torstai 19. syyskuuta 2013

Mini Victoria sponge -kakut


Tiistaina pyysin muutamaa opiskelukaveria afternoon tea -kutsuille juoruilemaan, juomaan teetä ja syömään leivonnaisia. Tiesin heti, että haluan tarjota cheddarskonsseja, joiden ohjeen olen Skotlannista asti saanut, mutta makeaa tarjottavaa pohdin hetken. Vaikka teen kanssa tarjoillaankin nykyään esimerkiksi trendikkäitä macaron-leivoksia tai kuppikakkuja, halusin jotain brittiläistä. Mieleeni tuli James Martinin telkkarissa leipoma Victoria sponge -kakku, josta halusin tehdä miniversioita. James Martin yritti tällä ohjeella osallistua kakkukisaan, josta hänet kuitenkin hyllytettiin epäoikeaoppisen Victoria spongen takia. Monet laittavat kakun väliin kermavaahtoa vadelmahillon lisäksi ja päälle tomusokeria tavallisen sokerin sijasta, mutta oikeaoppisessa kakussa kuulemma moisia ole.

Mini Victoria sponge -kakut (n. 8 kpl)

Taikina:
100 g voita
100 g (reilu 1 dl) sokeria
1/2 tl vaniljasokeria/vaniljauutetta
2 munaa
100 g (n. 1 1/2 dl) erikoisvehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta

Lisäksi:
vadelmahilloa
kermavaahtoa
tomusokeria

Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen.
Vaahdota huoneenlämpöinen voi sokerin ja vaniljan kanssa kuohkeaksi. Vaahdon tulee olla ilmavaa ja selvästi vaaleampaa kuin ennen vaahdottamista. Lisää huoneenlämpöiset munat yksi kerrallaan samalla sekoittaen.
Siivilöi jauhot ja leivinjauhe, kääntele vaahdon joukkoon.
Kaada taikina n. 20-senttiseen voideltuun ja jauhotettuun irtopohja- tai kakkuvuokaan. Tasoita pinta ja paista uunissa n. 20 minuutin ajan. Valmis kakku on kullanruskea ja tuntuu kimmoisalta sormella painaessa.
Anna kakun jäähtyä kokonaan ennen vuoasta irrottamista.
Leikkaa kakusta n. 3-senttisellä ympyrämuotilla paloja, halkaise keskeltä. Täytä vadelmahillolla ja vaahdotetulla kermalla, viimeistele tomusokerilla.

Vinkkejä:
- Tällä ohjeella tulee aika hillitty määrä leivoksia, joten voit halutessasi tuplata määrän ja paistaa kaksi kakkupohjaa.
- Jos et halua uhrautua syömään yli jäänyttä kakkupohjaa, voit leikata pohjasta myös neliön muotoisia paloja. Itse uhrauduin.

3 kommenttia :

Taika kirjoitti...

Sairaan ihania! Täydellistä :) Kun pidän teekutsut, teen aivan varmasti seuraavaksi näitä.

AnnaMursu kirjoitti...

"Itse uhrauduin" xD

anskusiili kirjoitti...

Taika: Voi kiitos! :)) Onhan näissä isompi työ kuin yhdessä isossa kakussa, mutta pieni on aina söpöä.

Anna: Hehe, näitä leivonnan kurjia kääntöpuolia...