Ohje on äidin reseptikätköistä, kovin 80-lukulaisen oloisesta lehdestä revitty.
Omenapiirakka
- Taikina:
200 g margariinia
1 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 muna
Täyte:
3 suurta, hapanta omenaa (itse laittaisin enemm‰n)
nokare voita
1/2 dl sokeria
1 rkl kanelia
Nypi taikinan ainekset keskenään kulhossa tasaiseksi. Muotoile kiinteäksi möhkäleeksi ja erota taikinasta 1/3 kokoinen pala. Laita pieni pala jääkaappiin tuorekelmuun käärittynä. Voitele piirakkavuoka ja painele 2/3 taikinasta reunoja myöten vuokaan.
Kuori omenat ja lohko pienehköiksi paloiksi, älä ota siemenkohtia mukaan. Sulata pannussa nokare voita (suosittelen tässä oikeaa voita, ei se ole aina niin tarkkaa kilojen tai verisuonten kanssa). Kuumenna omenat ja sokeri pannussa niin, että voi alkaa kuplia. Mausta kanelilla ja anna jäähtyä. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Levitä omenat taikinalla vuorattuun vuokaan ja kauli jääkaapissa jäähtynyt, 1/3 kokoinen taikinapala sopivan kokoiseksi kanneksi. Asettele kansi varovasti täytteen päälle ja paista uunissa 20 minuuttia.
Vinkkejä:
-Taikina on todella käsiin tarttuvaista, joten kannattaa kastaa käsiä kylmään veteen aina välillä. Auttaa takuulla!
-Kannen kaulimisen kanssa kannattaa olla kärsivällinen. Älä pihistele jauhojen kanssa, sillä itse sain kannen todella moneen kertaan tarttumaan ties minne ja hajoamaan. Yleensä parin yrityskerran jälkeen onnistuu, mutta yritä olla kaulimatta kantta liian ohueksi. Tee siitä juuri piirakalle oikean kokoinen, mieluummin vaikka liian pieni. Pääasia on, että kannen saa halkeamatta nostettua täytteen päälle, minkä jälkeen sitä voi venytellä reunoille.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti