torstai 17. huhtikuuta 2014

Budapestin kahviloista ja ravintoloista

IMG_8323_pieni

Kuten blogihiljaisuudesta voi ehkä arvata, minulla on takanani ihana viikko Budapestissa. Matkassa mukana oli ystäväni, joka on yhtä suuri hyvän ruoan ja juoman ystävä kuin minäkin, joten loma oli hyvin ruokapainotteinen. Olimme etukäteen saaneet kaikenlaisia vinkkejä hyvistä ruokapaikoista, ja osaan paikoista eksyimme joko Tripadvisorin avulla tai ihan sattumalta. Yhtäkään huonoa ravintola- tai kahvilakokemusta ei lomalle sattunut, mutta jotkut paikat jäivät oikein erityisesti mieleen. Ajattelin nyt jakaa Budapestiin matkaaville tai matkaa suunnitteleville mielestäni parhaimmat kahvila- ja ravintolavinkit - toivottavasti näistä on yhtä paljon apua kuin meidän saamistamme vinkeistä!

DSC_0095_pieni

Hyvin muikeana lämmin kürtőskalács (paikallinen munkin tyyppinen) kädessä, näytän ihan tältä: :>

Kahvilat

New York Café Erzsébet körút 9-11

Monet Budapest-matkaoppaat ja blogikirjoitukset mainitsevat New York Cafén, joka on perustettu 1800-luvun lopulla mm. taitelijoiden kohtaamispaikaksi. Todella hulppean näköinen kahvila sijaitsee luksushotelli Boscolon tiloissa, ja tämän upeampaa kahvilaa en itse ole koskaan nähnyt edes kuvissa. Paikasta saa myös lounasta, mutta halusimme nimenoman maistaa leivoksia ja kahvia, joista olin kuullut hyvää etukäteen. New York Caféssa on tietysti pöytiintarjoilu ja todella huomaavainen henkilökunta, ja leivoksetkin maistuivat meille oikein hyvin. Minä otin Unkarissakin suositun omenapiirakan vaniljajäätelöllä, ja ystäväni taas halusi juustokakun aprikoosihillolla. Molemmat olivat maistuvia, ehkä hieman makeita, ja erikoiskahvit olivat mainioita. New York Café ei ole mikään halvin mahdollinen paikka, mutta suunnilleen Suomen hinnoissa. Vesi, erikoiskahvi ja omenapiirakka maksoivat palvelumaksun kera 4075 forinttia eli n. 11 euroa.

IMG_8307_pieni

IMG_8320_pieni

IMG_8324_pieni

Európa Kavéház, Szent Istvan Körút 7–9

Európa Kavéház oli ihan hotellimme lähellä, ja päätimme testata kivalta näyttävän kakkupaikan. Tiskissä oli varmaankin yli 15 eri kakku- ja leivossorttia perinteisistä unkarilaista kansainvälisempiin herkkuihin. Tällainen kakkukulttuuri olisi tervetullut Suomeenkin: oli niin kiva huomata, että paikka oli täynnä turisteja ja paikallisia ihan vain kakkuja syömässä. Suomessa kakun virkaa toimittaa usein kahviloissa Daim-kakku tai pakasteesta sulatettu juustokakku, ja usein valikoima jää siihen. 
Olisin halunnut maistaa dobostortaa, joka on seitsemänkerroksinen unkarilainen kakku, mutta pala oli sen verran suuri ja makean näköinen, että päädyin vähän pienempään marsipaanikakkuun, jonka välissä oli hasselpähkinämoussea. Kaverini otti hunaja-karamelli-saksanpähkinäkakun, joka ei yllättäen ollut niin makea kuin miltä se kuulosti. Molemmat kakut olivat todella maistuvia, samoin kahvit, ja hintaa lystillä oli alle 4 euroa (sisältäen yhden reilun kakkupalan ja erikoiskahvin). Suomessa Daim-kakun palasta saa maksaa enemmän monessa paikassa...



Ruszwurm Cukrászda Ország, Szentháromság Utca 7

Meille oltiin suositeltu pariltakin eri taholta kivaa kahvilaa linnavuorella, ja epäilemme tämän olevan sama paikka. Eksyimme Ruszwurmiin ihan vain ulkonäön perusteella, kun olimme menossa Kalastajanlinnakkeelle (kahvila sijaitsee ihan linnakkeen takana). Paikka oli pieni ja täynnä, mutta mahduimme onneksi sekaan. Tarjolla oli jälleen monia erilaisia leivoksia ja kakkuja, ja tällä kertaa päädyimme maistamaan zserboa (tai gerbeaud-leivosta), joka on unkarilainen perinneherkku. Leivoksessa maistuu tumma suklaa, aprikoosi ja saksanpähkinä, ja makuyhdistelmä oli erityisen paljon minun mieleeni. Leivos ja haudutettu tee palvelumaksuineen tekivät yhteensä vähän yli 3 euroa.



