sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Rosmariininen tomaatti-vuohenjuustoquiche


Aika usein inspiraatio johonkin tiettyyn leipomukseen lähtee yhdestä raaka-aineesta, jolloin kaikki muu rakentuu sen ympärille. Tällä kertaa niin kävi tuoreen rosmariinin kanssa, jota minulla oli muutama oksa kotona. Minulle tulee rosmariinista ensimmäisenä mieleen tomaatti, sen jälkeen vuohenjuusto - siinähän on jo melkein quichen täyte valmiina.

Quiche on helppo valmistaa, mutta täydellisen pohjan valmistaminen vaatii hieman aikaa ja tarkkuutta. Pohjan tulee olla rapsakka, joten esipaistaminen on valitettavasti pakollista. Täyte syntyy helpommin ja sitä voi muunnella helposti omien mieltymyksien mukaan.

Rosmariininen tomaatti-vuohenjuustoquiche (8 annosta)

Pohja:
125 g kylmää voita
240 g (reilu 3 1/2 dl vehnäjauhoja)
1 muna
1 tl sitruunan mehua

Täyte:
1 rasia (250 g) kirsikkatomaatteja
öljyä
1-2 oksaa tuoretta rosmariinia
150 g Chavroux-vuohenjuustoa
2 munaa
1 dl kermaa
suolaa
mustapippuria

Valmista pohja nyppimällä kylmä voi nopeasti jauhojen kanssa murumaiseksi seokseksi, voit käyttää myös monitoimikonetta. Sekoita joukkoon muna ja sitruunan mehu, painele kasaan. Työstä hetken leivonta-alustalla, kunnes taikina on pehmeää. Litistä ja kääräise tuorekelmuun. Anna levähtää kylmässä n. 30 minuuttia.
Kauli taikina kevyesti jauhotetulla alustalla ohueksi ja niin suureksi, että siitä riittää reilusti 20–24-senttisen piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Nosta kaulittu taikina varovaisesti voideltuun piirakkavuokaan, painele reunoille. Leikkaa yli jäävä taikina reunoilta ja anna levätä vielä n. 30 minuuttia jääkaapissa.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Pistele pohjaan varovaisesti reikiä haarukalla Peitä piirakkapohja leivinpaperilla ja kaada päälle joko kuivia herneitä tai riisiä. Paista uunissa n. 20 minuuttia, kunnes pohja on saanut hieman väriä. Anna jäähtyä.
Valmista täyte paistamalla puolitetut kirsikanpuolikkaat öljyssä pannulla, lisää pannulle myös pienehköksi hakattu rosmariini.
Sekoita kulhossa munien rakenne rikki, lisää kerma, vuohenjuusto ja mausta suolalla sekä pippurilla.
Asettele paistetut kirsikkatomaatit paistetun pohjan päälle, kaada myös munaseos piirakkavuokaan.
Paista 200 asteessa n. 20 minuutin ajan, kunnes täyte on kullanruskeaa. Anna vetäytyä piirakkavuoassa ennen kuin leikkaat paloiksi.


Vinkkejä:
- Piirakkataikinaa käsitellessä kannattaa olla kylmät kädet ja välineet, jotta taikinan voi ei pehmene liikaa. Taikinaa ei saa myöskään työstää liikaa.
- Riippuen piirakkavuokasi korkeudesta, täytettä tulee melkein piripintaan (itsellä 20-senttinen vuoka). Voit laittaa piirakan valmiiksi uuniin ritilälle ja kaataa täytteen suoraan uunissa olevaan piirakkaan, jolloin yli läikkymisen vaaraa ei ole.

7 kommenttia :

toffeepallo kirjoitti...

Tosi kaunis piirakka!

Jossu kirjoitti...

Komppaan edellistä: todella kaunis piirakka ja varmasti hyvä esim. raikkaan salaatin (ja punkun!) kanssa :)

Katri kirjoitti...

Näyttää herkulliselta, tykkään kovastu guiche piirakoista. ;)

Sofia kirjoitti...

Kaunis ja herkullisen näköinen piirakka, jota aion takuuvarmasti tehdä ja nauttia vinegretellä kostutetun salaatin kanssa.

anskusiili kirjoitti...

toffeepallo: Minä kiitän!

Jossu: Kuulostaa hyvältä, oikein hyvin sopisi jokin vahvempikin punkku. : )

Katri: Kiitos, minäkin tykkän!

Sofia: Kiva kuulla, kuulostaa takuuvarmalta yhdistelmältä.

Anonyymi kirjoitti...

Kokeilin tätä tänään ja pakko sanoa, että tuli erinomainen pohja tällä reseptillä! Täyte sen sijaan ei ollut mikään kovin erikoinen, ehkä jopa mauton, mutta se johtui varmaankin siitä, ettei lähi-Siwassa ollut rosmariinia niin korvasin basilikalla :-D

anskusiili kirjoitti...

Anonyymi: Kiva kuulla jos sait maistuvan pohjan tällä aikaiseksi. : ) Ja voi harmi, jos täytteestä tuli mauton, sitä sen ei tietysti kuuluisi olla. Luulisi, että basilikallakin olisi toiminut!