tiistai 3. maaliskuuta 2009

Sacherkakku

Pikkusiskoni täyttää lauantaina 18 vuotta ja pyysi vaatimattomasti sacherkakkua kahvitteluilleen. Aitoa sacherkakkua saa Itävallasta Sacher-nimisestä hotellista, ja tämä ohje kuulemma on hyvin lähellä alkuperäistä. Minulla on ollut tallessa Olivia-lehdestä nappaistu, perinpohjainen resepti, jonka aion nyt teidänkin kanssanne jakaa. Kakun tekeminen on kieltämättä hieman vaativaa, muttei kenellekään mahdotonta!
Itse tein tänään kakun ja täytteen valmiiksi, ja kakku saa levätä jääkaapissa viisi (!) päivää, jonka jälkeen se kuorrutetaan. Näin kakku saa ainakin maustua kunnolla!

Sacherkakku

    Kakkupohja:
    6 kananmunan keltuaista
    8 kananmunan valkuaista
    100 g margariinia/voita
    200 g tummaa suklaata (korkea kaakaopitoisuus, n. 50-70 %)
    1 1/2 dl erikoishienoa Siro-sokeria
    2 dl vehnäjauhoja
    1 tl leivinjauhetta
    1 tl vaniljasokeria

    Täyte:
    300 g aprikoosimarmeladia
    2 rkl vettä

    Kuorrutus:
    4 rkl vettä
    1 1/2 dl sokeria
    150 g tummaa suklaata (korkea kaakaopitoisuus, n. 50-70 %)


Voitele ja jauhota pyöreä, mielellään irtopohjainen kakkuvuoka.
Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset, ota talteen 6 keltuaista ja 8 valkuaista.
Sulata suklaa vesihauteessa ja voi mikrossa. Kaada keltuaiset suurehkoon kulhoon ja valuta voi keltuaisten joukkoon nauhana samalla sekoittaen. Sekoita joukkoon myös sulatettu suklaa.
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Vaahdota valkuaiset ja sokeri vaahdoksi puhtaassa kulhossa. Aloita vatkaaminen pienellä teholla, näin saat kestävän vaahdon. Valmis vaahto edelleenkin pysyy kulhossa, vaikka sen kääntää ympäri. Nostele kolmasosa valkuaisvaahdosta suklaaseoksen joukkoon.
Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri kulhossa keskenään. Lisää suklaaseokseen hyvin sekoittaen, kääntele joukkoon myös loput valkuaisvaahdosta.
Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 40-45 minuuttia. Kakku kohoaa ensin uunissa, ja kypsänä sen pinta on tasoittunut.
Anna kakun jäähtyä niin, että sitä pystyy käsittelemään. Repäise tuorekelmusta reilun kokoinen pala ja asettele se pöydälle. Nosta lämmin kakku tuorekelmun päälle ja halkaise se pituussuunnassa kahteen. Ole tässä vaiheessa tarkka, sillä kakku saattaa hajota osiin. Käytä suurta, sahalaitaista veistä ja paina kakkua päältä kädellä.
Notkista marmeladi vedellä. Nosta toinen puoli kakusta tuorekelmulle toisen osan viereen ja voitele molemmat kakkupohjat reilusti marmeladilla. Siirrä toinen pohja taas varovasti toisen päälle ja voitele kakku myös päältä ja sivuilta. Kääräise tuorekelmu kakun ympäri ja anna jäähtyä jääkaapissa vähintään 6 tuntia mutta mielellään muutamia päiviä.
Valmista kuorrutus paria tuntia ennen h-hetkeä. Mittaa kattilaan sokeri ja vesi, kiehauta ja keitä kunnes sokeri sulaa. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon paloiteltu suklaa, sekoita kunnes suklaa sulaa. Levitä kuorrutus heti kakun päälle. Anna jähmettyä pari tuntia huoneenlämmössä.

Vinkkejä:
-Käytä karkeita vehnäjauhoja hienojen sijaan - näin kakusta tulee sopivan mureneva ja tasainen.
-Lopeta sokerin ja veden keittäminen heti, kun sokeri on sulanut. Seos ei saa kuumeta liikaa, ettei suklaa pala.
-Voit testata kakun kypsyyttä myös pitkällä puutikulla. Paina tikku keskelle kakkua, ja jos siihen ei tartu taikinaa, kakku on kypsä.
-Tarjoile kermavaahdon kanssa.




Kannattaa ensin tehdä varovasti kakkuun pieni apuleikkaus ennen kuin ryhtyy toisitoimiin!




Tämä epäilyttävän näköinen paketti laitetaan jääkaappiin maustumaan, kuvan kuorrutetusta kakusta laitan sunnuntaina!

Ei kommentteja :