Gelarto Rosa, Szant Istvan Tér 3

 Löydettiin tämä hurmaava jäätelöpaikka viimeisenä päivänä Tripadvisoria selaillessa eikä voitu jättää paljon kehuttua paikkaa väliin. Taitavat jäätelönmyyjät muotoilevat italialaisesta jäätelöstä ruusun muotoiset tötteröt, ja jokainen jätskiannos onkin kuin yksilöllinen taideteos. Kahden maun jäätelöannos maksaa 500 forinttia (eli n. 1,5 euroa), ja valitsemani mango ja vanilja olivat ainakin täyden kympin jäätelöitä. Paikka on aika pieni (tilaa n. 4–6 ihmiselle), mutta ulkona on enemmän tilaa. Kannattaa siis mennä hyvällä säällä. Paikassa käy myös kortti maksuvälineenä!

IMG_8617_pieni

IMG_8620_pieni

Ravintolat

Macesz Husár (Jewish Bistro), Dob Utca 26

Tähän viihtyisään bistroon eksyimme juutalaiskorttelissa aivan vahingossa, kun etsimme kivan näköistä ruokapaikkaa Szimpla Kertin läheltä. Itse luonnehtisin ruokaa moderniksi juutalaistyyliseksi, ja listalla on esimerkiksi ankkaa (jota tuntuu olevan jokaisessa ravintolassa), matzo ball -keittoa ja lammasta. Me otimme holishkes-kaalikääryleitä, jotka olivat mainioita. Myös îles flottantes (floating islands) -jälkiruokaa pistaasipähkinöillä suosittelen lämpimästi! Pääruoka, vesi ja jälkiruoka maksoivat palvelumaksuineen n. 15 euroa, eli todella vähän laatuun nähden. Erityismaininta myös todella kohteliaista tarjoilijoista!



Kheiron, Arany János Utca 17

Kheironista saa melko perinteikästä mutta astetta fiinimpää unkarilaisruokaa, eli listalla on paljon taas mm. eri ankka-annoksia ja porsasta. Ruoka oli hyvää, ei ehkä reissun mieleenpanuvinta, mutta ravintolassa parasta olikin tunnelma. Illan ajan ravintolassa soitettiin livenä mustalais(?)tyylistä musiikkia, ja sali oli koko ajan melkein täynnä. Illan lasku oli vähän alle 20 euroa ja sisälsi alkudrinkin, veden, pääruoan, jälkiruoan ja palvelumaksun. Kokonaisuutena ravintola jäi todella positiivisesti mieleen.



Ruben, Magyar Utca 12–14

Rubenista saimme vinkin vanhemmiltani, ja paikka lunasti ehdottomasti kaikki odotukset. Rubeniin pääsee melko helposti punaisella metrolla (pysäkki Astoria) ja vieressä on viihtyisä pieni puisto (Károlyi kert). Pöytä kannattaa kuulemma varata, joskin keskiviikkoiltana paikka ei ollut ihan täynnä meidän visiittimme aikana. Minä otin hyvin perinteisen annoksen, ankankoiven punakaalilla ja perunamuusilla, ja jälkiruoaksi unkarilaisen saksanpähkinäkakun, ja erityisesti pääruoka oli ihanaa. Annokset ja lasi viiniä maksoivat yhteensä vaivaiset 11 euroa (sisältää palvelumaksun)!



Hungarikum Bisztro, Steindl Imre Utca 13

Löysimme Hungarikumin Tripadvisorista, jossa yli 3000 kävijää on antanut paikalle 4 1/2 tähteä! Itse antaisin ravintolalle saman arvosanan, ja perinteistä unkarilaista ruokaa halajavalle suosittelisin nimenomaan Hungarikumia. Kannattaa varata pöytä, koska paikka on suosittu ja pieni, ja lounasta tarjoillaan vain kahteen asti päivällä (ravintola aukeaa uudestaan taas illalla). Paikka on lähellä parlamenttitaloa vähän sivukujalla, joten tänne emme olisi ikinä vahingossa eksyneet. Pääruoka (porsasta, mykyjä ja paprikakastiketta), vesi ja palvelumaksu tekivät yhteensä alle 10 euroa, ja ruoan päätteeksi keittiö tarjosi meille palinka-shotit. Tarjoilijat olivat supermukavia ja puheliaita, ja paikalla näytti olevan paikallisiakin lounastamassa.


