoneenlämpöistä voita vatkaamalla sitä hetken aikaa. Lisää sokeri, vatkaa kuohkeaksi. Lisää lopuksi joukkoon muna nopeasti. Lisää jauhoseos yhdellä kertaa ja sekoita, kunnes taikinasta muodostuu juuri ja juuri kiinteä pallo. Kääri kelmuun ja anna levähtää jääkaapissa n. 30 min.
Kauli kiinteä taikinapallo jauhotetulla alustalla halkaisijaltaan n.30-senttiseksi levyksi, kanna kaulimen avulla voidellun piirakkavuoan päälle. Painele taikina varovaisesti vuokaan. Painele reikiä pohjaan ja anna taas levähtää hetken aikaa jääkaapissa. Kuumenna sillä aikaa uuni 200 asteeseen.
Paista pohjaa uunin keskitasolla n. 25 minuutin ajan tai kunnes pohja on kullanruskea. Ota uunista ja anna hieman jäähtyä. Laske uunin lämpötilaa 175 asteeseen.
Valmista täyte vatkaamalla voi ja sokeri kuohkeaksi, lisää joukkoon muna. Lisää vielä jauhot ja mantelijauhe ja vatkaa, kunnes seos on pehmeää ja tahnamaista.
Levitä täyte hieman jäähtyneen pohjan päälle, lisää päälle kirsikat. Paista uunissa n. 25 minuutin ajan.

Vinkkejä:
-Kirsikoiden kivet lähtevät helposti pois, jos tekniikka on oikea. Käytä pientä, terävää veistä ja viillä ytimestä pohjaan. Raota kirsikkaa ja poista kivi veitsen avulla.
-Vältä piirakkapohjan venyttämistä ja voimallista painamista. Tällöin pohja ei lässähdä ja muutu kovaksi.

Ei kommentteja :