perjantai 19. heinäkuuta 2013

Kirsikka-mantelikakku


Näin jossakin leivontasivulla jälkiruoan, jossa Amaretto-likööriä ja tuoreita kirsikoita oli yhdistetty, ja makuyhdistelmä kuulostaa maistamattakin aivan täydelliseltä. Olin jo melkein menossa Alkoon ostamaan pikkupullon Amarettoa, kun muistin leivontakaapissani avaamattomana majailevan Briteistä tuodun manteliuutepullon! Tässä ei siis ole oikeaa mantelia vaan manteliuutetta, jossa on aivan oma uniikki makunsa. Pyöräytin pika-inspiraation saaneena leipävuoassa sokerikakun/kuivakakun, jonne sain kätevästi käytettyä juustokakusta ylijääneet kirsikat. Hyvää oli, kuvailisin makua jotenkin aikuismaisen hienostuneeksi. Toisaalta uunista leijaileva tuoksu toi mieleeni Dr Pepper -limsan, jota en ehkä hienostuneeksi kuvailisi.

Kirsikka-mantelikakku (n. 10 palaa)

85 g pehmeää voita
2 dl sokeria
2 munaa
1 tl manteliuutetta
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl maitoa
n. 4 dl tuoreita kirsikoita

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Vatkaa pehmeä voi sokerin kanssa kuohkeaksi, lisää huoneenlämpöiset munat yksi kerrallaan, samalla vatkaten. Sekoita vielä joukkoon manteliuute.
Yhdistä toisessa kulhossa vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää 1/3 jauhoseoksesta voi-sokerivaahtoon, sekoita. Lisää puolet maidosta ja vatkaa keskinopeudella. Lisää taas 1/3 jauhoseoksesta ja tämän jälkeen loput maidot. Vatkaa kunnes sileää ja lisää lopuksi loput jauhoseoksesta, kääntele kirsikat varovaisesti joukkoon.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun leipävuokaan (n. 20 x 10 cm). Paista uunin keskitasolla 50-60 minuuttia. Testaa kakun kypsyyttä keskelle työnnetyllä puutikulla - kypsästä kakusta ei jää taikinaa tikkuun.
Anna kakun jäähtyä ainakin puolisen tuntia vuoassa, kumoa sen jälkeen varovasti ritilälle jäähtymään.

Vinkkejä:
- Olen nähnyt mielestäni Stockmannilla Steenbergs-merkkistä manteliuutetta, niin sanottuja manteliesansseja taas en suosittele käyttämään. Jos uutetta ei löydy, voit käyttää toki Amarettoakin. Sitä tarvitaan varmasti enemmän kuin vahvaa manteliutetta. Taikinaa maistelemalla löydät sopivan määrän!
- Tarjoile kakku vaikka tuoreiden kirsikoiden ja mascarponevaahdon kanssa: maukas vaahto syntyy kermavaahtoa ja mascarponea yhdistämällä.


4 kommenttia :

Katarina kirjoitti...

Maukas kakku. Kirsikka ja manteli sopivat loistavasti yhteen.

anskusiili kirjoitti...

Hovkonditorn: Totta, yksi klassisimmista makuyhdistelmistä!

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Sinulla on aivan ihana blogi, itseasiassa ainut ruokablogi mitä olen jäänyt seuraamaan:) Tästä reseptistä halusin kysyä, osaatko sanoa, millä tuoreet kirsikat voisi korvata jos sellaisia ei esimerkiksi ole saatavilla? Haluaisin kokeilla tehdä tätä kakkua nimittäin itsekin. ps. tein mustikka-ricottapaloja sun reseptin mukaan ja niistä tuli ihan tajuttoman hyviä.

anskusiili kirjoitti...

Anonyymi: Tosi kiva kuulla, että täältä löytyy sinullekin jotain luettavaa! : ) Ja parasta aina kuulla, jos jokin ohje on ollut hyvä.

Tuoreita kirsikoita tosiaan ei enää saa... Ne voi korvata vaikka niillä vinkeillä purkkikirsikoilla jos niistä sattuu pitämään tai vaikka pilkotuilla luumuilla. Niitähän saa nyt!