sunnuntai 3. elokuuta 2014

Vadelma-valkosuklaakuppikakut

IMG_0261_pieni

On tämä leivontabloggaaminen välillä varsinaista hullujen hommaa! Ensinnäkin näillä helteillä moni varmaan välttelee leivontaa tai ainakin uunin lämmittämistä viimeiseen asti, mutta meillä uuni on huutanut melkein joka päivä viime aikoina. Minkäs sille mahtaa, kun inspiraatio iskee ja tekee mieli testailla kaikkea mahdollista uunissa paistettavaa. Olen tavallaan vähän huono sesonkileipuri: en ole tänä kesänä tehnyt kuin kerran jäätelöä, mutta sen sijaan leipää, sämpylää ja kakkuja on tullut paistettua sitäkin enemmän. 

Toisekseen sitä luonnollisesti haluaa leipoa aina jotakin uutta ja itse kehiteltyä, jotta blogiin saisi mahdollisimman kivaa materiaalia. Tällä kertaa leivoin ystäväni tupaantuliaisiin cupcakeseja, jotka päätin leipoa kotona valmiiksi ja kuorruttaa vasta paikan päällä. Tein kuorrutteen valmiiksi, mutten raaskinut tuhlata sitä kotona kuvattavia leivoksia varten (juhlapaikalla en ikimaailmassa voisi alkaa järjestää mitään kuvaussessioita), joten tein toisen miniannoksen kuorrutusta pelkästään kotona otettavia kuvia varten. Lisäksi paikan päällä ensimmäisenä tekemäni kuorrutus oli maagisesti muuttanut koostumustaan melko löysäksi kuumuuden ja luultavasti vadelmien nesteen takia, joten kuorrutus piti levittää lusikalla leivosten päälle. Jouduin siis vielä kehittelemään kolmannen kuorrutuksen, jotta voin julkaista tämän ohjeen ja taata toimivan kuorrutuksen kaikille niille, jotka ohjetta mahdollisesti testaavat. Huh! 

IMG_0264_pieni

Tiivistettynä siis: kuvien kuorrutus ei ole samaa kuin tämän postauksen kuorrutus vaan toinen kolmesta kuorrutussatsista, jonka kehittelin tätä yhtä vaivaista ohjetta varten. Ensi kerralla leipoessani teen kyllä varmana jotakin suoraan ohjeesta enkä lähde kehittelemään yhtään mitään!

Vadelma-valkosuklaakuppikakut (12–16 kpl)

Taikina:
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
125 g voita
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
120 ml maitoa
100 g valkosuklaata rouhittuna

Kuorrutus:
100 g voita
100 g tuorejuustoa
n. 300 g (5 dl) tomusokeria
1/2 dl tuoreita vadelmia

Lisäksi:
12–16 vadelmaa koristeluun

Ota huoneenlämpöön ajoissa voi, munat ja maito.
Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.
Siivilöi kulhoon vehnäjauhot ja leivinjauhe. Vatkaa toisessa kulhossa voi ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi.
Riko munat kulhoon, lisää maito ja vatkaa munien rakenne sekaisin.
Lisää jauhoja ja muna-maitoseosta vaahtoon vuorotellen kolmessa erässä samalla vatkaten. Lisää sekoituksen loppuvaiheilla joukkoon rouhittu valkosuklaa.
Jaa taikina 12-koloiseen muffinivuokaan, täytä kolot vain vähän yli puolilleen.
Paista uunissa 10–15 minuutin ajan tai kunnes leivokset ovat kauniin kullanruskeita. Anna jäähtyä ensin hetki muffinivuoassa ja sitten täysin ritilällä.
Valmista kuorrutus vatkaamalla huoneenlämpöistä voita tomusokerin kanssa kunnes vaahto on kuohkeaa ja vaaleaa. Lisää huoneenlämpöinen tuorejuusto, vatkaa sileäksi. Vatkaa joukkoon vadelmat yksi kerrallaan, varo lisäämästä liikaa vadelmia jottei kuorrutuksesta tule löysää. 
Pursota kuorrutus jäähtyneiden leivosten päälle suurella tähtityllalla, viimeistele vadelmalla. 

IMG_0274_pieni

Vinkkejä:
- Vadelmien kannattaa olla myös huoneenlämpöisiä kun ne lisätään kuorrutuksen sekaan, jottei kuorrutus juoksettuisi. Lisää tomusokeria jos kuorrutus alkaa juoksettua.
- Kuorrutusta ei kannata valmistaa etukäteen vaan juuri ennen pursottamista, jolloin sen koostumus on juuri optimaalista pursottamista varten.

IMG_0271_pieni

Ei kommentteja :