IMG_8527_pieni

Hummus Bar, esim. Alkotmány Utca 20

Kasvisruokaa ei pahemmin ollut tarjolla Budapestissa, jos ei laske monenkin ravintolan menusta löytyviä keittoja tai juustosalaatteja. Hummus Bar on kuitenkin suosittu unkarilainen ravintolaketju, josta saa kasvisruokaa. Ravintola, jossa me kävimme, tarjoili vain vegaanista ruokaa, mutta kuulemma muista ravintoloista saa myös liha-annoksia. Olen tehnyt itse hummusta useammankin kerran, mutta Hummus Barin hummus on kuin toisesta maasta silkkisyytensä ja tasapainoisten makujensa vuoksi. Hummus Bareja on muutamia ympäri Budapestia, ja pikkuinen sekä vaatimattoman näköinen paikka on kuitenkin kasvisruoan ja hummuksen ystäville ihan välttämätön vierailukohde. Lautasellinen falafel-pyöryköitä, hummus, laffa-leivät ja vesi maksoivat yhteensä nelisen euroa.

IMG_8182_pieni

11 kommenttia :

Unknown kirjoitti...

Oi ihana mitä kuvia ja herkkuja! Tuonne oisi ihana päästä!:)

http://linssin-takana.blogspot.fi/

Anonyymi kirjoitti...

Oi näyttää herkulta! Haluan Budapestiin :)

Siru kirjoitti...

Moikka, sulle olisi pieni haaste mun blogissa jos kiinnostaa kurkata :))

http://vispilavintiontemmellyskentta.blogspot.fi/

Hannele kirjoitti...

Mahtavaa! Kiitos vinkeistä, Budapest kutsuu kesällä :)

Joonas kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Joonas kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Joonas kirjoitti...

Olipa kiva lukea Budapestin kahvila- ja ruokavinkkejä.

Toivottavasti osa mun antamistani vinkeistä (ihan sattumalta huomasin, että sama henkilö oli kyseessä :) http://indiemode.blogspot.fi/2013/07/kaytannollisia-vinkkeja-budapestin.html ) oli varteenotettavia.

Suurin osa noista oli silti itselle tuntemattomia vaihtoehtoja, ja näistähän voisi ottaa ensi kertaa varten ideoita!

Siis, jos malttaa olla syömättä Hummus Barissa joka päivä :D se ruoka on aivan taivaallista ja hinnat käsittämättömän edulliset.

Tarkennuksena sun arvosteluusi, se ei ole kuitenkaan pelkästään kasvisruokapaikka, vaan ketjussa osa ravintoloista myy vain vegaanista, ja osasta saa lihaa. Paikat on merkitty firman kotisivulla.

anskusiili kirjoitti...

salla L: Suosittelen Budapestia matkakohteena kenelle vain, varsinkin herkuttelijoille!

Hanna: Budapest oli kyllä ihana...

Siru: Kiitoksia, kävin kurkkaamassa! Saatanpa innostua tekemään. : )

Hannele: Hauska kuulla, toivottavasti jokin vinkeistä tärppää!

Joonas: Voi kyllä oli vinkeistä apua, sinun postauksesi New York Cafésta sinetöi päätöksen mennä käymään paikassa. Ja kiitos korjauksesta! : ) Me olimme sattuneet juuri tuohon ainoaan vegemestaan, kun se oli ihan hotellimme nurkilla.

Joonas kirjoitti...

Hienoa, että siitä oli apua! Itse tuskin pystyn nimittäin tänäkään vuonna jättämään tuonne menemistä.

Vielä jäi niin paljon noita ruinpubeja käymättä, ja muutenkin voisi olla aika laajentaa seututuntemusta. Esim. Budan puoli on jäänyt aika pintapuoliseksi aiemmilla reissuilla. Katsottavaa riittää.

Se on se, kun menettää jollekin paikalle sydämensä...

Hayley kirjoitti...

Ihana lukea Budapestin jutuistasi. Tulee jonkun vuoden takainen Unkarin kesäreissu mieleen, ne kakkuvalikoimat olivat kyllä uskomattomia. Koeta siinä sitten tehdä päätöksiä, kun tiskissä on tuhat ja yksi mielenkiintoista makua! :)

Unknown kirjoitti...

Ihanan näköisiä kakkuja Budapestissä! Ilmoita kakkusi Unelmakakku-kilpailuun niin voit saada oman kakkusi kahvilan vitriiniin! :)
http://www.raminkonditoria.fi/index.php/unelmakakku/