lauantai 30. marraskuuta 2013

Polka-suklaamuffinit


Olen aloittanut tänä vuonna jouluherkuttelut ja -tunnelmoinnit vähän ajoissa, koska lennän toiselle puolelle maailmaa 14.12.–24.12.. Joulua edeltävät pari viikkoa ovat mielestäni vuoden ihaninta aikaa, jolloin tulee leivottua, juotua lämpimiä juomia ja askarreltua joulujuttuja. Tämä vuosi on erilainen mutta varmasti yhtä ihana (aattona taidan olla Atlantin yläpuolella...)!

Riisipuuroa olen keittänyt jo pari viikkoa sitten ensimmäisen kerran, ja lisäksi piparit ja aurajuusto on vähän liiankin tutuksi tullut yhdistelmä. Tänä viikonloppuna ehdin leipoakin jotain jouluaiheista, eikä joululeipominen tule jäämään tähän, vaikka saldo jääkin viime vuosiin verrattuna pienemmäksi.

Polkatikut ovat aina kuuluneet mielestäni jouluun. Tarhan joulujuhlasta sai aina paperipussin, jonka sisällä taisi olla omena, polkatikku ja pipari (mitään muuta en tarha-aikojen joulujuhlista muista, vain tärkein on ilmeisesti jäänyt mieleen). Punavalkoisista polkatikuista saa myös kivoja joulukoristeita ihan sellaisinaan, ja ne sopivat leivoksiin täydellisesti. Tällä kertaa käytin Candy Kingin polkakarkkeja, kun tikkuja en tähän hätään löytänyt.

Polka-suklaamuffinit (12-14 kpl)

4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 dl sokeria
175 g margariinia
2 munaa
2 dl maitoa
130 g tummaa suklaata

Koristeluun:
200 g polkakarkkeja
130 g tummaa suklaata

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Valmistele 12-koloinen muffinivuoka joko voitelemalla tai paperisilla muffinivuoilla.
Sulata margariini ja anna jäähtyä.
Siivilöi kuivat aineet yhteen kulhoon, sekoita toisessa huonenlämpöiset munat, maito ja jäähtynyt margariini.
Rouhi suklaa karkeaksi rouheeksi. Yhdistä kuivat ja märät ainekset toisiinsa nopeasti, sekoituksen loppuvaiheilla lisää suklaarouhe. Älä ylivatkaa.
Jaa taikina koloihin (taikinaa saattaa jäädä yli, voit paistaa ne samaan aikaan uunissa paperisissa muffinivuoissa), kohoamisvaraa ei tällä taikinalla tarvitse juurikaan jättää.
Paista n. 20-30 minuuttia tai kunnes muffinit ovat kohonneita ja kypsän näköisiä pinnalta (voit myös testata, tarttuuko puutikkuun taikinaa).
Anna muffinien ensin jäähtyä vuoassa muutaman minuutin ajan, ota ne sitten ritilälle jäähtymään täysin.
Koristele muffinit sulattamalla suklaa joko vesihauteessa tai mikrossa varovaisesti. Pursota tai valuta sulanut suklaa muffinien päälle, ripottele päälle murskattua polkakarkkia.
Säilytä ilmatiiviisti.


Vinkkejä:
- Polkakarkkien murskaaminen onnistuu helposti blenderissä, ei tarvitse kuin n. sekuntin verran pyöriä.
- Koristelu kannattaa tehdä juuri ennen tarjoilua, sillä polkakarkki saattaa ajan kanssa alkaa sulaa suklaan päällä kosteuden takia (varsinkin kannellisessa kulhossa).

4 kommenttia :

Katri kirjoitti...

Nam, näyttää herkulliselta! Polkkakarkit ovat myös kivan pirteä lisäys leivonnaisissa, kun ne ovat niin ihanan värisiä. (:

maija kirjoitti...

Nami nami, todella herkullisen näköisiä :P

JonnaCS kirjoitti...

Ihanan näköisiä. Nämä menevät testiin! Voisikohan tumman suklaan vaihtaa Pätkiksiin? :)

anskusiili kirjoitti...

Katri: Niinpä, perus suklaamuffinitkin näyttävät heti paljon jouluisemmilta. : )

ma1jaa1: Hihii!

Jonna: Kiitoksia, ja aivan varmasti voi vaihtaa, hyvä idea! Tuleepa ainakin kunnolla mintun makuisia. : )