lauantai 27. heinäkuuta 2013

Mustikka-ricottapalat


Tänään päästiin äidin kanssa kykkimään vakiomustikkapaikalla, joka oli onneksemme pullollaan mustikoita. Poimimme sen verran mitä kuumuudessa jaksoimme (keskittyen suurimpiin yksilöihin) ja jatkoimme villivadelma-apajille. Olen tyytyväinen kokonaissaliiseeni, neljään pakasterasialliseen, varsinkin kun en tykkää käyttää poimuria.

Osan marjoista haluan syödä aamupuuron kanssa tuoreina, mutta luonnollisesti osasta pitää leipoakin. Olen jo kauan halunnut käyttää ricottaa makeassa leivonnassa ja ajattelin yhdistää mustikan tuohon italialaiseen pehmeään tuorejuustoon. Jostakin minulla oli tullut sellainen käsitys, että ricotan maku muistuttaa vuohenjuustoa, mutta maku onkin lähempänä mascarponea. Ensimmäinen suutuntuma oli uskomattoman samettinen ja maukas!

Inspiraatiota tähän ohjeeseen hain mistäs muualtakaan kuin Foodgawkerista, mutta inspiraatio-ohjessa käytetään nimenomaan vuohenjuustoa. Kokeilemisen arvoinen yhdistelmä tuokin.

Mustikka-ricottapalat (n. 12 kpl)

Pohja:
225 g (n. 15 kpl) Digestivejä
85 g voita
1/2 tl kanelia

Mustikkasiirappi:
2 dl mustikoita
1/2 dl vettä
1/2 dl sokeria
1 rkl sitruunan mehua

Täyte:
250 g ricotta-juustoa
200 g Philadelphia-tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria/vaniljauutetta
1 dl sokeria
2 munaa

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Valmista pohja murskaamalla keksit, sulata voi ja yhdistä. Mausta kanelilla ja painele n. 24x20-senttisen vuoan pohjalle. Paista uunissa n. 5 minuuttia ja anna jäähtyä.
Valmista mustikkasiirappi mittaamalla ainekset kattilaan. Keitä meidolla lämmöllä n. 5 minuutin ajan kunnes seos muuttuu siirappimaiseksi. Laita sivuun jäähtymään.
Vatkaa huoneenlämpöistä ricottaa ja tuorejuustoa keskinopeudella kunnes ne notkistuvat, lisää sokerit. Vatkaa samalla kun lisäät munat yksi kerrallaan ja jatka vatkaamista kunnes seos on pehmeää ja tasaista.
Kaada seos pohjan päälle. Tiputtele lusikalla mustikkasiirappia satunnaisesti täytteen päälle. Vedä puhtaalla veitsellä tai lusikalla raitoja pinnalle.
Paista uunin keskitasolla n. 25 minuutin ajan tai kunnes taikina näyttää keskeltäkin hyytyneeltä varovaisesti ravistettaessa.
Anna kakun jäähtyä täysin huoneenlämmössä ja sen jälkeen jääkaapissa vielä pari tuntia ennen kuin leikkaat sen annospaloiksi.

Vinkkejä:
- Voit käyttää joko tuoreita tai pakastemustikoita, kun siirappia niistä kuitenkin keitellään.
- Lähdin kokeilemaan ricottaa vähän varovaisesti ja käytin lisäksi Philadelphia-tuorejuustoa, mutta ensi kerralla tekisin tämän kokonaan ricotasta.


12 kommenttia :

Hannele kirjoitti...

Perinteiset mustikkapiirakat eivät ole suosikkejani (paitsi mustikkakukko, joka on taivaallista), mutta tämä näyttää ihan hullun hyvältä! Kiitos reseptistä!

Bettina's Food Dreams kirjoitti...

Todella kauniin näköinen tämä piirakka! En ole ikinä vielä maistanut ricottaa vaikka pitkään olen jo halunnut. Tuo vuohenjuuston käyttö piirakassa kyllä vähän epäillyttää...mutta eihän sitä koskaan tiedä :)

Katarina kirjoitti...

Ihana kakku. Ricotta on niin hyvää :)

AnnaMursu kirjoitti...

Kiitos maistiaisesta. Oli aivan tajuttoman hyvää ja mä ja Crisu oltiin täällä vaan sillai mmmmmmm........ <3 Kutsun sut joka vkl Turkuun kylää ja joudut joka kerta tuomaa mulle jotai leipomuksias:D

anskusiili kirjoitti...

Hannele: Minä taas rakastan sellaista tavallista tuorejuusto-muropohjapiirakkaa, mutta pitää välillä kehitellä jotakin muutakin! Tämä olikin kyllä suorastaan hullun hyvää. : ))

Bettina: Kiitoksia! Kannattaa lähteä kokeilemaan, ricotta on todella miedon ja miellyttävän makuista. Vuohenjuustokin houkuttelisi mutta kieltämättä mietityttää...

Hovkonditorn: Pitääkin sinun blogistasi mennä katsomaan ricottaohjeita, muistaakseni sinulla on muutamia ollut!

Anna: Ihana kuulla. <3 Ville söi muutaman palan, mutta muuten minä nautiskelin kaiken itse. Ja deal!

Anonyymi kirjoitti...

Sulla on IHANA blogi!! Luin alusta loppuun melkein yhdeltä istumalta, super!!:)

Anonyymi kirjoitti...

Tyhmä kysymys, mutta kun ricotta ei oikein houkuttele niin mitä sen tilalta voisi käyttää?
-Henni

anskusiili kirjoitti...

Anonyymi: Kiitos. <3 HULLUA, aikamoinen urakka!

Henni: Ei ole yhtään tyhmä kysymys! Voit korvata sen joko mascarponella tai ihan tavallisella tuorejuustolla. Mascarponea myydään kätevästi juuri 250 gramman purkeissa.

Marjis kirjoitti...

Ehdottomasti kokeiluun. Tuota ricotta juustoa en olekkaan kokeillut mutta tutkailun jälkeen voisin sitä kokeilla ja tämä vaikuttaa erittäin hyvältä siihen.

Essi kirjoitti...

Nam, näyttää ja kuulostaa ihanalta! :)

anskusiili kirjoitti...

Marjis: Rohkeasti kokeilmaan vain, ricotta on ihanaa.

Essi: Hihi, ihanaa oli!

Mää voin kertoo kirjoitti...

Ricottaa ei löytynyt, korvasin sen pienellä määrällä kermaviiliä, ja hyvää tuli. Ens kerralla kokeilen kyllä ricotalla ja vuohenjuustolla.