sunnuntai 24. elokuuta 2014

Täydellinen omenamurupaistos

omenahyve_3_pieni

Olen tässä alkavan syksyn mittaan (kyllä, uskallan sanoa ääneen syksy, koska olen kyseisen vuodenajan suuri ystävä) testaillut erilaisia murupaistosohjeita ja koittanut kehitellä sellaisen, joka omasta mielestäni on täydelinen. Mielestäni täydellisessä omenamurupaistoksessa on suurimmalta osin omenaa, kuorineen mielellään. Omenat ovat makeita mutta eivät liian makeita. Murutaikinaa on päällä sopivasti muttei liikaa suhteessa omenoihin. Murutaikina on rakenteeltaan sopivan murumaista eikä kakkumaisen tiivistä tai sitkeää. Tykkään myös, että siinä maistuu selvästi muskottipähkinä tai kaneli, tänä syksynä muskottipähkinä viehättää erityisen paljon.

Murupaistokseen uppoaa helposti pihan omenat, myös ne rumemmatkin yksilöt, joista saattaa joutua leikaamaan pois rupisia kohtia. Paistos on hyvää sellaisenaan mutta erityishyvää vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

omenahyve_2_pieni

Täydellinen omenamurupaistos (4 annosta)

300–400 g omenoita kuutioituina
3/4 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaurahiutaleita
40 g voita
3 rkl sokeria
1/4 tl muskottipähkinää

Tarjoiluun: vaniljakastiketta/vaniljajäätelöä

Laita uuni lämpenemään n. 200 asteeseen ja voitele pienehkö, n. 20-senttinen uunivuoka.
Pese ja kuutioi omenat saman kokoisiksi kuutioiksi. Kaada vuoan pohjalle, ripottele päälle 2 rkl sokeria.
Nypi kylmä voi vehnäjauhojen, kaurahiutaleiden, sokerin (1 rkl) ja muskottipähkinän kanssa murumaiseksi seokseksi. Voit tehdä tämän myös monitoimikoneella mutta varo ylivatkaamasta taikinaa.
Ripottele murutaikina omenoiden päälle, itse tykkään puristella taikinasta hieman isompia murusia sinne tänne. 
Paista uunissa n. 20–25 minuutin ajan tai kunnes murupäällinen on kauniin ruskea ja omenoista kuplii nestettä pinnalle.
Nauti lämpimänä vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.

omenahyve_8_pieni

omenahyve_6_pieni

Vinkkejä:
- Jos tykkäät paistoksesta, jossa on suhteessa enemmän taikinaa, voit hyvin tuplata taikinan ainesosat.
- Muskottipähkinän voi hyvin korvata kanelilla.

Muistutan vielä teitä käymään tykkäämässä Facebook-sivusta, jonka pistin pystyyn vasta vähän aikaa sitten. Jaan siellä joitakin kuvia ja ohjeita, jotka eivät päädy minnekään muualle. Lisäksi minulla on Instagramin käyttäjille pyyntö: jos kokeilette jotakin Lunni leipoo -blogista löydetyllä ohjeella, merkatkaa kuva #lunnileipoo-hashtagilla. Tykkäisin kovasti selailla teidän leipomuksianne Instagramissa! Minua saa myös mieluusti seurata (@anskusiili). 

Facebook

Instagram

6 kommenttia :

arleena kirjoitti...

Hyvältä näyttää

Ellysi kirjoitti...

Mäkin tykkään syksystä ihan hurjasti! Tykkään myös joulusta ja alan fiilistelemään sitä heti kun kauniit syyskelit loppuu :')

Ja itse käytän yleensä äidin pihan omenat piiraaseen :)

http://ellysinbakemyday.blogspot.fi/

Jonna kirjoitti...

Täällä ilmoittautuu myös yksi syksyn ystävä.
Omenamurupaistos on niin hyvää, yksi ihana mauste kuoreen on myös inkivääri.

anskusiili kirjoitti...

arleena: : )

Ellysi: Minäkin tykkään joulusta kauheasti, varmaan syksyinnostuskin johtuu osittain siitä, että saa jo vähän alkaa odottaa joulua. : D

Jonna: Kiva kuulla, että meitä on enemmänkin! Inkivääri on kyllä yksi sellainen mauste, mitä voisi laittaa melkein mihin tahansa makeaan tai suolaiseen.

Anonyymi kirjoitti...

Missä vaiheessa kaurahiutaleet laitetaan

anskusiili kirjoitti...

Samaan aikaan kuin jauhot, virhe korjattu reseptiin. : ) Kiitos huomiosta!