keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Donitsit uunissa


Olen tehnyt donitseja itse ainoastaan kerran, ja vaikka lopputulos olikin kerrassaan taivaallinen, ei yksinkertaisesti ole huvittanut sen koommin lähteä siihen samaan touhuun uudestaan. Olen leipurina ehkä loppujen lopuksi aika mukavuudenhaluinen ja vaivaudun tekemään jotakin vaativaa vain silloin, kun haluan kokeilla jotakin uutta. Esimerkiksi croissantit ovat ikuisuuden olleet kokeilulistallani... 

Jossakin vaiheessa huomasin, että uunissa paistettuja donitseja alkoi näkymään blogeissa ja leivontakirjoissa. Uunidonitsit valmistetaan niille tarkoitetussa vuoassa ja kuorrutetaan sitten samaan tapaan kuin tavallisetkin donitsit, mutta olen aina ajatellut, etteivät uunissa paistetut donitsit ole edes kokeilemisen arvoisia. Nyt kun minulla kuitenkin on donitsivuoka, voin kertoa olleeni väärässä. Tietysti uunidonitseissa ei ole sitä donitseille ominaista uppopaistamisen makua, mutta oikeanlaisella taikinalla pääsee jo pitkälle. Samoin kuten muskottipähkinälläkin. Uunidonitsit ovat pehmeitä, täydellisen symmetrisiä ja niin helppo valmistaa – pakkohan niitä on rakastaa. 

Kuorrutusten ja makuyhdistelmien kanssa voi kikkailla loputtomiin (kuten olen suunnitellutkin tekeväni tästä hetkestä eteenpäin), mutta aloitin kokeiluni perusmausta. Kaapissa sattui olemaan mansikan makuista tomusokeria, josta muodostui helposti söpön pinkki kuorrutus maidon kanssa. 

Donitsit uunissa (10–12 kpl)

Taikina:
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl jauhettua muskottipähkinää
3/4 dl sokeria
30 g voita (+ hieman voiteluun)
1 muna
120 ml maitoa

Kuorrutus:
2 dl (mansikan makuista) tomusokeria
2 rkl maitoa
strösseleitä tai suklaarouhetta

Ota muna ja maito huoneenlämpöön ajoissa. Sulata voi ja anna jäähtyä.
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Siivilöi kulhoon venhnäjahot ja leivinjauhe, lisää muskottipähkinä ja sokeri.
Toisessa kulhossa vatkaa munan rakenne rikki, lisää maito ja hieman jäähtynyt voisula.
Yhdistä märät aineet kuiviin nopeasti sekoittaen, älä ylivatkaa taikinaa.
Voitele 12-koloinen donitsipelti voilla ja pursota taikina koloihin. Täytä kolot taikinalla vain puolilleen.
Paista uunissa n. 8 minuutin ajan tai kunnes donitsien reunoille on tullut hieman väriä.
Anna jäähtyä hetken vuoassa, ota donitsit sitten ritilälle jäähtymään täysin.

Valmista kuorrutus kun donitsit ovat jäähtyneet. Sekoita tomusokeriin maito, lisää tarvittaessa tomusokeria tai maitoa kunnes saat halutun koostumuksen. Kasta donitsit kuorrutukseen, anna valua hieman ja käännä sitten oikein päin leivinpaperille. Ripottele päälle strösseleitä tai suklaarouhetta, anna jähemettyä.
Säilyä huoneenlämmössä.

Vinkkejä:
- Jos sinulla ei ole pursotinpussia, voit myös lusikoida taikinan vuokaan. Tämä vain vie enemmän aikaa.
- Kuorrutus kannattaa tehdä vasta paria tuntia ennen tarjoilua. Huomasin kuorrutuksen menevän kosteuden takia hieman löllöksi kannellisessa astiassa, joten jouduin pitämään purkin kantta auki.


10 kommenttia :

Daniela kirjoitti...

Ovatpa kauniita! Sopisivat varmaan Vappupöytään tavallisten sokerikuorrutusmunkkien sijaan, kun ovat niin juhlavan näköisiä!

anskusiili kirjoitti...

Hyvä idea! Pääsee valmistuksessakin helpommalla kuin työläämpien munkkien kanssa. : )

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Olen ollut vähän kahden vaiheilla donitsipellin ostamisen kanssa, kun ei ole kokemusta näistä uunissa paistetuista versioista. Nyt kirjoitit niin hyvän suosituspuheen, että donitsipellin hankinta alkaa kuumottaa :)

Katri kirjoitti...

Vau, tosi herkullisen näköisiä ja uskomattoman söpöjä! :)

anskusiili kirjoitti...

Kotiharmi: Minä kyllä tosissaan suosittelen donitsipellin hankkimista, vaikka itsekin kauan ajattelin sen olevan melkoinen turhake. Keittiön kaapit alkavat olla sen verran täynnä, että jokaista hankintaa saa miettiä. : )

Katri: Kiitos kommentistasi! Donitsit ovat aina kyllä niin sympaattisen näköisiä.

Mää voin kertoo kirjoitti...

Ompa nättejä! En oo donitsi-ihminen, mutta näitä tekee kyllä mieli kokeilla (ja ostaa donitsivuoka:D)

anskusiili kirjoitti...

Van Kokki: Minä olen aika donitsi-ihminen, ja yllätyin kun tykkäsin tällaisista tekodonitseista. Mutta ei ole kyllä mikään turhake tuo donitsipelti, sillä saa näyttävät herkut vaikka mihinkä illanistujaisiin. : )

Anonyymi kirjoitti...

Mitenköhän näistä saisi suklaaversion? :)

Riina-Maija kirjoitti...

Mistä olet donitsipellin löytänyt? Netistä löytyy useammastakin paikasta, mut oiskohan jossain fyysisessäkin liikkeessä?

anskusiili kirjoitti...

Anonyymi: Taikinasta voisi korvata osan jauhoista (esim. 1/2 dl) kaakaojauheella. Kuorrutuksen voisi taas tehdä suklaaganachesta, eli kiehauttamalla kermaa (n. 1 dl) kattilassa ja kaatamalla se pilkotun suklaan (n. 100–150 g) päälle.

Riina-Maija: Olen saanut sen Iloleipurilta, joten Iloleipuria myyvistä kaupoista (Prisma, Sokos...) kannattaa katsoa. Myös leipuriliikkeet myyvät donitsipeltejä, esim. Tampereella kakkuateljee. Toivottavasti löytyy. : )